ΥΓΕΙΑ

Αϋπνία: Σοβαρές οι επιπτώσεις της και στα νεφρά

Η αϋπνία είναι η πιο κοινή διαταραχή του ύπνου και συνδέεται με ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας, από την κατάθλιψη και το Αλτσχάιμερ μέχρι την υπογονιμότητα και τον καρκίνο.

Μια νέα επιστημονική μελέτη που παρουσιάστηκε στη συνάντηση Kidney Week 2017 της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας (ASN) έρχεται να προσθέσει σε αυτή τη μακρά λίστα και τα σοβαρά προβλήματα στα νεφρά.

Οι ερευνητές, από το Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τενεσί (UTHSC), θέλησαν να εξετάσουν τον ρόλο του ύπνου στην υγεία των νεφρών μακροπρόθεσμα και για τον σκοπό αυτόν μελέτησαν μια ομάδα 957.587 ενηλίκων. Κατά τη διάρκεια της μελέτης παρακολουθήθηκε η υγεία των νεφρών των συμμετεχόντων και καταγράφηκαν τυχόν περιστατικά θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε διαπιστωμένο πρόβλημα στα νεφρά κατά την έναρξη της μελέτης, ενώ 41.928 από αυτούς έπασχαν από αϋπνία. Για την εξαγωγή αξιόπιστων αποτελεσμάτων, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη μια σειρά παραγόντων κινδύνου, όπως ο δείκτης μάζας σώματος, τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο κάθε συμμετέχοντα.

Έπειτα από μια περίοδο παρακολούθησης 6,1 ετών κατά μέσο όρο έχασε τη ζωή του ποσοστό 23,1% των συμμετεχόντων, ενώ ποσοστό 2,7% παρουσίασε ταχύτατη επιδείνωση της υγείας των νεφρών του. Τέλος, ποσοστό 0,2% των συμμετεχόντων εκδήλωσε νεφρική ανεπάρκεια.

Οι αναλύσεις των ερευνητών οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η χρόνια αϋπνία συνδέεται με 1,4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο προώρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 1,5 φορά μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στα νεφρά. Όσο για τη νεφρική ανεπάρκεια, ο κίνδυνος μεταξύ των συμμετεχόντων που έπασχαν από αϋπνία ήταν αυξημένος κατά 2,4 φορές.

«Η χρόνια αϋπνία είναι μια σοβαρή και σχετικά κοινή πάθηση. Η ορθή διαχείρισή της θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύ φάσμα θετικών εκβάσεων» σχολιάζει ο Δρ Csaba Kovesdy, ένας εκ των ερευνητών που ηγήθηκαν της μελέτης.

Μεταξύ των ήδη γνωστών παραγόντων κινδύνου για τη χρόνια νεφροπάθεια, όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα, ο διαβήτης και η υπέρταση, φαίνεται λοιπόν πως πρέπει πλέον να συγκαταλέγεται πλέον και η χρόνια αϋπνία ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο και να τους παρέχεται η απαραίτητη ιατρική υποστήριξη.

Διαβάστε επίσης:

Φυσικές λύσεις για καλύτερο ύπνο

Τα 10 σημάδια που φανερώνουν ότι χρειάζεστε περισσότερη ξεκούραση

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved