Ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, ευαισθησία στην ινσουλίνη & διαβήτης τύπου 2
Τα τελευταία αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με την επιστήμη των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών συμπεριλήφθηκαν στα θέματα που παρουσιάστηκαν στο 21ο Διεθνές Συνέδριο Διατροφής (ICN), το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής από τις 15 έως τις 20 Οκτωβρίου.
Το Διεθνές Συνέδριο Διατροφής είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά γεγονότα στον χώρο των τροφίμων και της διατροφής και διοργανώνεται από τη Διεθνή Ένωση Διατροφικών Επιστημών (IUNS) κάθε τέσσερα χρόνια.
Παρουσιάζοντας τα τελευταία δεδομένα για τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά και το στάδιο της έρευνας σχετικά με την επίδρασή τους στη διαχείριση βάρους, η καθηγήτρια Anne Raben, από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα μιας νέας τυχαιοποιημένης κλινικής μελέτης σε 60 υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα (European Journal of Clinical Nutrition, αποδεκτή για δημοσίευση), η οποία είχε ως στόχο να συγκρίνει την επίδραση της καθημερινής πρόσληψης 1 λίτρου ροφήματος με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, νερού, γάλακτος με χαμηλά λιπαρά, και ροφήματος με ζάχαρη για 6 μήνες, στην ευαισθησία στην ινσουλίνη και στα λιπίδια του αίματος.
Είναι σημαντικό ότι η μακροπρόθεσμη αυτή τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη βρήκε ότι δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ των διαφορετικών ομάδων ροφημάτων στους δείκτες ευαισθησίας της ινσουλίνης μετά από 6 μήνες συνεχούς κατανάλωσης. Επιπλέον, ως προς την επίδραση στα λιπίδια του αίματος, η καθημερινή κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη συσχετίστηκε με υψηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων αίματος συγκριτικά με τα ροφήματα με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά.
Τα ευρήματα της νέας αυτής τυχαιοποιημένης κλινικής μελέτης έχουν πολύ μεγάλη σημασία, καθώς ισχυρισμοί από μεμονωμένες μελέτες σε ζώα που υποστηρίζουν ότι η μακροπρόθεσμη πρόσληψη ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών μπορεί να συμβάλει στην αντίσταση στην ινσουλίνη και κατ’ επέκταση στον διαβήτη τύπου 2 απορρίπτονται για ακόμη μία φορά από μελέτες σε ανθρώπους.
Αντίθετα, η μελέτη αυτή επιβεβαιώνει ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν επηρεάζουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και δεν έχουν καμία επίδραση στους δείκτες κινδύνου του διαβήτη τύπου 2 σε άτομα υπέρβαρα και παχύσαρκα τα οποία καταναλώνουν συχνά ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν την πρόσληψη θερμίδων και ζάχαρης.
Διαβάστε επίσης:
Το είδος γυμναστικής που «αντιστρέφει» την αντίσταση στην ινσουλίνη
Ποιος τρόπος μαγειρέματος προστατεύει από τον διαβήτη
Το μπαχαρικό που ρυθμίζει το ζάχαρο και προστατεύει από την αντίσταση στην ινσουλίνη!