ΥΓΕΙΑ

Κύστεις μαστού: Ό,τι πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα

Το συναίσθημα που κατακλύζει μια γυναίκα όταν διαπιστώνει ότι στο στήθος της υπάρχουν μία ή περισσότερες μάζες είναι συνήθως ο πανικός, όμως οι ειδικοί συνιστούν ψυχραιμία, αφού το σύμπτωμα αυτό δεν είναι πάντοτε «ύποπτο».

Σε πολλές περιπτώσεις, οι μάζες στο στήθος είναι αθώες κύστεις. Συγκεκριμένα, πρόκειται για φυσιολογικό ιστό του μαστού που γίνεται αισθητός ως κονδυλώδης –δηλαδή σαν να αποτελείται από μικρούς «κόμπους»– κατά την ψηλάφηση. Κάτω από το μικροσκόπιο, ο ιστός αποτελείται από μικροσκοπικούς σάκους με υγρό (δηλαδή κύστεις) και ίνες.

Τέτοιου είδους αλλοιώσεις είναι εξαιρετικά συχνές, αφού εμφανίζονται σε ποσοστό πάνω από 50% μεταξύ των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.

Κύστεις

Οι κύστεις του μαστού είναι καλοήθεις, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αποτελούν σημάδι ή παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι οι γυναίκες που εμφανίζουν κύστεις έχουν συχνά και πυκνούς μαστούς –και η μεγάλη πυκνότητα των μαστών είναι παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο. Έτσι, ο προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία και/ή υπέρηχο είναι απαραίτητος για να διακρίνονται οι καλοήθεις μάζες από τις καρκινικές.

Αυτοεξέταση μαστού

Η αυτοεξέταση του μαστού πρέπει να ξεκινά από μικρή ηλικία και να γίνεται τακτικά, ώστε κάθε γυναίκα να γνωρίζει τι είναι φυσιολογικό για την ίδια και ποια αλλαγή μπορεί να αποτελεί ένδειξη προβλήματος. Η αυτοεξέταση καλό είναι να γίνεται περίπου μία εβδομάδα μετά την πρώτη ημέρα της περιόδου, όταν οι ορμόνες αρχίζουν να «ηρεμούν» και το στήθος επανέρχεται στο φυσιολογικό.

Συμπτώματα

Οι περισσότερες γυναίκες που εμφανίζουν κύστεις στους μαστούς δεν αναφέρουν εμφανή συμπτώματα και ενοχλήσεις. Οι κύστεις περνούν λοιπόν απαρατήρητες μέχρι να ανακαλυφθούν τυχαία κατά τη διάρκεια εξέτασης ή αυτοεξέτασης. Ωστόσο, σε κάποιες γυναίκες οι κύστεις συνοδεύονται από ευαισθησία και ήπιους πόνους στον μαστό, ιδίως λίγες ημέρες πριν την περίοδο.

Θεραπεία

Συνήθως οι κύστεις δεν απαιτούν θεραπευτική αντιμετώπιση, καθώς όπως ήδη αναφέρθηκε η φύση τους είναι καλοήθης. Σε περιπτώσεις που το μέγεθός τους είναι αρκετά μεγάλο ή προκαλούν έντονους πόνους, ο γιατρός μπορεί να τις αποστραγγίξει με τη βοήθεια βελόνας ή να τις αφαιρέσει με χειρουργική επέμβαση.

Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν ήπιο πόνο και ευαισθησία μπορούν να διαχειριστούν τις ενοχλήσεις με παυσίπονα ή εφαρμόζοντας ζεστές κομπρέσες επάνω στο στήθος. Επίσης, συνιστάται η χρήση καλού σουτιέν που να παρέχει επαρκή υποστήριξη, ιδίως κατά τη σωματική άσκηση.

Διάγνωση

Η ψηλάφηση δεν είναι αρκετή για να γίνει σωστή διάκριση ανάμεσα σε μια κύστη και έναν καρκινικό όγκο. Έτσι, ο μόνος τρόπος να γίνει ακριβής και αξιόπιστη διάγνωση είναι η επίσκεψη στον γιατρό για κλινική εξέταση, καθώς και απεικονιστικές εξετάσεις όπως η μαστογραφία ή ο υπέρηχος ή βιοψία.

Πηγή: www.womenshealthmag.com

Δείτε κι αυτό:

Συμπτώματα καρκίνου του μαστού: Η φωτογραφία με τα λεμόνια που έγινε viral

Καρκίνος μαστού: Οι 3 βασικές στρατηγικές για να μειώσετε τον κίνδυνο

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved