ΥΓΕΙΑ

Επτά σωτήρια tips για καλύτερη πέψη

Κατά τη διάρκεια της πέψης, οι τροφές διασπώνται σε μικρότερα κομμάτια ώστε τα θρεπτικά συστατικά τους να περάσουν στο αίμα και οι περιττές ουσίες να απορριφθούν στη συνέχεια από τον οργανισμό.

Η πέψη ολοκληρώνεται σε διάστημα 24 έως 72 ωρών, ανάλογα με το είδος του φαγητού που καταναλώθηκε, τυχόν πεπτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει κάποιος αλλά και άλλους παράγοντες.

Για να αποφύγετε τη δυσπεψία –και τα δυσάρεστα συμπτώματά της όπως η διάρροια και η δυσκοιλιότητα– μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω απλά tips.

1. Ισορροπημένη διατροφή

Οι φυτικές τροφές, όπως το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής άλεσης, αποτελούν καλές πηγές φυτικών ινών, οι οποίες διευκολύνουν σημαντικά την πέψη και αποτελούν την «πρώτη γραμμή άμυνας» ενάντια στη δυσκοιλιότητα.

Από την άλλη, το κόκκινο κρέας είναι αρκετά δύσπεπτο, οπότε πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Τα επεξεργασμένα φαγητά και τα πρόχειρα γεύματα επίσης δυσκολεύουν την πέψη, λόγω των πολλών λιπαρών και της ζάχαρης που συνήθως περιέχουν. Επίσης, η ζάχαρη μπορεί να διαταράξει την ισορροπία ωφέλιμων βακτηρίων του πεπτικού που συμβάλλουν στην ομαλή πέψη.

2. Ενυδάτωση

Η επαρκής ενυδάτωση, κυρίως με νερό αλλά και με τσάι χωρίς ζάχαρη και φυσικούς χυμούς, προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα και διευκολύνει τη διέλευση των τροφών από τον πεπτικό σωλήνα.

3. Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι «καλά» βακτήρια που υπάρχουν στο έντερο και βοηθούν να εκτελείται ομαλά η πέψη. Προβιοτικά βρίσκονται μεταξύ άλλων σε ορισμένα γιαούρτια, στο κεφίρ, στο ξινολάχανο (sauerkraut), στο κορεάτικο κιμτσί (kimchi) και στο καρύκευμα μίσο (miso), αλλά είναι διαθέσιμα και σε μορφή συμπληρώματος.

4. Τακτική σωματική άσκηση

Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι ένας χαλαρός περίπατος μετά το φαγητό τούς βοηθά να αντιμετωπίσουν το φούσκωμα, τα αέρια και τη δυσκοιλιότητα.

5. Διαχείριση του στρες

Το έντονο στρες επιβραδύνει την πέψη και μπορεί να προκαλέσει ή να εντείνει συμπτώματα όπως η καούρα, οι κοιλιακές κράμπες και το φούσκωμα. Ο διαλογισμός και η γιόγκα είναι δύο πολύ αποτελεσματικά μέσα αντιμετώπισης του στρες, ενώ ακόμη και μερικές βαθιές ανάσες μπορεί να αποδειχτούν βοηθητικές σε στιγμές μεγάλης ψυχολογικής πίεσης. Τέλος, μην ξεχνάτε ότι και ο καλός ύπνος μειώνει τα επίπεδα στρες.

6. Καλή στοματική υγιεινή

Η πέψη ξεκινά από το στόμα και συγκεκριμένα από τη μάσηση των τροφών. Τυχόν προβλήματα στα δόντια, τα οποία είναι κοινά ιδιαίτερα μεταξύ των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας, μπορεί να διαταράξουν αυτή τη σημαντική διαδικασία. Είναι απαραίτητο να βουρτσίζετε τα δόντια και να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα καθημερινά, ενώ μην αμελείτε την επίσκεψη στον οδοντίατρο για έλεγχο ρουτίνας.

7. Διαχείριση πεπτικών παθήσεων

Πολλές είναι οι παθήσεις του πεπτικού που μπορεί να διαταράξουν την πέψη και να οδηγήσουν σε γαστρεντερικά συμπτώματα. Οι πιο κοινές είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η κοιλιοκάκη, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (νόσος του Crohn και ελκώδης κολίτιδα) και η δυσανεξία στη λακτόζη. Η σωστή διάγνωση της εκάστοτε πάθησης θα καθοδηγήσει τα ειδικά μέτρα αντιμετώπισης που θα συστήσει ο γιατρός.

Πότε να επισκεφτείτε γιατρό

Καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν εκδηλώνετε συχνά συμπτώματα κακής πέψης, όπως αέρια, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, καούρα ή διάρροια, ώστε να διερευνηθεί αν υπάρχει κάποια σοβαρή υποκείμενη πάθηση που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Άμεση θα πρέπει να είναι η επίσκεψη στον γιατρό ή στο νοσοκομείο αν εκδηλώνετε επίσης αιμορραγία από τον πρωκτό, αδικαιολόγητη απώλεια βάρους, πυρετό, επαναλαμβανόμενα επεισόδια εμετού ή αίσθημα «κόμπου» στον λαιμό ή κατά μήκος του οισοφάγου.

Πηγή: Medical News Today

Δείτε κι αυτό:

Τα «7 αμαρτήματα» της πέψης που προκαλούν φούσκωμα, δυσκοιλιότητα και καούρα

Νερό μετά το γεύμα: Διευκολύνει ή δυσκολεύει την πέψη;

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved