ΥΓΕΙΑ

Μηνιγγίτιδα Β: Μια παιδίατρος λύνει όλες τις απορίες για την «ύπουλη» νόσο

Μηνιγγίτιδα Β. Μια «ύπουλη» νόσος που προκαλεί πανικό στους γονείς και για την οποία γίνονται πολλές συζητήσεις το τελευταίο διάστημα.

Της Ειρήνης Πολλάλη

Η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία, η έξαρση –κατά την διάρκεια του φθινοπώρου– της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου τύπου Β και πολλών άλλων λοιμώξεων, τα κρούσματα που έχουν παρουσιαστεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας και φυσικά το θέμα του εμβολιασμού βρίσκονται σε «πρώτο πλάνο». Ωστόσο, πολλοί γονείς δεν έχουν σωστή πληροφόρηση για τη νόσο και αρκετοί άλλοι δεν είναι σίγουροι για το αν πρέπει να κάνουν στα παιδιά τους το εμβόλιο!

Επειδή η μηνιγγίτιδα μετρά ήδη πολλά κρούσματα εντός και εκτός Ελλάδας –και με αφορμή την έλλειψη έγκυρης ενημέρωσης που διαπιστώνεται ότι υπάρχει–, εμείς αποφασίσαμε να μιλήσουμε με την παιδίατρο Άντα Ορφανάκου, προκειμένου να μας λύσει όλες τις απορίες σχετικά με αυτή την ομολογουμένως ανησυχητική νόσο.

Τι συμβαίνει, άραγε, με τα κρούσματα της μηνιγγίτιδας Β στην Ελλάδα; Τι μπορεί να κάνει ένας γονιός για να προστατέψει πλήρως το παιδί του; Η παιδίατρος μας μίλησε λεπτομερώς για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε.

Η πρώτη ερώτηση που θέσαμε στην κυρία Ορφανάκου αφορούσε –φυσικά– την επικινδυνότητα της μηνιγγίτιδας Β. Πόσο πρέπει να ανησυχούμε, λοιπόν, για αυτή τη νόσο;

Σύμφωνα με την παιδίατρο, η μηνιγγίτιδα Β είναι μια θανατηφόρος νόσος, για τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες. Πράγματι, σύμφωνα με στοιχεία περίπου 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται από τη συγκεκριμένη νόσο καταλήγει, παρά τη θεραπεία!

«Ένα άτομο μπορεί να νοσήσει βαριά. Η μηνιγγίτιδα B μπορεί να έχει πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες και να προκαλέσει παράλυση έως και θάνατο» ανέφερε χαρακτηριστικά, καθιστώντας σαφές ότι είναι ανάγκη να λάβουμε τα μέτρα μας απέναντι στην επικίνδυνη αυτή νόσο.

Πόσο εύκολα μπορεί, όμως, να μεταδοθεί η μηνιγγίτιδα;

Δυστυχώς, σύμφωνα με την κυρία Ορφανάκου, η εν λόγω νόσος μπορεί να μεταδοθεί πολύ εύκολα, μέσα από τον βήχα, το σάλιο, το φτάρνισμα ή ακόμη και ένα φιλί. Ουσιαστικά, ο μηνιγγιτιδόκοκκος μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω πολλών καθημερινών δραστηριοτήτων. Στο σχολείο, λοιπόν, ακόμη και το παιχνίδι μπορεί να «κρύβει» πολλούς κινδύνους για τα παιδιά.

Γιατί η μηνιγγίτιδα θεωρείται μια «ύπουλη» νόσος; Ποια είναι τα συμπτώματα που παρουσιάζει;

Η κυρία Ορφανάκου μάς επιβεβαιώνει πως η μηνιγγίτιδα Β είναι μια νόσος με συμπτώματα «παραπλανητικά».

«Τα συμπτώματα ξεκινούν συνήθως σαν μια απλή ίωση. Το παιδί εμφανίζει αρχικά καταρροή, πυρετό ή πονοκέφαλο, ωστόσο, μέσα σε 6 ή 12 ώρες, μπορεί να αρρωστήσει βαριά, ακόμη και να καταλήξει» προειδοποίησε και συνέχισε: «Είναι μια νόσος που για εμάς τους παιδιάτρους αποτελεί την «Αχίλλειο πτέρνα» μας. Πρόκειται για ένα μεγάλο πρόβλημα και μια ιδιαίτερα σοβαρή νόσο με γρήγορη εξέλιξη».

Τι συμβαίνει, όμως, στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια; Έχουν αυξηθεί τα περιστατικά στη χώρα μας;

Η παιδίατρος μας αποκάλυψε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται πράγματι μια μικρή άνοδος στα περιστατικά μηνιγγίτιδας B στην Ελλάδα.

Αξίζει να τονίσουμε άλλωστε ότι εντός του 2016 καταγράφηκαν συνολικά 40 περιστατικά, εκ των οποίων ένα 2χρονο παιδάκι από τα Γρεβενά έχασε τη ζωή του μετά από σηπτικό σοκ, ενώ ένα 5χρονο κοριτσάκι από το Καματερό που νόησε κατέληξε σε ακρωτηριασμό.

Όσον αφορά το ποιες είναι οι περισσότερο ευάλωτες ηλικίες, η απάντηση της παιδιάτρου ήταν εξίσου ανησυχητική.

«Τα παιδιά κινδυνεύουν πιο πολύ» είπε και σημείωσε ότι η νόσος απειλεί περισσότερο τα βρέφη κάτω του 1 έτους και τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών. Ωστόσο, εξίσου ευάλωτοι απέναντι στη μηνιγγίτιδα Β είναι οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες.

Πώς μπορεί, λοιπόν, ένα παιδί να προστατευτεί αποτελεσματικά από τη νόσο;

Όπως μας είπε η κυρία Ορφανάκου, «η πρόληψη είναι σημαντικότερη από τη θεραπεία» και ο εμβολιασμός είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της νόσου και προστασίας από αυτή.

Στην Ελλάδα, ο εμβολιασμός κατά της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου τύπου Β κατέστη εφικτός από το 2013 με το εμβόλιο Bexsero, το οποίο χορηγείται σε παιδάκια ηλικίας από δύο μηνών και άνω.

Δυστυχώς, παρά την επικινδυνότητα της νόσου, υπάρχουν ακόμη γονείς στην Ελλάδα που διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β στα παιδιά τους. Τι πιστεύει, λοιπόν, η παιδίατρος για το «φλέγον» αυτό θέμα;

Η κυρία Ορφανίδου ήταν ξεκάθαρη από την αρχή. «Οι γονείς πρέπει να εμβολιάζουν τα παιδιά τους» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Οι περισσότεροι γονείς που επισκέπτονται το ιατρείο μου κάνουν το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β στα παιδιά τους. Εγώ πιστεύω πολύ σε αυτό. Κάποιοι φοβούνται να το κάνουν, ωστόσο, έχει εγκριθεί σε περισσότερες από 35 χώρες στον κόσμο και μάλιστα στη χώρα μας έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για τις ομάδες υψηλού κινδύνου». Αν μπορούν να το κάνουν οι ευπαθείς ομάδες, τότε πώς μπορεί να είναι επικίνδυνο για ένα υγιές άτομο;

Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου και φυσικά να αποδείξουν στους γονείς ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας όσον αφορά τον εμβολιασμό.

Στο πλαίσιο αυτό αξίζει να αναφέρουμε και μερικά επιπλέον στοιχεία που ανακαλύψαμε για το εμβόλιο. Τον Απρίλιο του 2017, το Bexsero βραβεύτηκε ως το Καλύτερο Εμβόλιο Πρόληψης στα «Vaccine Industry Excellence Award». Επίσης, εξίσου σημαντικό για τις μανούλες είναι το γεγονός ότι, σε αντίθεση με προηγούμενα εμβόλια, το Bexsero είναι αποτέλεσμα 20 και πλέον ετών πρωτοποριακής έρευνας.

Η πρόληψη είναι το «κλειδί»

Σύμφωνα, λοιπόν, με την παιδίατρο, οι γονείς πρέπει να εμβολιάζουν τα παιδιά τους, διότι μόνο μέσω της πρόληψης θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά και ολοκληρωτικά τη μηνιγγίτιδα Β.

«Ας αναλογιστεί ένας γονιός πώς θα αισθανθεί αν το παιδί του νοσήσει επειδή δεν έκανε ένα εμβόλιο το οποίο υπάρχει στα ράφια των φαρμακείων» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Ορφανάκου, υπογραμμίζοντας για μία ακόμη φορά τη σημασία του εμβολιασμού.

Ας κρατήσουμε τα παιδάκια μας μακριά από αυτόν τον κίνδυνου. Μπορούμε και οφείλουμε να το κάνουμε. Ένα εμβόλιο μπορεί να σώσει μια ζωή!

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved