Γαστρεντερικά συμπτώματα: Τι σημαίνουν & πότε να επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό
Μάθετε πότε η διάρροια και τα αέρια αποτελούν πραγματικό λόγο ανησυχίας.
Ένα μεγάλο ή πολύ πικάντικο γεύμα είναι λογικό να σας προκαλέσουν βάρος στο στομάχι, ιδιαίτερα αν είναι κάτι που δεν έχετε συνηθίσει να τρώτε συχνά. Πολλές φορές όμως οι ενοχλήσεις εμφανίζονται χωρίς προφανή αιτία ή σας ταλαιπωρούν για μέρες και τότε είναι που πρέπει να αρχίσετε να σκέφτεστε μήπως είναι καιρός να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό σας.
Παρακάτω θα δείτε μερικά από τα πιο κοινά γαστρεντερικά συμπτώματα και τις παθήσεις που τα προκαλούν, καθώς και ποια σημάδια είναι ανησυχητικά και πρέπει να σας οδηγήσουν άμεσα στον γιατρό.
1. Καούρα
Όταν συνδυάζεται με αναίτια απώλεια βάρους, ένα αίσθημα «κόμπου» στον λαιμό ή ύπαρξη αίματος στα κόπρανα είναι πιθανό να οφείλεται στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μια πολύ κοινή πάθηση που χαρακτηρίζεται από την ανοδική κίνηση οξέων από το στομάχι προς τον οισοφάγο. Οι συχνές καούρες μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές όπως τα έλκη και το άσθμα, επομένως πρέπει να αντιμετωπίζονται όσο το δυνατόν πιο άμεσα. Με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, το πρόβλημα μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο και οι ενοχλήσεις να σταματήσουν. Να σημειωθεί ότι η πολύ έντονη καούρα συγχέεται εύκολα με τη στηθάγχη, γι’ αυτό η επίσκεψη στον γιατρό για ολοκληρωμένη αξιολόγηση και σωστή διάγνωση κρίνεται απαραίτητη.
2. Πόνος στην κοιλιά
Ένα σύμπτωμα πολύ γενικό που δύσκολα ερμηνεύεται αν δεν συνοδεύεται από άλλες ενοχλήσεις. Αν εντοπίζεται χαμηλά και δεξιά στην κοιλιά ή στον αφαλό μπορεί να υποδεικνύει σκωληκοειδίτιδα, ενώ αν είναι πιο έντονος ψηλά στην κοιλιά ή «αντανακλά» στη μέση μπορεί να προέρχεται από τη χοληδόχο κύστη, η οποία βρίσκεται κεντρικά στην κοιλιά, ακριβώς κάτω από το συκώτι. Τα συχνά επεισόδια πόνου στην κοιλιά είναι επίσης σύμπτωμα που προκαλεί το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα). Αν ο πόνος εμφανίστηκε χωρίς να προηγήθηκε κάποια δραστική αλλαγή στις καθημερινές συνήθειες (π.χ. διατροφή, άσκηση), αν σας εμποδίζει να εκτελέσετε τις συνήθεις δραστηριότητές σας και ειδικά αν συνοδεύεται από έντονα συμπτώματα όπως τάση προς έμετο ή ίχνη αίματος στα κόπρανα, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας μετά από μία με δύο μέρες.
3. Δυσκοιλιότητα
Δεν υπάρχει φυσιολογική συχνότητα κενώσεων και συχνά η δυσκοιλιότητα αντιμετωπίζεται με μικρές αλλαγές, όπως η αύξηση στην κατανάλωση φυτικών ινών, η καλή ενυδάτωση και η σωματική άσκηση. Αν οι αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες δεν φέρουν αποτέλεσμα, επιβάλλεται η επίσκεψη στον γιατρό για να βρεθεί η υποκείμενη αιτία του προβλήματος –η οποία μπορεί να είναι, μεταξύ άλλων, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μια βλάβη στο τοίχωμα του εντέρου ή ακόμη και μια διαταραχή του θυρεοειδούς. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, η συχνότερη από τις οποίες είναι η εμφάνιση αιμορροΐδων.
4. Διάρροια
Η συνηθέστερη αιτία τις οξείας διάρροιας (που διαρκεί λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες) είναι η λοίμωξη είτε από ιό, είτε από βακτήριο, είτε από κάποιο παράσιτο. Η διάρροια οδηγεί στην αφυδάτωση του οργανισμού και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, επομένως πρέπει να αξιολογείται από τον ειδικό, ιδιαίτερα αν συνδυάζεται με: πυρετό πάνω από 38,8, συχνό εμετό, έξι ή και περισσότερες επισκέψεις στην τουαλέτα σε 24 ώρες για περισσότερο από 2 μέρες, έντονο πόνο στην κοιλιά, ίχνη από αίμα ή πύον στα κόπρανα. Η χρόνια διάρροια είναι πιο σπάνια (εμφανίζεται κατά διαστήματα για τουλάχιστον έναν μήνα) και μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, όπως διαταραχή του θυρεοειδούς, τραυματισμό του παχέος εντέρου, φαρμακευτική αγωγή, λοίμωξη, νόσο του Crohn, ελκώδη κολίτιδα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, κοιλιοκάκη ή τροφική αλλεργία.
5. Φούσκωμα
Αν οι ενοχλήσεις και η δυσφορία που νιώθετε αποτελούν εμπόδιο σε μια ομαλή καθημερινότητα, ο γαστρεντερολόγος και/ή ο διατροφολόγος μπορούν να σας δώσουν τις λύσεις που χρειάζεστε. Το φούσκωμα και τα αέρια μπορεί να οφείλονται σε ανατομικό πρόβλημα του εντέρου, φλεγμονή λόγω συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, νόσο του Crohn, ελκώδη κολίτιδα ή τροφική αλλεργία/δυσανεξία. Όποια κι αν είναι η αιτία, καλό είναι να πάρετε τη συμβουλή του ειδικού, ιδιαίτερα αν εκδηλώνετε επίσης συχνά επεισόδια εμετού, ανεξήγητη απώλεια βάρους ή αιμορραγία από τον πρωκτό.
Ανησυχητικά συμπτώματα
Θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό σας αν οποιαδήποτε από τις παραπάνω γαστρεντερικές ενοχλήσεις συνοδεύεται από τα εξής συμπτώματα: ανεξήγητη απώλεια βάρους, υψηλό πυρετό, εμετό, αλλαγές στην όρεξη, αίμα στα κόπρανα, αίσθημα «κόμπου» στον λαιμό.
Πηγή: womenshealthmag.com
Δείτε κι αυτό:
Υγεία πεπτικού: Σημάδια ότι το έντερό σας δεν λειτουργεί σωστά
Σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου: 5 προβλήματα υγείας που προκαλεί