ΥΓΕΙΑ

Οι σύγχρονες μέθοδοι αντισύλληψης

Σήμερα, οι γυναίκες έχουν πολλές επιλογές για αποτελεσματική αντισύλληψη και είναι σε θέση να αποφασίσουν για τον οικογενειακό τους προγραμματισμό.

Οι μέθοδοι βελτιώνονται διαρκώς προκειμένου να είναι καλά ανεκτές από τον οργανισμό και να μην έχουν σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία. Πέρα, λοιπόν, από το αντρικό προφυλακτικό, το οποίο αποτελεί την πιο δημοφιλή μέθοδο «φραγμού» και προφυλάσσει από τα περισσότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, υπάρχουν πολλές ακόμη μέθοδοι αντισύλληψης.

Σύμφωνα με τη Μαιευτήρα-Γυναικολόγο Ελένη Τζαχρήστα, όσον αφορά στις γυναικείες ορμονικές μεθόδους από το στόμα οι γυναίκες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στα εξής:

Αντισυλληπτικό χάπι συνδυασμού: Έχει επιτυχία 99%. Περιέχει συνδυασμό οιστρογόνου και προγεσταγόνου και η λήψη του πρέπει να είναι καθημερινή με διακοπή μίας εβδομάδας. Δεν προφυλάσσει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Καλό είναι να το χρησιμοποιείτε μαζί με προφυλακτικό. Μπορεί να προκαλέσει ναυτία (συχνά), αλλαγές βάρους (πιο σπάνια) και διαταραχές συναισθήματος. Η αποτελεσματικότητά του επηρεάζεται αρνητικά από τη λήψη κάποιων φαρμάκων. Σε περίπτωση διάρροιας ή εμέτου πιθανόν να μην είναι αποτελεσματικό. Ενημερωθείτε από τον γυναικολόγο σας για τις πιθανές παρενέργειες/αντενδείξεις.

Χάπι προγεστερόνης (mini-pill): 99% αποτελεσματικότητα, αν λαμβάνεται σωστά. Αναμένεται σύντομα η κυκλοφορία του στην Ελλάδα.

Χάπι της επόμενης μέρας: Είναι μία ορμονική αντισύλληψη που λαμβάνεται σε έκτακτες καταστάσεις, όπως όταν σπάσει το προφυλακτικό ή σε περιπτώσεις βιασμού. Συμβουλευτείτε άμεσα το γιατρό σας για πιθανές παρενέργειες.

Μακροπρόθεσμες μέθοδοι αντισύλληψης

Ο κολπικός δακτύλιος είναι μία σύγχρονη μέθοδος με αποτελεσματικότητα άνω του 99%. Πρόκειται για ένα ελαστικό εύκαμπτο δαχτυλίδι που τοποθετείται από την ίδια τη γυναίκα στον κόλπο και συγκρατείται εκεί από τους μύες της περιοχής. Δεν γίνεται αισθητός στη γυναίκα αλλά ούτε και στον άντρα κατά τη διάρκεια της επαφής. Αφαιρείται για μία εβδομάδα ώστε να έρθει η περίοδος και στη συνέχεια επανατοποθετείται ο καινούργιος.

Περιέχει συνδυασμό οιστρογόνου και προγεσταγόνου που εκκρίνονται σε χαμηλές δόσεις. Έχει τις ίδιες παρενέργειες όπως και το αντισυλληπτικό χάπι, αλλά πλεονεκτεί αυτού ως προς τη συμμόρφωση της γυναίκας, γιατί δεν χρειάζεται καθημερινή λήψη. Επίσης, δεν επηρεάζεται από τη λήψη άλλων φαρμάκων. Η διάρροια και ο εμετός δεν μειώνουν τη δράση του. Δεν προφυλάσσει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Μιλήστε με το γιατρό σας για πιθανές αντενδείξεις.

Παράλληλα, οι γυναίκες έχουν πλέον στη διάθεσή τους τα σπιράλ, τα οποία αποτελούν μικρές συσκευές (περίπου στο μέγεθος ενός σπίρτου) και προστατεύουν από πιθανές ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Η αντισυλληπτική τους δράση είναι άμεσα αναστρέψιμη και μία γυναίκα μπορεί να συλλάβει αμέσως μετά από την αφαίρεση τους.

Πιο συγκεκριμένα, το σπιράλ χαλκού έχει αποτελεσματικότητα 99% και δεν επηρεάζεται από τη συμμόρφωση της ασθενούς, αφού μπορεί να παραμείνει στη μήτρα μέχρι και για πέντε χρόνια και δεν γίνεται αισθητό κατά τη συνουσία.

Το σπιράλ προγεστερόνης έχει τα ίδια πλεονεκτήματα με το σπιράλ χαλκού, ενώ παράλληλα μειώνει σημαντικά τη ροή του αίματος κατά την έμμηνο ρύση, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει αυτές τις γυναίκες που ταλαιπωρούνται από μηνορραγίες.

Όσον αφορά στα μειονεκτήματα των σπιράλ, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει μικρή αύξηση της πιθανότητας για εξωμήτριο κύηση, ειδικά τον πρώτο χρόνο της χρήσης. Η τοποθέτησή τους γίνεται από γυναικολόγο, ενώ δεν προφυλάσσουν από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Σε κάθε περίπτωση, οι γυναίκες πριν επιλέξουν οποιαδήποτε μέθοδο αντισύλληψης πρέπει να ενημερώνονται για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της και να συμβουλεύονται τον γιατρό τους, προκειμένου να τις καθοδηγήσει και να τις συμβουλέψει σχετικά με το θέμα.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved