ΥΓΕΙΑ

Συμπτώματα περιόδου ή ενδομητρίωσης; Πώς θα τα ξεχωρίσετε

Η ενδομητρίωση είναι μια κατάσταση εξαιρετικά επώδυνη που πλήττει μία στις 10 γυναίκες.

Παρουσιάζεται όταν το ενδομήτριο, δηλαδή ο ιστός που φυσιολογικά επενδύει το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας και αποκολλάται κάθε μήνα μαζί με το αίμα της εμμήνου ρύσης, αναπτύσσεται έξω από αυτήν.

Συνήθως προσκολλάται σε όργανα της πυελικής περιοχής, όπως στις σάλπιγγες, στις ωοθήκες ή πίσω από τη μήτρα, ενώ κάποιες φορές επεκτείνεται στο έντερο και την ουροδόχο κύστη. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και σε μέρη του σώματος που είναι μακριά από τα γεννητικά όργανα (πνεύμονες, εγκέφαλος, ακουστικός πόρος, βλεννογόνος της μύτης).

Στα σημεία όπου εγκλωβίζεται το ενδομήτριο δημιουργούνται κύστες με αίμα και μέγεθος από μερικά χιλιοστά έως κάποια εκατοστά, που επίσης αιμορραγούν κατά την έμμηνο ρύση αλλά δεν έχουν τον τρόπο να φύγουν από το σώμα. Έτσι, προκαλούν φλεγμονή και δημιουργούν ουλώδη ιστό (συμφύσεις), που συνδέει τα ζωτικά όργανα μεταξύ τους.

Με λίγα λόγια, τα όργανα κολλάνε μεταξύ τους και ακινητοποιούνται, με αποτέλεσμα οι φυσιολογικές κινήσεις τους (π.χ. οι κινήσεις των σαλπίγγων και των ωοθηκών κατά την ωορρηξία, οι κινήσεις του εντέρου, οι κινήσεις κατά τη σεξουαλική επαφή) να προκαλούν έντονο πόνο.

Πολλές γυναίκες αγνοούν τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης, συγχέοντάς τα με αυτά της εμμήνου ρύσης.

Δείτε ποια είναι τα βασικά συμπτώματα, τα οποία πρέπει να αναφέρετε σε γυναικολόγο:

- Έντονες κράμπες στην κοιλιά

- Βαριά αιμορραγία

- Πόνος στην πλάτη κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως

- Πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ

- Πόνος κατά την ούρηση και στη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου

Η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στη σύλληψη και να έχει επιπτώσεις στη γονιμότητα αν μείνει χωρίς θεραπεία.

Εάν διαπιστώσετε ότι η περίοδό σας αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στην καθημερινότητά σας -δουλειά, προσωπικές σχέσεις, γυμναστήριο κ.λπ.- πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό. Ακόμη και αν δεν έχετε ενδομητρίωση, θα σας βοηθήσει να έχετε μια φυσιολογική ζωή.

Διαβάστε επίσης:

Ενδομητρίωση: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου

Πόνοι περιόδου: Δείτε από τι κινδυνεύετε ανάλογα με τον τύπο τους

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved