ΥΓΕΙΑ

Πέντε συμπτώματα που επιβάλλουν την επίσκεψη στα Επείγοντα

Ίσως σας ταλαιπωρεί ένας πονοκέφαλος ή ένας πόνος στο σαγόνι. Ή πάλι νιώθετε μια γενικευμένη δυσφορία και κακουχία. Όταν κάτι δεν πάει καλά στο σώμα μας δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβουμε πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση ή αν πρέπει να επισκεφτούμε τον γιατρό μας ή το κοντινότερο νοσοκομείο.

Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι ορισμένες επείγουσες καταστάσεις, όπως η σκωληκοειδίτιδα ή μια διάσειση, συμβαίνουν ακόμη και σε υγιή άτομα νεαρής ηλικίας, οπότε η ιατρική παρέμβαση μερικές φορές είναι απαραίτητη για να αποφευχθούν σοβαρές επιπλοκές.

Δείτε πέντε περιπτώσεις που πρέπει να επισκεφτείτε το κοντινότερο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών χωρίς δεύτερη σκέψη.

1. Νιώθετε μια επίμονη ενόχληση στο στήθος και έχετε έντονη δύσπνοια

Τι μπορεί να σημαίνει: Έμφραγμα

Ο πόνος και το σφίξιμο στο στήθος είναι το «σήμα κατατεθέν» του εμφράγματος, δεν είναι όμως το μόνο σύμπτωμα που προκαλεί. Ιδιαίτερα στις γυναίκες, τα συμπτώματα είναι πολλές φορές ήπια και περνούν απαρατήρητα. Κοινά συμπτώματα του εμφράγματος είναι ο πόνος στο ένα ή και στα δύο χέρια, η ναυτία, η ζαλάδα, ο κρύος ιδρώτας, η δύσπνοια και ο πόνος στη μέση, στον αυχένα, στον ώμο ή στο σαγόνι.

2. Έχετε αφόρητο πόνο στην κοιλιά

Τι μπορεί να σημαίνει: Σκωληκοειδίτιδα ή κύστη στις ωοθήκες

Ο πόνος στην περιοχή της κοιλιάς μπορεί να οφείλεται σε δεκάδες διαφορετικές αιτίες, από την τροφική δηλητηρίαση μέχρι μια χρόνια πάθηση όπως η ελκώδης κολίτιδα. Όσον αφορά τη σκωληκοειδίτιδα, τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο αν αναλογιστείτε ότι δεν εκδηλώνεται πάντα με το κλασικό σύμπτωμα του πόνου χαμηλά και δεξιά στην κοιλιά. Η ενόχληση μπορεί να είναι αισθητή γύρω από τον αφαλό και να εκδηλώνεται ταυτόχρονα ζαλάδα, απώλεια όρεξης ή δυσφορία κατά το περπάτημα. Όλα αυτά είναι σημάδια ερεθισμού του εσωτερικού τοιχώματος της κοιλιάς. Ο πόνος της σκωληκοειδίτιδας μπορεί στην αρχή να είναι ήπιος αλλά σταδιακά να εντείνεται και γίνεται βασανιστικός.

Αντίστοιχα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν αν υπάρχει σε μία από τις δύο ωοθήκες κύστη μεγάλου μεγέθους. Στην περίπτωση αυτή εκδηλώνεται επίσης πόνος στη μία πλευρά της λεκάνης ή γενικευμένος πόνος στην περιοχή της λεκάνης που «ακτινοβολεί» στη μέση ή στους μηρούς.

3. Χτυπήσατε στο κεφάλι

Τι μπορεί να σημαίνει: Διάσειση

Ένα χτύπημα στο κεφάλι δεν είναι ποτέ αμελητέο. Ανάλογα με τα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλώνετε, επιβάλλεται η αξιολόγηση από τον γιατρό ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επιπλοκής, όπως η διάσειση ή η εγκεφαλική αιμορραγία. Συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε μετά από ένα χτύπημα στο κεφάλι είναι η απώλεια των αισθήσεων, τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια εμετού, ο πονοκέφαλος που επιδεινώνεται όσο περνά η ώρα, η ζαλάδα, η απώλεια ισορροπίας ή οι διαταραχές στην όραση.

4. Κοπήκατε άσχημα

Τι μπορεί να σημαίνει: Χρειάζεστε ράμματα

Τη μια στιγμή κόβατε αμέριμνοι τη σαλάτα σας και την άλλη η κουζίνα σας μοιάζει με τόπο εγκλήματος! Ακόμη και ένα φαινομενικά μικρό τραύμα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αιμορραγία και δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβετε πότε χρειάζεστε ράμματα και πότε όχι. Ένα τραύμα που συνεχίζει να αιμορραγεί αφού του ασκήσετε πίεση για 10 λεπτά καλό είναι να αξιολογείται από τους ειδικούς.

5. Πολύ ισχυρός πονοκέφαλος

Τι μπορεί να σημαίνει: Ρήξη ανευρύσματος ή εγκεφαλικό

Τόσο το ανεύρυσμα όσο και το εγκεφαλικό συχνά προκαλούν πολύ ισχυρό πονοκέφαλο, τον οποίο οι ασθενείς περιγράφουν ως τον χειρότερο που έχουν εμφανίσει ποτέ. Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις ο πόνος συνήθως ξεκινά ξαφνικά, κάτι που ενδεχομένως σημαίνει ότι υπάρχει αιμορραγία στον εγκέφαλο. Άλλα ανησυχητικά συμπτώματα που, σε συνδυασμό με τον πονοκέφαλο, επιβάλλουν την επίσκεψη στα Επείγοντα είναι η πνευματική σύγχυση, η δυσκολία στην ομιλία και οι διαταραχές της όρασης.

Πηγή: health.com

Δείτε κι αυτό:

Το ντουέτο συμπτωμάτων που επιβάλλει επίσκεψη στα Επείγοντα

Τα 10 συμπτώματα που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσει μια 40άρα

Τα 9 συμπτώματα που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσει ένας άντρας

Πέντε ντροπιαστικά συμπτώματα που πρέπει να ομολογήσετε στο γιατρό σας...

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved