ΥΓΕΙΑ

Καφές: Αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος και οστεοπόρωσης;

Ο καφές εξαντλεί τα αποθέματα ασβεστίου από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα τον μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος και οστεοπόρωσης;

Η μεγάλη κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί στο πλαίσιο ορισμένων μελετών με τον αυξημένο κίνδυνο κατάγματος, ωστόσο άλλες μελέτες δείχνουν ότι οι φανατικοί λάτρεις του ροφήματος δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τη σκελετική τους υγεία.

Εκτενείς μελέτες εθνικής εμβέλειας σε διάφορες χώρες υποδεικνύουν ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι ο καφές μπορεί να προκαλέσει κατάγματα» επισημαίνει ο Δρ Ρόμπερτ Ρέκερ, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Οστεοπόρωσης στο Πανεπιστήμιο Creighton, σύμφωνα με τους New York Times. Ενδεικτικά, μελέτη στη Σουηδία στην οποία συμμετείχαν πάνω από 61.000 γυναίκες και είχε διάρκεια περίπου 20 χρόνια υπέδειξε ότι η κατανάλωση τεσσάρων φλιτζανιών καφέ καθημερινά συσχετίζεται με μια μικρή μείωση της οστικής πυκνότητας χωρίς όμως αυτή να συνοδεύεται από περισσότερα κατάγματα.

Παράλληλα, επισκόπηση (μετα-ανάλυση) που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Food and Chemical Toxicology κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ακόμη και η κατανάλωση οκτώ φλιτζανιών καφέ ημερησίως «δεν συσχετίζεται με σημαντικό κίνδυνο όσον αφορά τις πιθανότητες κατάγματος και πτώσης», ιδιαίτερα σε υγιείς ενήλικες που λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες ασβεστίου.

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ συνιστούν στις γυναίκες 51-70 ετών 1.200 mg ασβεστίου την ημέρα και στους άντρες ίδιας ηλικίας 1.000 mg την ημέρα.

Όσο για την απώλεια ασβεστίου λόγω της κατανάλωσης καφέ, έχει παρατηρηθεί ότι όσο αυξάνεται η πρόσληψη καφεΐνης αυξάνεται και η ποσότητα ασβεστίου που απορρίπτεται μέσω των ούρων. Ωστόσο, όσο περισσότερο ασβέστιο χάνεται μέσω των ούρων, τόσο περισσότερο θα απορροφά ο οργανισμός από τις διάφορες διαθέσιμες πηγές, όπως τα γαλακτοκομικά ή τα συμπληρώματα διατροφής.

Συμπερασματικά, η κατανάλωση καφέ, ακόμη κι αν είναι μεγάλη, δεν αποτελεί απειλή για τη σκελετική υγεία αρκεί να λαμβάνουμε τις απαραίτητες ποσότητες ασβεστίου που χρειάζεται ο οργανισμός μας.

Δείτε κι αυτό:

Μια πηγή ασβεστίου χωρίς θερμίδες που δεν σας περνά από το μυαλό!

Πώς θα δυναμώσετε τα οστά σας σε κάθε ηλικία

Μήπως έχετε έλλειψη ασβεστίου; Κάντε το τεστ των 3 ερωτήσεων!

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved