ΥΓΕΙΑ

Αναπνοή από το στόμα ή από τη μύτη και γιατί;

Όλοι γνωρίζουν ότι η αναπνοή είναι μια απολύτως απαραίτητη λειτουργία του οργανισμού μας. Ωστόσο, αυτό που ίσως δεν είναι γνωστό είναι ότι υπάρχει σωστός και λανθασμένος τρόπος αναπνοής.

Ορισμένοι, για παράδειγμα, αναπνέουν μόνιμα ή παροδικά από το στόμα και όχι από τη μύτη, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητα του αέρα που φτάνει τελικά στους πνεύμονες.

Γιατί είναι σωστό να αναπνέουμε από τη μύτη και όχι από το στόμα

Η φυσιολογική δίοδος του αέρα προς το κατώτερο αναπνευστικό ξεκινάει από τη μύτη και συνεχίζει μέσω της τραχείας για να καταλήξει στους πνεύμονες. H φύση έχει «προγραμματίσει» έτσι τον ανθρώπινο οργανισμό ώστε καθώς εισπνέουμε τον αέρα από τη μύτη μας ο αέρας αυτός να:

- Προσαρμόζεται, μέσω του βλεννογόνου της μύτης, σε μια θερμοκρασία ανάλογη με αυτή που έχει το σώμα μας, δηλαδή περίπου 37 βαθμοί Kελσίου.

- Φιλτράρεται, μέσω του επιθηλίου της μύτης, από τα ξένα σωματίδια που τυχόν συμπαρασύρονται μαζί με τον αέρα στη διαδικασία της αναπνοής.

- Αποστειρώνεται, μέσω κάποιων ενζύμων που υπάρχουν φυσιολογικά στον βλεννογόνο της μύτης, ώστε να προχωρήσει «καθαρός» ο αέρας προς το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα.

Γιατί δεν πρέπει να αναπνέουμε από το στόμα

Όταν η αναπνοή πραγματοποιείται από το στόμα, είναι εύλογο πως είμαστε αναγκασμένοι να το κρατάμε ανοιχτό ώστε να μπαίνει από αυτό ο αέρας που χρειαζόμαστε. Ωστόσο, καθώς ο βλεννογόνος της στοματικής κοιλότητας δεν είναι φτιαγμένος για να δέχεται τόσο αέρα, το στόμα ξεραίνεται, με αποτέλεσμα αυτή η αίσθηση της ξηρότητας να μας ενοχλεί. Παράλληλα, όπως είναι ευνόητο, ο αέρας δεν φιλτράρεται, με αποτέλεσμα πολλά σωματίδια να καταλήγουν στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα.

Πηγή: Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία

Δείτε κι αυτό:

Βαθιές εισπνοές για καλύτερη μνήμη, συνιστούν οι επιστήμονες!

Κρίση πανικού: Άσκηση αναπνοής για να την αντιμετωπίσετε (βίντεο)

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved