ΥΓΕΙΑ

Αρθρίτιδα Ισχίου: 9 ερωτήσεις & απαντήσεις γύρω από τις αρθρώσεις μας και τις νέες τεχνικές

Εννέα χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις αναφορικά με την Αρθρίτιδα του ισχίου και τις νέες επιστημονικές εξελίξεις μας δίνει ο ορθοπεδικός χειρουργός Αθανάσιος Τσουτσάνης, Διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών. 

1. Τι ακριβώς είναι η αρθρίτιδα του ισχίου και ποια τα συμπτώματά της;

Είναι μια εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων που αφορά όλα τα σπονδυλωτά του ζωικού βασιλείου και όχι μόνο τον άνθρωπο. Χαρακτηρίζεται από μια επιδεινούμενη μη αναστρέψιμη καταστροφή αρχικά του αρθρικού χόνδρου και κατόπιν επέρχονται αλλοιώσεις στα παρακείμενα όστα και τα πέριξ μαλακά μόρια της άρθρωσης.

Κλινικά το κύριο χαρακτηριστικό της αρθρίτιδας είναι ο πόνος στη περιοχή του γοφού, αρχικά μετά από κούραση κατόπιν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ακόμα και κατά την νυχτερινή κατάκλιση. Ταυτόχρονα υπάρχει και μεγάλος περιορισμός της κινητικότητας πολλές φορές σε σημείο να μην είναι εφικτό οι πάσχοντες να βάλουν τις κάλτσες ή τα παπούτσια τους.

2. Ποιες ηλικίες αφορά περισσότερο και πώς επηρεάζει τη ζωή των πασχόντων;

Αφορά και τα δύο φύλλα συνηθέστερα ηλικίας άνω των 60 ετών αλλά την συναντάμε και σε νεότερα άτομα και ιδιαίτερα σε εκείνα που εμφανίζουν κάποια δυσπλασία (ανωμαλία στη φυσιολογική αρχιτεκτονική της άρθρωσης του ισχίου) και υποβάλλουν τις αρθρώσεις τους σε έντονο στρες όπως για παράδειγμα η έντονη αθλητική δραστηριότητα ή στην περίπτωση άσηπτης νέκρωσης της μηριαίας κεφαλής.

Επηρεάζει δραματικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων επιδρώντας καταλυτικά στην κοινωνική τους ζωή και στη ψυχολογία τους. Όσοι από εμάς ασχολούμαστε είναι εύκολα αναγνωρίσιμο στο πρόσωπο των ασθενών αυτών η έκφραση του μόνιμα πάσχοντος ατόμου πριν και καν σου μιλήσουν.

3. Υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για την πάθηση αυτή;

Δυστυχώς έως σήμερα δεν έχει υπάρξει φάρμακο το οποίο να μπορεί να θεραπεύσει ή να επηρεάσει δραστικά την πορεία της πάθησης αυτής. Τα κλασικά αντιφλεγμονώδη φάρμακα που χορηγούνται επιδρούν μόνο στην μείωση του πόνου μέχρις ενός σημείου με αρκετές ανεπιθύμητες ενέργειες ενώ οι λεγόμενες χονδροπροστατευτικές ουσίες δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα στην ήδη εγκατεστημένη αρθρίτιδα. Απ’ ότι φαίνεται είμαστε μακριά ακόμη από την δημιουργία φαρμακευτικών ουσιών και δρουν σε επίπεδο κυτταρικό αναστέλλοντας τους μηχανισμούς που οδηγούν στην καταστροφή του αρθρικού χόνδρου.

Η αρθρίτιδα του ισχίου τελικού σταδίου αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με την λεγόμενη ολική αρθροπλαστική που θεωρείται σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της χειρουργικής του 20ου αιώνα.

4. Ποια είναι τα οφέλη της ολικής αρθροπλαστικής για τον ασθενή;

Η ολική αρθροπλαστική είναι μια χειρουργική τεχνική όπου αντικαθιστούμε τις καταστρεμμένες αρθρικές επιφάνειες με υλικά που ονομάζονται προθέσεις, με την οποία μπορούμε να προσφέρουμε πάλι στους ασθενείς μια ανώδυνη φυσιολογική βάδιση με ανάκτηση των κινήσεων της άρθρωσης του ισχίου χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιούν φάρμακα. Σήμερα η ολική αρθροπλαστική του ισχίου θεωρείται μια από τις περισσότερο κλινικά αποτελεσματικές επεμβάσεις.

5. Σύμφωνα με τα στοιχεία, σήμερα πραγματοποιούνται παγκοσμίως γύρω στο 1 εκατομμύριο ολικές αρθροπλαστικές το χρόνο και μέχρι το 2030, ο αριθμός αυτός αναμένεται να τριπλασιασθεί. Πού αποδίδετε αυτή την αυξητική πορεία;

Στις ανεπτυγμένες χώρες ο αριθμός των ηλικιωμένων ατόμων αυξάνεται σημαντικά και υπολογίζεται ότι το 2000 υπήρχαν 600 εκατομμύρια άτομα άνω των 60 ετών ενώ μέχρι το 2050 ο αριθμός θα ανέλθει στα 2 δισεκατομμύρια. Συγκεκριμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζεται ότι το 2012 το 25% των ατόμων θα είναι άνω των 65 ετών.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συχνή νόσος των αρθρώσεων και αποτελεί την κύρια αιτία ανικανότητας στα ηλικιωμένα άτομα. Έτσι με την αύξηση του ορίου ηλικίας αυξάνεται και αριθμός των ατόμων που χρειάζεται να υποβληθούν σε ολική αρθροπλαστική. Ο δεύτερος σημαντικός λόγος της αύξησης των ολικών αρθροπλαστικών που πραγματοποιούνται είναι ότι αποτελούν ένα χειρουργείο κλινικά πολύ αποτελεσματικό.

6. 50 χρόνια μετά από την πρώτη ολική αρθροπλαστική επέμβαση, τι έχει αλλάξει και τι περιμένουμε στο άμεσο μέλλον;

Η πρώτη ολοκληρωμένη και επιτυχής ολική αρθροπλαστική έγινε το 1960 από τον Βρετανό ορθοπεδικό John Chanley. Όλα αυτά τα χρόνια οι μεγάλοι κατασκευαστές των υλικών που χρησιμοποιούνται (προθέσεις) στην κατεστραμμένη άρθρωση και οι ορθοπεδικοί χειρουργοί εργάζονται μαζί, παράγοντας μια απίστευτη ποσότητα επιστημονικής έρευνας, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση των υλικών αυτών έτσι ώστε να διαρκούν περισσότερο αλλά και την τελειοποίηση των χειρουργικών τεχνικών της τοποθέτησής τους.

7. Έχουμε διαβάσει και ακούσει πολλά τελευταία, για την τεχνική AMIS. Ποια είναι αυτά τα στοιχεία, που μπορούν να δικαιολογήσουν το επίθετο «πρωτοποριακή», που της αποδίδεται συχνά από γιατρούς και ΜΜΕ;

Σε όλους τους τομείς της χειρουργικής σήμερα όπως στην γενική χειρουργική, στην ουρολογία, στην καρδιοχειρουργική, στην νευροχειρουργική όλο και περισσότερες επεμβάσεις γίνονται με τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας.

Στην ορθοπαιδική χειρουργική μεγάλη πρόοδο στον τομέα των τεχνικών ελάχιστης επεμβατικότητας έγινε την δεκαετία του ΄80 με την αρθροσκοπική χειρουργική αλλά σήμερα υπάρχουν τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας και σε περιπτώσεις τραύματος (καταγμάτων). Η τάση σήμερα είναι η επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος με όσο το δυνατό μικρότερη βλάβη στους ανθρώπινους ιστούς.

Η τεχνική AMIS (anterior minimal invasive surgery) σημαίνει πρόσθια τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας επέμβαση, αποτελεί ένα βήμα εμπρός στον τομέα της ήδη επιτυχημένης ολικής αρθροπλαστικής. Ο όρος πρωτοποριακή, της αποδίδεται όχι γιατί γίνεται μια πολύ μικρή τομή δέρματος αλλά διότι είναι η μοναδική τεχνική ολικής αρθροπλαστικής όπου προσεγγίζεται η κατεστραμμένη άρθρωση του ισχίου χωρίς να κοπούν ή να αποκολληθούν τένοντες και μύες και διατηρώντας ακόμα και τον αρθρικό θύλακο.

8. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα της μεθόδου αυτής σε σχέση με την πιο κλασική τεχνική;

Εφαρμόζοντας την τεχνική AMIS εδώ και 11 χρόνια μπορώ να σας πω ότι υπάρχουν μόνο πλεονεκτήματα σε σχέση με τις πιο κλασικές τεχνικές και αυτό διότι η τεχνική AMIS γίνεται με μια μικρή τομή δέρματος χωρίς να χρειάζεται να κοπούν ή αποκολληθούν μύες. Σε αντίθετη με όλες τις άλλες χειρουργικές τεχνικές όπου είναι αναγκαία σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό ή και αποκόλληση των μυών στην τεχνική AMIS, η προσπέλαση γίνεται με την βοήθεια ειδικών εργαλείων απλά παρεκτοπίζοντας τους μύες διατηρώντας ακόμα και τον αρθρικό θύλακο.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι ασθενείς να πονάνε πολύ λιγότερο έως καθόλου, έχουν μικρότερη απώλεια αίματος και δεν χρειάζεται να γίνει μετάγγιση αίματος. Η περίπτωση εξαρθρήματος από κάποια λάθος κίνηση ελαχιστοποιείται και γι’ αυτό το λόγο δεν υπάρχει κάποιος περιορισμος στις κινήσεις και στο κάθισμα.
Η διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο είναι κατά μέσο όρο 2 ημέρες και οι ασθενείς μπορούν να εξέλθουν με ιδιωτικό αυτοκίνητο. Η διατήρηση ανέπαφων λειτουργικών μυών έχει σαν αποτέλεσμα οι ασθενείς να επιστρέφουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες και σε μια φυσιολογική ζωή συντομότερα και με μεγαλύτερη σιγουριά.

Εάν μπορώ να αναφέρω ένα μειονέκτημα, αυτό είναι η καμπύλη εκμάθησης της τεχνικής που όμως για ένα έμπειρο χειρουργό που ασχολείται με το θέμα της αρθροπλαστικής είναι κάτι που ξεπερνιέται γρήγορα κατόπιν εκπαίδευσης με την βοήθεια αρχικά κάποιου έμπειρου χειρουργού στην τεχνική αυτή.

9. Στην Ελλάδα, πότε ξεκίνησε η μέθοδος αυτή και ποια είναι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα και συμπεράσματα από την εφαρμογή της;

Στην Ελλάδα ξεκινήσαμε την τεχνική AMIS το 2006 αφού πρώτα εκπαιδευτήκαμε στο Παρίσι και βοηθηθήκαμε στην αρχή από έμπειρους χειρουργούς στην τεχνική αυτή. Η αρχική χειρουργική τεχνική ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια στην Γαλλία από χειρουργούς πολύ γνωστούς στη παγκόσμια ορθοπαιδική κοινότητα και τελειοποιήθηκε, τυποποιήθηκε και δημοσιοποιήθηκε τα τελευταία 10 χρόνια ως τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητος AMIS.

Σήμερα εφαρμόζεται εκτός από την Γαλλία σε διεθνούς φήμης ορθοπαιδικά κέντρα στην Ευρώπη (όπως οι πανεπιστημιακές ορθοπαιδικές κλινικές Balrgist στην Ελβετία και Rizzoli) στις ΗΠΑ και Αυστραλια και έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 200.000 επεμβάσεις. Τα αποτελέσματα της μεθόδου αυτής είναι εξαιρετικά και αυτό επιβεβαιώθηκε και στο πρόσφατο παγκόσμιο συνέδριο που διενεργήθηκε στο Λουγκάνο.

Διαβάστε ακόμη:

Πόνος στις αρθρώσεις: Τι είναι και πώς να τον αντιμετωπίσετε φυσικά

Είναι η αρθροπλαστική του ισχίου η πιο πετυχημένη επέμβαση του αιώνα; Γνωρίστε τη μέθοδο SuperPath!

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved