Επικίνδυνες ελιές: Πώς θα κάνετε αυτοεξέταση σε 5 βήματα
Όλοι έχουμε στο σώμα μας ελιές, άλλοι περισσότερες άλλοι λιγότερες, και σε διάφορα σημεία. Οι δερματολόγοι υπογραμμίζουν ότι πρέπει να παρατηρούμε τακτικά τις ελιές ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν παρουσιάζουν αλλοιώσεις που ενδεχομένως υποδεικνύουν καρκίνο.
Η αυτοεξέταση στο σπίτι είναι λοιπόν μια απαραίτητη διαδικασία που πρέπει να κάνουμε τακτικά. Δεν είναι καθόλου χρονοβόρα και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να σώσει ζωές.
Δείτε ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να κάνετε αυτοεξέταση του δέρματος στο σπίτι και πότε πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό.
Βήμα 1ο: Μόλις βγείτε από το ντους, σταθείτε μπροστά από έναν μεγάλο καθρέφτη και εξετάστε το επάνω μέρος του σώματός σας. Ξεκινήστε ελέγχοντας το δέρμα του προσώπου, του λαιμού, του στήθους και της κοιλιάς.
Βήμα 2ο: Εξετάστε τα χέρια και τους αγκώνες, χωρίς να ξεχάσετε τις μασχάλες και τις παλάμες εξωτερικά και εσωτερικά.
Βήμα 3ο: Ελέγξτε το κάτω μέρος του σώματος, ξεκινώντας από τα ισχία και φτάνοντας μέχρι τα πέλματα. Μην ξεχάσετε την περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών.
Βήμα 4ο: Ζητήστε από έναν φίλο ή συγγενή να ελέγξει την πλάτη, το κρανίο, τα αυτιά και άλλες περιοχές του σώματος που δεν μπορείτε να εξετάσετε με ευκολία μόνοι σας.
Βήμα 5: Χρησιμοποιήστε την «αλφαβήτα» των δερματολόγων για να αξιολογήσετε τις ελιές σας. Οι παρακάτω παράμετροι χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για τον εντοπισμό καρκινικής αλλοίωσης σε μια ελιά στο δέρμα.
1. Ασυμμετρία (Asymmetry)
Είναι τα δύο μισά της ελιάς ίδια ή το ένα έχει διαφορετικό σχήμα από το άλλο;
2. Όρια (Border)
Είναι το περίγραμμα της ελιάς σαφές και ομοιόμορφο ή είναι ακανόνιστο και «θολό»;
3. Χρώμα (Colour)
Έχει η ελιά ομοιόμορφο χρώμα σε όλη την επιφάνειά της ή έχει σε κάποια σημεία της άλλη απόχρωση;
4. Διάμετρος (Diameter)
Έχει η ελιά διάμετρο μεγαλύτερη από 5 χιλιοστά; Έχει μεγαλώσει με τον καιρό;
Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία ή αμφιβολία μετά την αυτοεξέταση, μη διστάσετε να επισκεφτείτε τον δερματολόγο σας για αναλυτικότερη αξιολόγηση.
Δείτε κι αυτό:
Δείτε τις διαφορές: Απλή ελιά ή καρκινική αλλοίωση;