ΥΓΕΙΑ

Άνοια: Εννέα παράγοντες κινδύνου που μπορείτε να αλλάξετε για να προστατευτείτε

Ένα στα τρία περιστατικά άνοιας είναι δυνατό να αποφευχθούν αν φροντίσουμε τη σωματική και ψυχική μας υγεία αλλά και την κοινωνική μας ζωή, δείχνει μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην κορυφαία ιατρική επιθεώρηση Lancet.

Η μελέτη αναδεικνύει εννέα τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για την άνοια, δηλαδή εννέα παραμέτρους που είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε για να προστατευτούμε από το σύνδρομο που πλήττει τη μνήμη και τη νοητική ικανότητα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας, αυτή τη στιγμή πάσχουν από άνοια 47 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 131 εκατομμύρια μέχρι το 2050.

Δεδομένου ότι η άνοια δεν θεραπεύεται, οι προσπάθειες πρόληψής της αποτελούν προτεραιότητα.

Η νέα μελέτη παρουσιάζει εννέα τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην άνοια, οι οποίοι μεταφράζονται σε στόχους που όλοι μπορούμε να θέσουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο.

«Αν και η διάγνωση της άνοιας γίνεται σε μεγάλη ηλικία, οι μεταβολές στον εγκέφαλο συνήθως ξεκινούν πολλά χρόνια πριν» αναφέρει η Γκιλλ Λίβινγκστον, καθηγήτρια στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο Λονδίνου (UCL) και επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης, σύμφωνα με το BBC. «Αν λάβουμε δράση τώρα θα βελτιωθεί σημαντικά η ζωή των ανθρώπων με άνοια και των οικογενειών τους και κατ’ επέκταση θα μεταμορφωθεί η κοινωνία» προσθέτει.

Η μελέτη, η οποία εκπονήθηκε με συμβολή 24 επιστημόνων από όλο τον κόσμο, υπογραμμίζει ότι οι διάφοροι παράγοντες του τρόπου ζωής παίζουν αξιοσημείωτο ρόλο στην αύξηση ή τη μείωση του κινδύνου άνοιας.

Οι εννέα τροποποιήσιμοι παράγοντες που αναδεικνύει η μελέτη (και το αντίστοιχο ποσοστό στο οποίο συμβάλλουν στην άνοια) είναι:

1. απώλεια ακοής στη μέση ηλικία (9%)

2. διακοπή της εκπαίδευσης σε ηλικία 15 ετών (8%)

3. κάπνισμα (5%)

4. κατάθλιψη (4%)

5. χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας (3%)

6. κοινωνική απομόνωση (2%)

7. υπέρταση (2%)

8. παχυσαρκία (1%)

9. διαβήτης τύπου 2 (1%)

Όλοι αυτοί οι παράγοντες μαζί αντιπροσωπεύουν το 35% του κινδύνου άνοιας που διατρέχει κάποιος. Το υπόλοιπο 65% βρίσκεται έξω από τον έλεγχό μας (π.χ. κληρονομικότητα).

Δείτε κι αυτό:

Οι αλλαγές στην ομιλία αποκαλύπτουν το Αλτσχάιμερ

Πώς θα διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας 10 χρόνια νεότερο!

Εσπεριδοειδή ενάντια στην άνοια συνιστούν οι επιστήμονες

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved