ΥΓΕΙΑ

Ανθρακούχο νερό: Οι επιπτώσεις στo σμάλτο των δοντιών

Η κατανάλωση ανθρακούχου νερού έχει γίνει μία από τις πιο δημοφιλείς τάσεις των τελευταίων χρόνων, καθώς πολλοί το επιλέγουν ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική στα αναψυκτικά.

Ωστόσο, τα διάφορα νερά με φυσαλίδες που κυκλοφορούν στο εμπόριο μπορεί να αποδειχθούν επιβλαβή για το σμάλτο των δοντιών σας, καθώς η οξύτητά τους μπορεί να το φθείρει με την πάροδο του χρόνου.

Σύμφωνα με τον Δρα Edmond R. Hewlett, καθηγητή οδοντιατρικής αποκατάστασης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Λος Άντζελες και εκπρόσωπο του Αμερικανικού Οδοντιατρικού Συλλόγου «η οδοντιατρική ασφάλεια του ανθρακούχου νερού είναι ένας τομέας που δεν έχει ερευνηθεί επαρκώς».

Και προσθέτει: «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι πολλά ποτά που καταναλώνονται ευρέως (για παράδειγμα, νερά, χυμοί, ενεργειακά ποτά) είναι, σε διαφορετικό βαθμό, όξινα ανάλογα με το pH τους».

Εξηγεί ακόμη ότι, όπως συμβαίνει με τα όξινα ποτά που μπορούν να διαβρώσουν το σμάλτο των δοντιών, αντίστοιχα τα ανθρακούχα νερά είναι εξίσου διαβρωτικά, καθώς τα πρόσθετα ενδέχεται να αυξήσουν την οξύτητά τους.

Το ανθρακούχο νερό περιέχει διοξείδιο του άνθρακα. Όταν πίνετε ανθρακούχο νερό, μια χημική αντίδραση το μετατρέπει σε ανθρακικό οξύ.

Εάν πίνετε και κρατάτε στη στοματική κοιλότητα τα όξινα ποτά και αυτό το κάνετε συχνά μέσα στην ημέρα, είναι ό,τι χειρότερο για τα δόντια σας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει ένα όριο ασφαλείας στην κατανάλωση ανθρακούχου νερού, καθώς αυτή εξαρτάται από μία σειρά παραμέτρων.

Εάν κάποιος είναι υγιής και ο οργανισμός του παράγει φυσιολογική ποσότητα σάλιου, κινδυνεύει λιγότερο.

Οι οδοντίατροι συμφωνούν πάντως ότι η κατανάλωση ανθρακούχου νερού είναι πολύ καλύτερη από την κατανάλωση αναψυκτικών.

Εάν ανησυχείτε ότι μπορεί να επηρεάσει τα δόντια σας, να έχετε υπ’ όψη ότι η ευαισθησία, ο αποχρωματισμός και ο πόνος, αποτελούν σημάδια διάβρωσης του σμάλτου των δοντιών.

Να θυμάστε τέλος ότι το απλό νερό είναι το ασφαλέστερο για τα δόντια σας, καθώς έχει το υψηλότερο pH, άρα είναι το λιγότερο όξινο απ’ όλα.

Πηγή: MedicalDaily

Διαβάστε επίσης:

Ροφήματα με ανθρακικό: Πώς συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους

Αναψυκτικά και διάβρωση δοντιών: Πότε πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved