ΥΓΕΙΑ

Έλλειψη σιδήρου: Οι σοβαρές συνέπειες για την καρδιά

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα κοστίζουν ετησίως 17,5 εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 31% όλων των θανάτων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η σωστή διατροφή και η συστηματική άσκηση αποτελούν τα δύο βασικότερα βήματα για να μειωθεί ο καρδιαγγειακός κίνδυνος και να αποφευχθούν θανατηφόρα εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια.

Στο πλαίσιο αυτό, ερευνητές από το Αυτοκρατορικό Κολέγιο του Λονδίνου και το Πανεπιστημιακό Κολέγιο Λονδίνου εστίασαν σε ένα πολύτιμο διατροφικό στοιχείο, τον σίδηρο, ώστε να εξετάσουν πώς η επάρκεια ή η έλλειψή του στον οργανισμό επηρεάζει τις πιθανότητες εκδήλωσης στεφανιαίας αρτηριοπάθειας, της συνηθέστερης καρδιαγγειακής νόσου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, ο σίδηρος φαίνεται να έχει προστατευτική επίδραση για την καρδιά, ενώ η έλλειψή του οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία αρτηριοπάθεια.

Η στεφανιαία αρτηριοπάθεια, η οποία αποκαλείται συχνά και στεφανιαία νόσος, εκδηλώνεται όταν παρατηρείται διακοπή ή μείωση της παροχής αίματος προς την καρδιά. Η στεφανιαία αρτηριοπάθεια είναι συχνά αποτέλεσμα της αθηροσκλήρωσης, δηλαδή της σκλήρυνσης των αρτηριών λόγω συσσώρευσης πλάκας, και μπορεί να οδηγήσει στη στηθάγχη ή στο έμφραγμα.

Προκειμένου να μελετήσουν τη σχέση σιδήρου και καρδιαγγειακής υγείας, οι ερευνητές στράφηκαν στον ίδιο τον γενετικό κώδικα, καθώς οι πληροφορίες που αυτός δίνει είναι δυνατό να αξιολογηθούν ανεξάρτητα από εξωτερικές επιδράσεις (όπως οι συνθήκες ανατροφής ενός ανθρώπου, το εισόδημα, η μόρφωση και οι καθημερινές συνήθειες).

Έτσι, οι ερευνητές ανέλυσαν γενετικά δεδομένα που αφορούσαν 48.000 ανθρώπους, εστιάζοντας σε τρεις κοινές γενετικές παραλλαγές που είναι γνωστό ότι είτε αυξάνουν είτε μειώνουν τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων επιβεβαίωσαν τη θεωρία ότι τα υψηλά επίπεδα σιδήρου μειώνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας αρτηριοπάθειας. Έτσι, αναδύεται ένας νέος πιθανός θεραπευτικός στόχος για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών θα είναι να δοκιμάσουν κατά πόσο η αύξηση των επιπέδων σιδήρου στον οργανισμό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των περιστατικών στεφανιαίας αρτηριοπάθειας. «Όπως δίνουμε στατίνη σε κάποιον με υψηλή χοληστερόλη, έτσι θα μπορούμε ίσως να δίνουμε συμπλήρωμα σιδήρου για να μειώσουμε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο που διατρέχει» αναφέρει ο Δρ Dipender Gill από το Αυτοκρατορικό Κολέγιο του Λονδίνου, ενώ για όσους έχουν ήδη υποστεί έμφραγμα και έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου θα εξεταστεί εάν το συμπλήρωμα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για δεύτερο επεισόδιο.

Διαβάστε επίσης:

Τριχόπτωση & ανεπάρκεια σιδήρου: Πότε να συμβουλευτείτε γιατρό

Έλλειψη σιδήρου: Πρέπει να αντιμετωπίζεται αν δεν προκαλεί συμπτώματα;

Απορρόφηση σιδήρου: Οι καλοί και οι κακοί διατροφικοί συνδυασμοί

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved