ΥΓΕΙΑ

Ναυτία κύησης: Πότε γίνεται επικίνδυνη για τη μητέρα και το έμβρυο

Η ναυτία και οι έμετοι στην εγκυμοσύνη αποτελούν ένδειξη ότι οι ορμόνες της γυναίκας αυξάνονται με φυσιολογικούς ρυθμούς για να εδραιώσουν τον πλακούντα στη μήτρα.

Τα τελευταία χρόνια όμως, όλο και περισσότερες γυναίκες ταλαιπωρούνται από υπερέμεση, μια σπάνια διαταραχή της εγκυμοσύνης, η οποία σχετίζεται κυρίως με πολύδυμες κυήσεις.

Η διαταραχή έχει συμπτώματα όμοια με αυτά της πρωινής ναυτίας, είναι όμως πιο έντονα και επικίνδυνα, γι’ αυτό και ονομάζεται «σοβαρή ναυτία κύησης».

Η έγκυος έχει συχνούς εμέτους, που μπορεί να φτάσουν και τους 30 την ημέρα.

Το γεγονός αυτό θέτει σε κίνδυνο την υγεία της μητέρας και του εμβρύου για τους εξής λόγους:

- Δεν μπορεί να σιτιστεί ούτε η μητέρα ούτε το έμβρυο, αφού η συνεχής ζαλάδα δεν επιτρέπει στη μητέρα να φάει, αλλά και όταν τρώει φάει κάτι, το αποβάλλει διά του εμετού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνει το 5% του σωματικού της βάρους, ενώ σε μια εγκυμοσύνη πρέπει να γίνεται ακριβώς το αντίστροφο.

- Μαζί με τα υγρά του στομάχου αποβάλλονται και όλα τα θρεπτικά και απαραίτητα για τον οργανισμό συστατικά, δηλαδή βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Σημαντικότερη επιπλοκή από την έλλειψη αυτών είναι η εμφάνιση της εγκεφαλοπάθειας Wernicke, που προκαλεί αμνησία για τα πρόσφατα γεγονότα. Μάλιστα, η μνήμη δεν επανέρχεται ποτέ. Η ασθένεια προσβάλλει συνήθως όσους κάνουν απεργία πείνας. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η νοσηλεία σε νοσοκομείο. Η στενή παρακολούθηση της εγκύου και η προληπτική χορήγηση θιαμίνης (βιταμίνης Β-1) είναι σημαντική για τη σωστή εγκεφαλική λειτουργία.

- Επειδή η λήψη όλων των υγρών και των φαρμάκων γίνεται σε ενέσιμη μορφή, είναι απαραίτητη η νοσηλεία σε νοσοκομείο. Αυτό συμβαίνει γιατί η γυναίκα δεν μπορεί να πάρει τίποτα από το στόμα και έτσι είναι άγνωστο αν η τροφή θα προλάβει να κατέβει στο στομάχι για να απορροφηθεί πριν κάνει εμετό.

Η ναυτία της εγκυμοσύνης κορυφώνεται κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης που είναι και το πιο κρίσιμο για την ανάπτυξη του εμβρύου αφού τότε σχηματίζονται τα όργανά του, με πρώτα την καρδιά και τον εγκέφαλο – γι’ αυτό είναι ευάλωτα στις χημικές παρεμβάσεις. Τα συμπτώματα βελτιώνονται περίπου τη 13η εβδομάδα της κύησης.

Διαβάστε επίσης:

Εμετοί και ναυτία: Τι μπορεί να φταίει;

Ναυτία & μετακινήσεις: Πώς θα προετοιμάσετε τον οργανισμό σας

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved