ΥΓΕΙΑ

Μια πηγή ασβεστίου χωρίς θερμίδες που δεν σας περνά από το μυαλό!

Για να καλύψουμε τις ανάγκες του οργανισμού μας σε ασβέστιο συνήθως στρεφόμαστε στο τυρί, στο γάλα ή στο γιαούρτι.

Μια νέα γερμανική επιστημονική μελέτη δείχνει όμως ότι μπορούμε να πάρουμε αρκετό ασβέστιο και από μια άλλη, ομολογουμένως αναπάντεχη, πηγή.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of the American College of Nutrition, το μεταλλικό νερό αποτελεί εξαιρετική πηγή ασβεστίου και μάλιστα χωρίς θερμίδες!

«Το χαρακτηριστικό του μεταλλικού νερού που το κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι αποτελεί εναλλακτική χωρίς θερμίδες σε σχέση με το γάλα και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα» αναφέρει στο Reuters Health η Τερέζα Γκρέουπνερ από το Πανεπιστήμιο του Αννόβερου. «Ο αυξανόμενος αριθμός υπέρβαρων και παχύσαρκων ανθρώπων παγκοσμίως συνεπάγεται ότι είναι αναγκαίο να μειωθεί η πρόσληψη θερμίδων και να προωθηθούν εναλλακτικές πηγές που θα καλύπτουν τις ανάγκες του οργανισμού σε ασβέστιο πέραν του γάλακτος και των λοιπών γαλακτοκομικών που είναι πλούσια σε θερμίδες» συμπληρώνει.

Η Γκρέουπνερ και οι συνεργάτες της μελέτησαν σε ποιο βαθμό απορροφά ο οργανισμός το ασβέστιο από πέντε διαφορετικά προϊόντα, καθένα από τα οποία περιείχε 300 mg του μετάλλου: τρία μεταλλικά νερά πλούσια σε ασβέστιο, γάλα και συμπλήρωμα ασβεστίου. Στη μελέτη συμμετείχαν 21 άντρες και γυναίκες.

Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές ως προς τον βαθμό απορρόφησης από τα πέντε προϊόντα, ενώ τα υπόλοιπα μέταλλα του μεταλλικού νερού (μαγνήσιο, νάτριο κ.λπ.) δεν φάνηκε να επηρέασαν την απορρόφηση του ασβεστίου, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τα περισσότερα μεταλλικά νερά αναγράφουν στην ετικέτα τους την περιεκτικότητά τους στα διάφορα μέταλλα. Για το ασβέστιο συγκεκριμένα, αυτή μπορεί να κυμαίνεται από 5 έως 300 mg ανά λίτρο. Η Γκρέουπνερ αναφέρει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα ασβεστίου που παρέχει το μεταλλικό νερό ανά λίτρο, τόσο το καλύτερο.

Παρόμοια ιταλική μελέτη που είχε πραγματοποιηθεί το 2004 είχε υποδείξει ότι το ασβέστιο από το μεταλλικό νερό απορροφάται από τον οργανισμό εξίσου καλά με το ασβέστιο που προέρχεται από το γάλα.

Δείτε κι αυτό:

Μήπως έχετε έλλειψη ασβεστίου; Κάντε το τεστ των 3 ερωτήσεων!

Ασβέστιο & βιταμίνη D «σύμμαχοι» ενάντια στην πρόωρη εμμηνόπαυση

Πώς θα δυναμώσετε τα οστά σας σε κάθε ηλικία

Πόσο ασβέστιο χρειάζονται τα παιδιά ανά ηλικία (πίνακας)

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved