ΥΓΕΙΑ

Πώς σχετίζεται η αρτηριακή πίεση με την κατάθλιψη;

Τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης είναι πιθανό να «προβλέψουν» την εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης, δείχνει μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Κολέγιο Τρίνιτι του Δουβλίνου.

Η παράδοξη διαπίστωση για τη σχέση πίεσης και κατάθλιψης, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί ενδεχομένως να εξηγήσει ορισμένα περιστατικά κατάθλιψης που δεν αποδίδονται σε άλλες αιτίες.

Τα νέα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Age and Ageing, υποδεικνύουν ότι τα άτομα που έχουν χαμηλή πίεση είναι σχεδόν τρεις φορές πιο πιθανό να εκδηλώσουν κατάθλιψη σε σύγκριση με όσους έχουν φυσιολογική ή και υψηλή πίεση.

Έτσι, οι ερευνητές εκτιμούν ότι σε ορισμένα άτομα η κατάθλιψη μπορεί να οφείλεται σε μειωμένη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο λόγω της χαμηλής πίεσης, κατάσταση γνωστή ως υπόταση. Αν η υπόθεση αυτή επιβεβαιωθεί, τότε στα άτομα αυτά τα συμπτώματα θα είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν με στρατηγικές που στοχεύουν στην άνοδο της πίεσης, όπως η αύξηση της κατανάλωσης αλατιού ή η χορήγηση ειδικής φαρμακευτικής αγωγής.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα αφού μελέτησαν πάνω από 4.500 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 ετών και πάνω για διάστημα δύο ετών. Στο ξεκίνημα της μελέτης οι ερευνητές μέτρησαν την πίεση των συμμετεχόντων και η ψυχική τους υγεία αξιολογήθηκε με τη βοήθεια εξειδικευμένου ερωτηματολογίου. Να σημειωθεί ότι δεν συμμετείχαν στη μελέτη άτομα που είχαν ήδη εκδηλώσει συμπτώματα κατάθλιψης ή λάμβαναν αντικαταθλιπτικά.

Δύο χρόνια αργότερα, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν ξανά σε μέτρηση της πίεσής τους και σε αξιολόγηση της ψυχικής τους υγείας. Περίπου 200 άτομα είχαν εκδηλώσει κατάθλιψη κατά τη διετία που μεσολάβησε μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης μέτρησης.

Περίπου κατά 30% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη είχαν τα άτομα με χαμηλή πίεση. Έτσι, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, «η υπόταση μπορεί να αποτελεί τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για την κατάθλιψη».

Παρόμοια ευρήματα προέκυψαν και το 2007 από μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας. Σε αυτή τη μελέτη συμμετείχαν 60.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 20 έως 89 ετών και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα κάθε ηλικίας που είχαν χαμηλή πίεση ήταν 31% πιο πιθανό να εκδηλώσουν άγχος και 22% πιο πιθανό να εκδηλώσουν κατάθλιψη σε σύγκριση με όσους είχαν φυσιολογική πίεση. Οι Νορβηγοί ερευνητές εκτιμούν ότι η χαμηλή πίεση οδηγεί σε διαταραχές στην απελευθέρωση ορμονών που επηρεάζουν τη διάθεση και την ψυχική υγεία γενικότερα.

Δείτε κι αυτό:

Κατάθλιψη: 5 παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την ηλικία

Πρόγραμμα διατροφής 12 εβδομάδων ενάντια στην κατάθλιψη

Δύο παθήσεις που «μιμούνται» την κατάθλιψη

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved