ΥΓΕΙΑ

Τι πρέπει να κάνετε σήμερα για να έχετε υγιή καρδιά στα 70

Ο τρόπος ζωής που ακολουθούν οι περισσότεροι άνθρωποι στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες, με την καθιστική ζωή και την ανθυγιεινή διατροφή, δεν είναι καθόλου ευεργετικός για την καρδιά, ωστόσο οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι δυνατό να έχουμε στα 70 μας τόσο υγιή καρδιά όσο ένας 20χρονος!

Για να πετύχουμε βέβαια έναν τέτοιο μεγαλεπήβολο στόχο θα πρέπει να κάνουμε ορισμένες... θυσίες!

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, με επικεφαλής επιστήμονες από το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Καρδιά, τους Πνεύμονες και το Αίμα (NHLBI) και το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, μπορούμε να έχουμε υγιή καρδιά στην τρίτη ηλικία αν ακολουθούμε πιστά τις συμβουλές των καρδιολόγων.

Όπως αναφέρει ο βασικός συντάκτης της μελέτης, Teemu J. Niiranen, από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η γήρανση των αγγείων και της καρδιάς είναι φυσιολογική όσο μεγαλώνουμε. «Όσο περνούν τα χρόνια, οι αρτηρίες γίνονται πιο δύσκαμπτες και εμφανίζεται υπέρταση. Αυτό συμβαίνει στους περισσότερους ανθρώπους μετά την ηλικία των 70 ετών. Δεν χρειάζεται να συμβαίνει όμως» εξηγεί, καθώς μια υγιεινή διατροφή και ένας υγιεινός τρόπος ζωής γενικότερα μειώνουν τον κίνδυνο υπέρτασης και αρτηριακής δυσκαμψίας, δύο παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Οι επιστήμονες μελέτησαν σχεδόν 3.200 ανθρώπους ηλικίας 50 ετών και άνω και αξιολόγησαν πόσοι από αυτούς πληρούσαν τα κριτήρια υγιούς γήρανσης των αρτηριών. Ως «υγιή γήρανση των αρτηριών» οι επιστήμονες όρισαν την αρτηριακή πίεση που δεν ξεπερνά τα φυσιολογικά όρια και την αρτηριακή δυσκαμψία που παραδοσιακά απαντάται στα άτομα 30 ετών και κάτω (ο δείκτης αυτός υπολογίζεται με μια μέθοδο που ονομάζεται ταχύτητα του σφυγμικού κύματος - PWV).

Σχεδόν το 18% των συμμετεχόντων (566 άτομα) πληρούσαν τα κριτήρια υγιούς γήρανσης των αρτηριών. Η ηλικιακή ομάδα που ήταν πιο πιθανό να πληροί τα κριτήρια ήταν τα άτομα 50-59 ετών, από τους οποίους ποσοστό 30% παρουσίαζε υγιή γήρανση των αρτηριών. Στα άτομα 70 ετών και άνω μόλις 1 στους 100 είχε φυσιολογική πίεση και καλή ελαστικότητα στις αρτηρίες, με τις γυναίκες να είναι πιο πιθανό να πληρούν τα κριτήρια από τους άντρες.

Όσοι από τους συμμετέχοντες πληρούσαν τα κριτήρια υπολογίστηκε ότι διατρέχουν 55% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακά νοσήματα, αναφέρει ο Niiranen.

Ο χαμηλός δείκτης μάζας σώματος και τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου του αίματος ήταν οι δύο παράγοντες που συσχετίστηκαν πιο έντονα με την καλή υγεία της καρδιάς.

Life's Simple 7 – 7 απλοί στόχοι που όλοι μπορούμε να πετύχουμε

Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας έχει θέσει 7 στόχους που εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή καρδιαγγειακή υγεία. Οι στόχοι αυτοί ονομάζονται Life's Simple 7 και είναι οι εξής:

1. έλεγχος της αρτηριακής πίεσης (κάτω από 120/80)

2. έλεγχος του σακχάρου (σάκχαρο νηστείας κάτω από 100 mg/dl)

3. έλεγχος της χοληστερόλης (ολική κάτω από 200 mg/dl)

4. καλή φυσική κατάσταση (τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας ή 75 λεπτά έντονης σωματικής άσκησης την εβδομάδα)

5. σωστή διατροφή (πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, όσπρια, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, κοτόπουλο και ψάρι χωρίς την πέτσα τους και μικρές μόνο ποσότητες από κόκκινο κρέας, κορεσμένα και τρανς λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη)

6. αποχή από το κάπνισμα

7. φυσιολογικό σωματικό βάρος (δείκτης μάζας σώματος που δεν υπερβαίνει το 25)

Όσοι από τους συμμετέχοντες είχαν πετύχει τουλάχιστον 6 από τους 7 στόχους ήταν 10 φορές πιο πιθανό να πληρούν τα κριτήρια υγιούς γήρανσης των αρτηριών, σε σύγκριση με όσους είχαν πετύχει μόνο έναν ή και κανέναν από τους στόχους!

«Η υγεία των αρτηριών όσο περνούν τα χρόνια δεν επηρεάζεται τόσο από γενετικούς [δηλαδή μη τροποποιήσιμους] παράγοντες αλλά από τροποποιήσιμους παράγοντες όπως αυτοί που περιγράφονται από την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας» αναφέρει επιλογικά ο Niiranen.

Διαβάστε επίσης:

Το top 5 των καλύτερων τροφών για την υγεία της καρδιάς

Τα μυστικά των Τσιμάνι, των ανθρώπων με τις «πιο υγιείς καρδιές στον κόσμο»

Υπερβολικό βάρος vs αποχή από την άσκηση: Τι είναι πιο επιβαρυντικό για την καρδιά;

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved