ΥΓΕΙΑ

Το αλκοόλ «ταράζει» τους παλμούς της καρδιάς – Σε ποια ποσότητα είναι επικίνδυνο

Για πολλούς από εμάς, μια έξοδος με φίλους το Σάββατο το βράδυ συνεπάγεται κατανάλωση αλκοόλ. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα τα ποτά διαδέχονται με γοργό ρυθμό το ένα το άλλο...

Αυτή η επεισοδιακή υπερκατανάλωση αλκοόλ, ευρύτερα γνωστή ως binge drinking, οδηγεί όχι μόνο στη μέθη αλλά και στη διατάραξη των παλμών της καρδιάς, προειδοποιούν ερευνητές από τη Γερμανία.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από επιτόπιο πείραμα που διεξήγαγαν οι ερευνητές στο πλαίσιο του Oktoberfest, της δημοφιλούς ετήσιας γιορτής μπίρας που διοργανώνεται στο Μόναχο.

Στο πείραμα συμμετείχαν 3.000 ενήλικες (οι οποίοι κρίθηκαν ως αρκούντως νηφάλιοι ώστε να συμμετάσχουν), από τους οποίους ζητήθηκε να καταγράφουν τους παλμούς της καρδιάς τους με τη βοήθεια εφαρμογής στο κινητό τους ενώ διασκέδαζαν και έπιναν.

Σε γενικές γραμμές παρατηρήθηκε ότι όσο αυξανόταν η κατανάλωση μπίρας τόσο πιθανότερο ήταν οι συμμετέχοντες να παρουσιάσουν ασταθείς καρδιακούς παλμούς, δηλαδή αρρυθμία. Σύμφωνα με το BBC, η σχετική μελέτη υπέδειξε ότι οι περισσότερες περιπτώσεις αρρυθμίας δεν ήταν ανησυχητικές –συγκεκριμένα επρόκειτο για περιπτώσεις φλεβοκομβικής ταχυκαρδίας, όπου η καρδιά χτυπά ελαφρώς πιο γρήγορο από το κανονικό.

Βέβαια, οι ερευνητές έκριναν ότι ορισμένοι συμμετέχοντες πιθανώς διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο. Ποσοστό περίπου 5% από τις περιπτώσεις αρρυθμίας κρίθηκαν ως «ενδεχομένως επικίνδυνες» και περιλάμβαναν περιστατικά κολπικής μαρμαρυγής. Η κολπική μαρμαρυγή είναι η συνηθέστερη μορφή αρρυθμίας και, όταν δεν αντιμετωπίζεται, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για το εγκεφαλικό επεισόδιο και την καρδιακή ανεπάρκεια. Το αισιόδοξο εύρημα ήταν όμως ότι οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο λόγω αλκοόλ ήταν εξαιρετικά χαμηλές, αναφέρει η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση European Heart Journal.

Αν και η ζωηρή ατμόσφαιρα του Oktoberfest δεν είναι το ιδανικό περιβάλλον για να αξιολογηθούν οι παλμοί της καρδιάς, οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι μετρήσεις τους ήταν ακριβείς και αξιόπιστες σχεδόν για όλους τους συμμετέχοντες. Αρρυθμία διαπιστώθηκε στο 30% των συνολικών μετρήσεων –ποσοστό κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό που τυπικά καταγράφεται στον γενικό πληθυσμό.

Επιλογικά, οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι μια «αθώα» αρρυθμία, όπως η φλεβοκομβική ταχυκαρδία, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να οδηγήσει σε κάποια πιο σοβαρή, όπως η κολπική μαρμαρυγή, μέσα σε λίγες ημέρες υπερκατανάλωσης αλκοόλ –για παράδειγμα όπως συμβαίνει συχνά κατά τις καλοκαιρινές διακοπές ή την περίοδο των Χριστουγέννων.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του πειράματος, ο Δρ Μάικ Νάπτον από το Βρετανικό Καρδιολογικό Ίδρυμα (BHF) αναφέρει πως «εκτενείς έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αλκοόλ συσχετίζεται με ευρύ φάσμα ασθενειών, όπως η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος. Η συμβουλή μας είναι να πίνει κανείς με μέτρο, συγκεκριμένα όχι περισσότερες από 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα».

Δείτε κι αυτό:

Αλκοόλ & καφεΐνη: Επιτρέπονται στα άτομα με κολπική μαρμαρυγή;

Ταχυκαρδία: Σύμπτωμα εμφράγματος ή κρίσης πανικού;

Κολπική μαρμαρυγή & εγκεφαλικό: Πόσο κινδυνεύουν οι γυναίκες ανάλογα με το ύψος τους

Τεστ: Δείτε αν κινδυνεύετε από κολπική μαρμαρυγή και εγκεφαλικό

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved