Δίαιτες χωρίς γαλακτομικά: Οι κίνδυνοι για τα οστά
Οι δίαιτες που αποκλείουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα απειλούν την οστική υγεία των νέων, προειδοποιούν Βρετανοί επιστήμονες.
Σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Εθνική Εταιρεία Οστεοπόρωσης της Βρετανίας βρέθηκε ότι ένας στους πέντε νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών κόβει ή περιορίζει δραστικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα από τη διατροφή του για να μην παχύνει.
Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα να μην προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνης D που χρειάζονται για την πρόληψη των καταγμάτων αργότερα στη ζωή.
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε 2.000 ενήλικες, οι 239 εκ των οποίων είχαν ηλικία 18-25 ετών και οι 339 είχαν ηλικία 25-35 ετών.
Το σχεδόν 70% των νέων ηλικίας 18-35 ετών δήλωσαν ότι κάνουν ή είχαν κάνει πρόσφατα δίαιτα.
Το 20% των νέων ηλικίας 18-25 ετών είπαν ότι στο πλαίσιο των προγραμμάτων αδυνατίσματος της επιλογής τους έκοψαν ή στην καλύτερη περίπτωση μείωσαν σημαντικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί, γάλα, γιαούρτι), ακολουθώντας σε πολλές περιπτώσεις δίαιτες της μόδας ή τις συμβουλές από bloggers ή vloggers στο Ίντερνετ.
Οι δίαιτες αυτές είναι συχνά επιζήμιες, καθώς προτείνουν στερητικά προγράμματα διατροφής.
«Η διατροφή κατά τις πρώτες δεκαετίες της ζωής θέτει τα θεμέλια της μελλοντικής υγείας», δήλωσε η δρ Σούζαν Λάναμ-Νιου, καθηγήτρια και επικεφαλής του Τμήματος Διατροφικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϋ.
«Όταν ένας άνθρωπος φτάσει στα 30 του είναι αργά για να αντιστρέψει τη ζημιά που έχει κάνει η κακή διατροφή και οι θρεπτικές ανεπάρκειες, και η ευκαιρία να αποκτήσει δυνατά οστά έχει πλέον χαθεί».
Η οστική μάζα αναπτύσσεται μέχρι την ηλικία των 24 ετών και είναι άκρως απαραίτητο να καταναλώνουν παιδιά, έφηβοι και νέοι κάθε μέρα επαρκείς ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων και τροφές που είναι καλές πηγές ασβεστίου ή/και βιταμίνης D, όπως τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, ορισμένα ψάρια (π.χ. σαρδέλες με το κόκαλο για ασβέστιο και σαρδέλες, σολομός για βιταμίνη D), μπρόκολο κ.α.
Διαβάστε επίσης:
Γαλακτοκομικά: Πόσο μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων
Γάλα: Γιατί πρέπει να προτιμάτε το πλήρες ακόμη και αν κάνετε δίαιτα