Κουίζ: Μύθοι & αλήθειες για τον βήχα και το κρυολόγημα
Πόσα γνωρίζετε πραγματικά για τα αίτια και την αντιμετώπιση του βήχα και του κρυολογήματος; Μήπως έχετε πέσει και εσείς θύμα των μύθων που κυκλοφορούν εδώ και δεκαετίες, ενώ έχουν διαψευστεί από τους επιστήμονες;
Με το παρακάτω κουίζ μπορείτε να τεστάρετε τις γνώσεις σας και να διαπιστώσετε τι ισχύει στην πραγματικότητα.
Απαντήσεις
1. Το χρώμα της βλέννας δεν μπορεί να υποδείξει εάν μια λοίμωξη έχει προκληθεί από ιό ή από βακτήριο, επομένως δεν αποτελεί «οδηγό» για τη φαρμακευτική αγωγή που πρέπει να ακολουθήσουμε. Όταν η βλέννα που παράγει η μύτη έχει κιτρινωπό ή πρασινωπό χρώμα, αυτό σημαίνει απλώς ότι το ανοσοποιητικό μας προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια λοίμωξη.
2. Τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής υποστηρίζουν τη χρήση του μελιού ως φυσικό μέσο αντιμετώπισης του βήχα. Το μέλι μπορεί να ανακουφίσει από τον βήχα επειδή μειώνει τον ερεθισμό στα τοιχώματα του λαιμού.
3. Το πλύσιμο των χεριών, όταν γίνεται σωστά, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης των λοιμώξεων, ασχέτως ποιο σαπούνι θα επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε.
4. Ο κρύος αέρας πράγματι συμβάλλει στην εκδήλωση του βήχα, ωστόσο αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί όταν οι θερμοκρασίες είναι υπερβολικά χαμηλές. Επίσης, ο κρύος αέρας μπορεί να επιδεινώσει τον βήχα, οπότε δεν συνιστάται η έκθεση στο κρύο για άτομα που αντιμετωπίζουν μια αναπνευστική λοίμωξη.
5. Δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι το σκόρδο, είτε ωμό είτε μαγειρεμένο, είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη ή την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος.
6. Οι χαμηλές θερμοκρασίες από μόνες τους δεν αρκούν για να μεταδοθεί ένας ιός, όπως αυτοί που προκαλούν το κρυολόγημα.
7. Οι κλειστοί χώροι στους οποίους συνωστίζονται πολλοί άνθρωποι, όπως ένα μέσο μαζικής μεταφοράς, διευκολύνουν τη μετάδοση παθογόνων μικροοργανισμών, επομένως είναι πράγματι πιο πιθανό να κολλήσουμε ένα κρυολόγημα ή κάποια άλλη λοίμωξη κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού.
Δείτε κι αυτό: