ΥΓΕΙΑ

Παιδί και νυχτερινός τρόμος: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ο νυχτερινός τρόμος είναι μια διαταραχή του ύπνου, αρκετά συνηθισμένη στα παιδιά, που εν τούτοις μπορεί να πανικοβάλει τόσο τα ίδια όσο και τους γονείς.

Ο νυχτερινός τρόμος εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου και το παιδί μπορεί να ουρλιάζει έντρομο στο κρεβάτι του, παρότι έχει τα μάτια του ανοιχτά.

Το επεισόδιο διαρκεί συνήθως μέχρι 20 λεπτά και άλλα συμπτώματα είναι:

- Έντονη εφίδρωση

- Γρήγορη αναπνοή

- Ταχυκαρδία

- Διαστολή της κόρης των ματιών

Περίπου το 20% των παιδιών βλέπουν εφιάλτες, δηλαδή τρομακτικά όνειρα, πάνω από μία φορά την εβδομάδα. Η διαφορά τους από τον νυχτερινό τρόμο είναι η φάση του ύπνου στην οποία συμβαίνει το καθένα.

Τα αίτια του νυχτερινού τρόμου είναι άγνωστα και αποτελούν μυστήριο για τους επιστήμονες, αφού στη φάση του ύπνου που εμφανίζεται (ύπνος μη REM ή φάση 4 ή ύπνος χωρίς όνειρα), ο εγκέφαλος βρίσκεται σε βαθύ ύπνο και είναι κενός από κάθε σκέψη.

Οι ειδικοί εικάζουν ότι στην εκδήλωσή τους εμπλέκονται πολλοί παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, η κούραση, το στρες και άλλοι ψυχολογικοί παράγοντες.

Καθώς το παιδί μεγαλώνει τα συμπτώματα υποχωρούν και τείνουν να εξαφανίζονται στην φάση της εφηβείας.

Αν τα επεισόδια νυχτερινού τρόμου και οι εφιάλτες είναι συχνά και διαταράσσουν τον ύπνο του παιδιού, ζητήστε τη συμβουλή γιατρού.

Τι μπορείτε να κάνετε

- Μη φωνάζετε και μην προσπαθείτε να ξυπνήσετε το παιδί με βίαιο τρόπο, γιατί έτσι το τρομάζετε περισσότερο.

- Εντοπίστε την ώρα που εκδηλώνεται το επεισόδιο. Εάν συμβαίνει σε συγκεκριμένη ώρα, να ξυπνάτε το παιδί περίπου 15-30 λεπτά πριν και του μιλάτε για πέντε με δέκα λεπτά. Μετά αφήστε το να κοιμηθεί ξανά.

-Αγκαλιάζετε το παιδί, καθησυχάστε το και προσπαθήστε να του δημιουργήσετε αίσθημα ασφάλειας.

- Διαμορφώστε το δωμάτιο του κατά τρόπο που να αποτελεί ένα ασφαλές περιβάλλον (χαμηλό κρεβάτι, χωρίς αιχμηρά αντικείμενα, αποκλεισμός πρόσβασης σε σκάλες κλπ.). Το παιδί δεν αντιλαμβάνεται τι του συμβαίνει και μπορεί να αυτοτραυματιστεί.

- Μειώστε στο ελάχιστο τους στρεσογόνους παράγοντες που επιβαρύνουν την ψυχολογία του παιδιού.

- Ενημερώστε τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας ή όποιον το φροντίζει για τα επεισόδια νυχτερινού τρόμου.

- Να θυμάστε ότι ο νυχτερινός τρόμος δεν οφείλεται σε ψυχολογικά προβλήματα και ότι θα θεραπευτεί από μόνος του, αλλά χρειάζεται υπομονή και ψυχραιμία.

Διαβάστε επίσης:

Διαταραχές ύπνου: Το τεστ των 5 ερωτήσεων

Πόσο πρέπει να κοιμούνται τα παιδιά και οι έφηβοι – Οι νέες οδηγίες

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved