ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ακοής: Τι ηλικία έχουν τα αυτιά σας; (τεστ με βίντεο)

Από το 2007 η Παγκόσμια Ημέρα Ακοής γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Μαρτίου με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με παθήσεις των αυτιών και την προώθηση της φροντίδας των ασθενών με προβλήματα ακοής σε όλο τον κόσμο.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ακοής εστιάζει στον οικονομικό αντίκτυπο της απώλειας ακοής και στη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων που αποσκοπούν στην αντιμετώπισή της.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ακοής, σας προτείνουμε το παρακάτω τεστ, το οποίο θα σας δείξει τι ηλικία έχουν τα αυτιά σας!

Όσο μεγαλώνουμε η ακοή μας σταδιακά φθίνει, με αποτέλεσμα τα αυτιά μας να μην «πιάνουν» ακραίες συχνότητες ήχου.

Ήχους συχνότητας 8.000 Hertz μπορούν να ακούσουν οι άνθρωποι κάθε ηλικίας που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής. Όσο ανεβαίνει η συχνότητα θα διαπιστώσετε ότι είναι πιο δύσκολο να αντιληφθείτε τους ήχους. Οι άνθρωποι κάτω των 50 ετών μπορούν να ακούσουν ήχους συχνότητας 12.000 Hertz, οι άνθρωποι κάτω των 40 ετών ήχους συχνότητας 15.000 Hertz, οι άνθρωποι κάτω των 30 ετών ήχους συχνότητας 16.000 Hertz, οι άνθρωποι κάτω των 24 ετών ήχους συχνότητας 17.000-18.000 Hertz, ενώ ήχους υψηλής συχνότητας 19.000 Hertz καταφέρνουν να ακούσουν συνήθως μόνο οι νέοι κάτω των 20 ετών.

Σε αντίθεση με άλλα όργανα, όπως το συκώτι ή το δέρμα, το έσω ους δεν έχει την ικανότητα να αναγεννιέται. Το ανθρώπινο αυτί διαθέτει χιλιάδες μικροσκοπικά νευρικά κύτταρα που ονομάζονται τριχωτά κύτταρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για τον εντοπισμό ήχων διαφόρων συχνοτήτων ώστε στη συνέχεια να αποστείλουν τα σχετικά σήματα στον εγκέφαλο προκειμένου να τα επεξεργαστεί. Όσο περνούν τα χρόνια, η επαναλαμβανόμενη έκθεση στον θόρυβο και σε δυνατούς ήχους οδηγεί σε βλάβη ή εκφύλιση των τριχωτών κυττάρων.

Τα τριχωτά κύτταρα που εντοπίζουν τις υψηλές συχνότητες είναι αυτά που έρχονται πρώτα σε επαφή με τα ηχητικά κύματα, επομένως καταπονούνται περισσότερο και εκφυλίζονται νωρίτερα. Αυτός είναι ο λόγος που η ακοή αποδυναμώνεται όσο μεγαλώνουμε, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να εντοπίσουμε τις υψηλές συχνότητες.

Περισσότερα τεστ με βίντεο:

Τεστ παρατηρητικότητας, με τη σφραγίδα των επιστημόνων!

Δείτε αν έχετε μουσικό αυτί

Τα πιο απίθανα τεστ για τα μάτια σας μόνο!

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved