ΥΓΕΙΑ

Εμμηνόπαυση & εξασθένηση μνήμης: 4 τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο

Η εμμηνόπαυση είναι μια περίοδος δραματικών αλλαγών στη ζωή των γυναικών. Εκτός από τις εξάψεις, τις νυχτερινές εφιδρώσεις, την κολπική ξηρότητα και πολλά ακόμη συμπτώματα, αρκετές γυναίκες παραπονιούνται για απώλεια μνήμης.

Έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το 60% των γυναικών που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, παρατηρούν επιπτώσεις στη μνήμη τους.

Μέρος του προβλήματος είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, και το βαρύ πρόγραμμα στη ζωή μιας τυπικής 55άρας, όπως η εργασία, η φροντίδα παιδιών ή/και γονέων κλπ.

Για να διατηρήσετε το μυαλό σας σε εγρήγορση και να νιώσετε καλύτερα, ακολουθήστε τις παρακάτω 4 μεθόδους:

Προστατέψτε την καρδιά σας

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η υπέρταση και ο διαβήτης συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο πνευματικής εξασθένησης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Η καλύτερη φροντίδα της υγείας του εγκεφάλου σας επιτυγχάνεται μέσω της διατήρησης της υγείας του καρδιαγγειακού σας συστήματος. Ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση, τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης και αποφεύγετε το κάπνισμα.

Άσκηση

Η άσκηση δεν βοηθά μόνο τη σωματική αλλά και την πνευματική υγεία. Έρευνες συνδέουν την άσκηση με χαμηλότερα ποσοστά νοητικής έκπτωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Πρόγραμμα στον ύπνο

Ο ύπνος των γυναικών στην εμμηνόπαυση μπορεί να διαταραχθεί από διάφορες αιτίες, όπως οι εξάψεις. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες που κοιμούνταν πέντε ή λιγότερες ώρες κάθε βράδυ είχαν χειρότερες γνωστικές δεξιότητες σε σχέση με όσες κοιμούνταν επτά ώρες. Ούτε όμως οι υπερβολικές ώρες ύπνου είναι η λύση. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ακραίες καταστάσεις (λίγες ή πολλές ώρες ύπνου), καθώς και τα σκαμπανεβάσματα (τη μία νύχτα 6 ώρες ύπνου και την επόμενη 10) επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του εγκεφάλου. Το ιδανικό είναι να κοιμάστε 7-8 ώρες κάθε βράδυ.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας

Η καλή σχέση με τον οικογενειακό γιατρό ή τον γυναικολόγο σας είναι βασικό κομμάτι της διαχείρισης των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Μελέτη του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης διαπίστωσε ότι η καλή σχέση με τον γιατρό που βασίζεται σε καλή επικοινωνία, αίσθημα κατανόησης και καθορισμό στόχων, μπορεί να είναι εξίσου ευεργετική με μικρές φαρμακευτικές παρεμβάσεων, όπως η καθημερινή λήψη ασπιρίνης για την πρόληψη καρδιακής προσβολής.

Διαβάστε επίσης:

Εμμηνόπαυση: Οι απαραίτητες βιταμίνες για τη διαχείριση των συμπτωμάτων

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved