ΥΓΕΙΑ

Ημικρανία: Οι 4 φάσεις & πώς θα την αντιμετωπίσετε

Οι ημικρανίες υπολογίζεται ότι επηρεάζουν περίπου το 10% του πληθυσμού και ειδικά όσους είναι μεταξύ και 25 έως 55 ετών.

Οι γυναίκες πλήττονται σε τριπλάσιο ποσοστό από τους άνδρες, γεγονός που συνδέεται με τις ορμονικές αλλαγές στην πορεία του έμμηνου κύκλου.

Η κρίση ημικρανίας ακολουθεί τέσσερα στάδια, αν και λίγοι άνθρωποι τα βιώνουν όλα. Αυτά είναι:

Η προειδοποιητική φάση

Διαρκεί συνήθως μερικές ώρες, αλλά μπορεί να κρατήσει και μέρες. Χαρακτηρίζεται από κόπωση, κυκλοθυμία, όρεξη για συγκεκριμένες τροφές και ευαισθησία στο φως, τους ήχους και τις μυρωδιές.

Αύρα

Η αύρα αποτελεί σύμπτωμα που αρχίζει 20 λεπτά έως μία ώρα πριν από το ξέσπασμα της κεφαλαλγίας. Σε αυτήν τη φάση, είναι πιθανό να έχετε διαταραχές της όρασης, όπως να βλέπετε φωταψίες ή ζιγκ ζαγκ. Ενδέχεται, ακόμη, να δυσκολεύεστε να μιλήσετε ή να ακούσετε, να νιώθετε σύγχυση, αποπροσανατολισμό ή να αισθάνεστε μουδιάσματα στο σώμα σας. Η αύρα μπορεί να εξαφανιστεί πριν από την έναρξη του πόνου, αλλά υπάρχει, επίσης, πιθανότητα να διατηρηθεί καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημικρανίας.

Κεφαλαλγία

Πρόκειται για την πιο επώδυνη φάση, η οποία χαρακτηρίζεται από σφύζοντα πόνο που συνήθως εντοπίζεται στη μία πλευρά του κεφαλιού. Ο πόνος ενδέχεται να πλήττει διαφορετική πλευρά του κεφαλιού, ενώ κάποιες φορές μπορεί να επεκτείνεται σε όλο το κρανίο. Έχει την τάση να επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας, ενώ αρκετοί αισθάνονται ναυτία ή κάνουν εμετό. Αν έχετε φωτοευαισθησία, μείνετε σε ένα ήσυχο και σκοτεινό δωμάτιο. Εάν δεν λάβετε θεραπεία, η κεφαλαλγία θα διαρκέσει από μερικές ώρες έως τρεις μέρες, όμως συνήθως κρατά μία μέρα.

Ανάρρωση

Πολλοί άνθρωποι χρειάζονται κάποιες μέρες ώσπου να επανέλθουν στους φυσιολογικούς ρυθμούς τους. Η ημικρανία μπορεί να τους ταλαιπωρήσει μία ή δύο φορές το μήνα, αλλά οι κρίσεις μπορεί να είναι και πιο συχνές. Η κάθε κρίση μπορεί να διαφέρει σε ένταση από την προηγούμενη και δεν υπάρχει τρόπος πρόβλεψης.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της ημικρανίας γίνεται με αλλαγές του τρόπου ζωής και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

- Αποφεύγετε το στρες και ακολουθήστε τεχνικές χαλάρωσης που σας ταιριάζουν.

- Μην καταναλώνετε τροφές και ποτά όπως είναι η σοκολάτα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το αλκοόλ, τα τηγανητά και τα λιπαρά, το τσάι και ο καφές, καθώς και τα θαλασσινά.

- Η ευαισθησία στα παραπάνω εντείνεται ή αμβλύνεται ανάλογα με το πόσο αγχωμένοι είστε, εάν κοιμάστε καλά και σε ποια φάση του έμμηνου κύκλου βρίσκεστε.

- Διατηρείτε ημερολόγιο για τις ημικρανίες σας, που θα επιδείξετε στο γιατρό σας όταν τον επισκεφθείτε.

- Η φαρμακευτική αγωγή λαμβάνεται στην οξεία φάση της νόσου με στόχο να απαλύνει τα συμπτώματα αφότου αρχίσει η ημικρανία. Αποφύγετε ωστόσο την κατάχρηση αναλγητικών, καθώς μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση που λέγεται χρόνια καθημερινή κεφαλαλγία. Ζητήστε από τον γιατρό σας να σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Διαβάστε επίσης:

Η ημικρανία μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη βιταμινών – Τι πρέπει να τρώτε

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved