ΥΓΕΙΑ

Μαλλιά: Τρία σημάδια που δείχνουν προβλήματα υγείας

Η φαγούρα στο τριχωτό του κεφαλιού, οι λευκές νιφάδες ή η απώλεια κάποιων τριχών αποτελούν συνηθισμένα συμπτώματα που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν εμπνέουν ανησυχία και υποχωρούν από μόνα τους.

Αν όμως κάποιο από αυτά επιδεινώνεται, μπορεί να δείχνει πρόβλημα στα μαλλιά ή γενικά στην υγεία σας.

Κίτρινη πιτυρίδα

Οι λευκές νιφάδες από το τριχωτό του κεφαλιού που παρατηρείτε στα σκουρόχρωμα ρούχα σας, τις περισσότερες φορές δεν είναι τίποτα άλλο από πιτυρίδα που αντιμετωπίζεται μόνο με τη χρήση του κατάλληλου σαμπουάν.

Όταν όμως πρόκειται για κολλώδη πιτυρίδα που συνοδεύεται από φαγούρα στο τριχωτό κεφαλής, τότε μπορεί να δείχνει σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Εμφανίζεται στο 2-3% του πληθυσμού και είναι πιο συχνή στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες.

Η πάθηση ανήκει στην κατηγορία του ενδογενούς εκζέματος και προκαλείται από μυκητίαση, ορμονολογικές διαταραχές ή από υπερπαραγωγή σμήγματος. Για την αντιμετώπισή της συστήνεται αγωγή με στεροειδή ή
αντιμυκητιασική κρέμα.

Υπερβολική τριχόπτωση

Η απώλεια 10 έως 100 τριχών την ημέρα θεωρείται φυσιολογική. Αν παρατηρήσετε όμως έντονη τριχόπτωση είναι πιθανό να πάσχετε από γυροειδή αλωπεκία. Η κατάσταση αυτή μπορεί να αποτελεί επίπτωση μιας έντονης κατάστασης όπως η γέννηση ενός παιδιού, ένα χειρουργείο ή η μακροχρόνια λήψη φαρμάκων. Δεν υπάρχει κάποια αγωγή για τη γυροειδή αλωπεκία, καθώς οι τρίχες επανεμφανίζονται. Είναι σημαντικό όμως να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με κάποια συμπληρώματα βιταμινών.

Τριχοφάγος

O τριχοφάγος είναι μια δερματοπάθεια που απασχολεί αρκετούς ανθρώπους. Όπως συμβαίνει με όλα τα αυτοάνοσα νοσήματα, για άγνωστους λόγους, ο οργανισμός επιτίθεται κατά του... εαυτού του καταστρέφοντας τις τρίχες, που δεν τις αναγνωρίζει και τις θεωρεί ξένο σώμα.

Εμφανίζεται συνήθως ξαφνικά και γενικά επηρεάζεται από ψυχολογικούς παράγοντες. Συνήθως, οι εστίες (οι τρύπες που δεν έχουν τρίχες) εμφανίζονται σε περιόδους έντονου στρες, ψυχολογικής πίεσης ή σοκ (π.χ. ένας θάνατος, μια σοβαρή ασθένεια στην οικογένεια, ένας χωρισμός, οι σχολικές εξετάσεις κλπ.). Σε σπάνιες περιπτώσεις, η γυροειδής αλωπεκία μπορεί να σχετίζεται και με ενδοκρινολογικές παθήσεις. Η εστία μπορεί να εμφανιστεί μία φορά στη ζωή του πάσχοντος και να μην τον απασχολήσει ξανά η ασθένεια. Μπορεί επίσης κάποιος να έχει περισσότερες εστίες που διαρκούν για πολύ καιρό και αργούν να ξαναεμφανίσουν τρίχες ή που επεκτείνονται όσο περνά ο χρόνος. Είναι επίσης πιθανό η ασθένεια να εμφανίζει εξάρσεις και υφέσεις.

Η θεραπεία καθώς και η αποτελεσματικότητά της εξαρτάται από την έκταση και τη σοβαρότητα της ασθένειας. Στην πλειονότητά τους, οι εστίες ξαναποκτούν τρίχες, επειδή ο θύλακας της τρίχας υπάρχει και έτσι η τρίχα μπορεί να ξαναβγεί. Γι’ αυτό, ακόμα και χωρίς φαρμακευτική αγωγή, είναι πιθανό το πρόβλημα να υποχωρήσει από μόνο του και να ξαναφυτρώσουν τρίχες μετά από ένα διάστημα κάποιων μηνών. Παρ’ όλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα αν αυτό θα συμβεί ή αν αντίθετα οι εστίες θα πολλαπλασιαστούν ή θα μεγαλώσουν, και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί συστήνουν θεραπεία. Με την ειδική αγωγή, οι τρίχες έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να ξαναφυτρώσουν και η ασθένεια να ελεγχθεί, ώστε να μην επεκταθούν ή αυξηθούν οι εστίες.

Διαβάστε επίσης:

Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα: Αίτια κι αντιμετώπιση σε ενήλικες και βρέφη

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved