ΥΓΕΙΑ

Περπάτημα & καρδιακή νόσος: Σε πόσο διάστημα θα μειώσετε τον κίνδυνο

Το περπάτημα αποτελεί ιδανική μορφή άσκησης και μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου, όπως επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα νέας αμερικανικής μελέτης.

Στο πλαίσιο της μελέτης, η Δρ Πάμελα Στιούαρτ Φας, καθηγήτρια στη Νοσηλευτική Σχολή Decker του Πανεπιστημίου Μπίνγκχαμπτον της Νέας Υόρκης και οι συνεργάτες της επέλεξαν 70 γυναίκες από την Πολιτεία της Νέας Υόρκης, οι οποίες κατοικούσαν σε περιαστικές περιοχές.

Ζήτησαν από τις εθελόντριες να κάνουν «ζωηρό» περπάτημα για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα, για συνολικά 10 εβδομάδες. Οι γυναίκες ήταν από 29 έως και 79 ετών, με μέσο όρο ηλικίας τα 55 έτη ζωής.

Στην αρχή της μελέτης, οι επιστήμονες υπολόγισαν τον κίνδυνο εμφράγματος κάθε γυναίκας για τα επόμενα δέκα χρόνια. Στις πέντε εβδομάδες της μελέτης, οι συμμετέχουσες συμβουλεύθηκαν να αυξήσουν τον αριθμό των βημάτων που έκαναν.

Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές αξιολόγησαν το βάρος, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της χοληστερόλης των γυναικών. Όλοι οι δείκτες είχαν βελτιωθεί, γεγονός που σημαίνει κατά τους ειδικούς ότι το περπάτημα μπορεί όντως να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Είναι γνωστό ότι το περπάτημα είναι εξαιρετική μορφή άσκησης, αλλά μέχρι σήμερα οι απόψεις ήταν συγκεχυμένες για το πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι ένα οργανωμένο πρόγραμμα βάδισης σε βιοδείκτες, όπως η χοληστερόλη, η αρτηριακή πίεση του αίματος και το σωματικό βάρος», εξηγεί η Φας και προσθέτει: «Επειδή τέτοιες μελέτες γίνονται συνήθως σε περιαστικές και αγροτικές περιοχές θα πρέπει να δούμε πως μπορούμε έχουμε ανάλογα αποτελέσματα και σε αστικό περιβάλλον. Επίσης, θα πρέπει να μελετήσουμε πως μπορούμε να κινητοποιήσουμε τους ανθρώπους να εμπλακούν σε τέτοιες απλές μορφές άσκησης για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Creative Nursing.

Διαβάστε επίσης:

Πόση σωματική άσκηση χρειάζεται για να «ανατραπεί» η άνοια

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved