ΥΓΕΙΑ

Εικόνα επιδημίας της γρίπης στη Λάρισα – Τα μέτρα προστασίας του ΚΕΕΛΠΝΟ

Τη μορφή επιδημίας φαίνεται πως έχει πάρει η εποχική γρίπη τις τελευταίες μέρες, καθώς στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας, ο αριθμός των ασθενών που προσήλθαν προχθές ξεπέρασε τους 400, από τους οποίους οι 62 παρέμειναν για νοσηλεία.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διοικητής του Πανεπιστημιακού & Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Παναγιώτης Νάνος, επιβεβαίωσε πως πράγματι υπάρχει αυξημένη κίνηση ασθενών. «Είναι πολλά τα περιστατικά τις γρίπης, που ξεπερνάνε τα 400 σε κάθε εφημερία, ενώ υπάρχουν πολλά περιστατικά και αρκετοί ασθενείς με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νάνος. Να σημειωθεί ότι πριν από μερικές ημέρες το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σημείωσε αύξηση της συχνότητας εμφάνισης γαστρεντερίτιδας από ιούς για τη χειμερινή περίοδο 2016-2017.

Από εκεί και πέρα, η γρίπη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κ. Νάνου, φαίνεται πως έχει πάρει τη μορφή επιδημίας, με τον ίδιο να προβλέπει πως και την επόμενη εβδομάδα αναμένονται πολλά περιστατικά.

«Λόγω της γρίπης που έχει πάρει τη μορφή επιδημίας, αναγκαστήκαμε να ανοίξουμε την μονάδα των λοιμωδών νοσημάτων ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες, αλλά και να φιλοξενούμε ασθενείς σε άλλες όμορες κλινικές» τόνισε.

Σημειώνεται πως οι ασθενείς που προσέρχονται στα νοσοκομεία τις τελευταίες μέρες και εισάγονται για νοσηλεία είναι κυρίως ηλικιωμένοι, οι οποίοι ταλαιπωρούνται και από άλλα νοσήματα, οπότε η νοσηλεία τους εντός των νοσοκομείων κρίνεται επιβεβλημένη.

«Θα συνεχιστεί η γρίπη και δεν θα ξεπεραστεί τόσο εύκολα, οπότε κυρίως οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να αυτοπροστατευτούν με όλες τις οδηγίες που συστήνουν οι ειδικοί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νάνος, ενώ κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας που κατά καιρούς έχει προτείνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Πώς θα προστατευτείτε από τη γρίπη – Οι οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ

Για την εποχική γρίπη και τον αντιγριπικό εμβολιασμό την περίοδο 2016-2017 το ΚΕΕΛΠΝΟ κατάρτισε και δημοσιοποίησε αναλυτικές οδηγίες.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, διανύουμε περίοδο αυξημένης επικινδυνότητας, αφού η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο. Κατά την περσινή περίοδο γρίπης, το επιδημικό κύμα ξεκίνησε την εβδομάδα 4-10 Ιανουαρίου 2016, κορυφώθηκε την εβδομάδα 1-7 Φεβρουαρίου 2016 και επανήλθε σε χαμηλότερα επίπεδα από την εβδομάδα 29 Φεβρουαρίου-6 Μαρτίου 2016 και μετά, συνεχίζοντας σε χαμηλά επίπεδα τις επόμενες εβδομάδες μέχρι το τέλος της περιόδου επιτήρησης.

Οι τοπικοί εποχικοί παράγοντες που ευνοούν τον ταχύτατο τρόπο μετάδοσης του ιού της γρίπης μέσω σταγονιδίων καθιστούν αναποτελεσματική την πρόληψη μόνο με τους κλασικούς τρόπους (π.χ. αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, απομόνωση πασχόντων, μέτρα ατομικής υγιεινής κ.λπ.). Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης της γρίπης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο. Το εμβόλιο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, καλύπτει σε υψηλό ποσοστό και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης συμβάλλοντας, μεταξύ άλλων, στη μείωση απουσιών από την εργασία και το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση.

Όπως κάθε χρόνο, και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους, έτσι και για την περίοδο 2016-2017 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Για τη φετινή περίοδο μπορεί να συνταγογραφείται οποιοδήποτε αντιγριπικό εμβόλιο του οποίου η σύνθεση περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη (που διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας) από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπογραμμίζει ότι κανένα φάρμακο δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Επισημαίνεται ότι μέσω των συστημάτων φαρμακοεπαγρύπνισης που λειτουργούν διεθνώς, δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές συστηματικές παρενέργειες του αντιγριπικού εμβολίου. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις οδηγίες χορήγησης του εμβολίου εδώ (σελ. 3-5).

Πώς μεταδίδεται η γρίπη

Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά, διασπείροντας ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης μεταδίδονται επίσης μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του. Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και η συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους αυξάνουν τις πιθανότητες μετάδοσης της γρίπης. Για την αποφυγή της μετάδοσης, πρέπει να καλύπτεται το στόμα και η μύτη με χαρτομάντιλο κατά τον βήχα και το φτάρνισμα και επιβάλλεται το τακτικό πλύσιμο των χεριών.

Για πόσες μέρες μπορεί να μεταδώσει τη γρίπη κάποιος που νοσεί;

Οι ενήλικες είναι δυνατό να μεταδώσουν τη γρίπη μία μέρα πριν αρρωστήσουν και έως 5-7 μέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή είναι δυνατό να μεταδώσουν τη γρίπη για διάστημα μεγαλύτερο της μίας εβδομάδας.

Πόσο διαρκούν συνήθως τα συμπτώματα της γρίπης

Τα συμπτώματα αρχίζουν 1-4 μέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2-7 μέρες, όμως ο βήχας μπορεί να επιμείνει για αρκετό χρονικό διάστημα.

Τι πρέπει να κάνει κάποιος που έχει γρίπη για να προστατεύσει τον εαυτό του και τους γύρω του

Η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας από την γρίπη. Για τον λόγο αυτόν:

- Αποφύγετε τη στενή επαφή με άλλα άτομα.

- Αποφύγετε να έρχεστε σε επαφή με άτομα που είναι άρρωστα.

- Κρατήστε απόσταση από τους άλλους όταν είστε εσείς άρρωστοι για να τους προφυλάξετε και να μην αρρωστήσουν.

- Μείνετε στο σπίτι σας όταν είστε άρρωστοι. Όταν είστε άρρωστοι αποφύγετε, εφόσον βέβαια αυτό είναι δυνατό, να πηγαίνετε στη δουλειά σας, στο σχολείο, σε συναθροίσεις οικογενειακές ή κοινωνικές, σε πολυσύχναστα μέρη και να κυκλοφορείτε με μέσα μαζικής μεταφοράς. Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσετε να μην
αρρωστήσουν και άλλοι άνθρωποι.

- Καλύψτε με χαρτομάντιλο το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύετε αυτούς που είναι γύρω σας και μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος να αρρωστήσουν και αυτοί.

- Πλένετε συχνά τα χέρια σας. Το συχνό πλύσιμο των χεριών μειώνει σημαντικά τη διασπορά των ιών. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας.

- Αποφύγετε να πιάνετε τα μάτια σας, τη μύτη σας ή το στόμα σας. Οι ιοί της γρίπης συχνά μεταδίδονται όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.

Διαβάστε επίσης:

Έξαρση γαστρεντερίτιδας: Οι βασικοί κανόνες πρόληψης

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved