ΥΓΕΙΑ

Ποια είναι η πιο ευεργετική μορφή γυμναστικής για την υγεία της γυναίκας

Οι περισσότερες γυναίκες επιλέγουν τις αεροβικές ασκήσεις ή μορφές άσκησης χαμηλής έντασης όπως η γιόγκα και το Πιλάτες, σύμφωνα όμως με μια νέα επιστημονική μελέτη η πιο ωφέλιμη μορφή γυμναστικής γι’ αυτές είναι κατ’ εξοχήν... ανδρική υπόθεση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Medicine & Science in Sports & Exercise, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης (γυμναστική αντίστασης) είναι εξαιρετικά ευεργετικές για τις γυναίκες, αφού συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και καρδιοπάθειας.

Η συγκεκριμένη μορφή γυμναστικής στοχεύει στην αύξηση της μυϊκής μάζας και συμβάλλει στην ενίσχυση της οστικής πυκνότητας. Σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, βοηθά επίσης να μειωθεί ο δείκτης μάζας σώματος, βελτιώνοντας την ικανότητα του οργανισμού να αξιοποιεί την ινσουλίνη.

Στόχος της νέας μελέτης ήταν να εξεταστεί κατά πόσο οι ασκήσεις ενδυνάμωσης προστατεύουν συγκεκριμένα τις γυναίκες από σοβαρές χρόνιες παθήσεις. Για τον σκοπό αυτόν, ερευνητές από τις ΗΠΑ ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 36.000 γυναίκες ηλικίας 47-98 ετών και κάλυπταν διάστημα 15 ετών. Οι γυναίκες συμπλήρωναν κατά το διάστημα αυτό σε ετήσια βάση ερωτηματολόγια σχετικά με την υγεία τους και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητάς τους και επίσης έπρεπε να δηλώσουν εάν έκαναν ασκήσεις ενδυνάμωσης και με ποια συχνότητα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές μελέτησαν το ιατρικό ιστορικό τους ώστε να δουν πόσες από τις γυναίκες εκδήλωσαν καρδιοπάθεια και/ή διαβήτη τύπου 2.

«Οι γυναίκες που δήλωσαν ότι έκαναν ασκήσεις ενδυνάμωσης, χωρίς να τεθούν ποσοτικές παράμετροι, ήταν πιο πιθανό να έχουν χαμηλό δείκτη μάζας σώματος, να έχουν υιοθετήσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να μην είναι καπνίστριες» σε σύγκριση με γυναίκες που απέφευγαν αυτή τη μορφή γυμναστικής, αναφέρει η μελέτη. Παράλληλα, οι γυναίκες που είχαν βάλει στη ζωή τους τη γυμναστική αντίστασης υπολογίστηκε ότι διέτρεχαν 30% μικρότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και 17% μικρότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας, ασχέτως ηλικίας, κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και άλλων παραγόντων.

Βέβαια, οι κίνδυνοι για την υγεία των γυναικών ήταν ακόμη μικρότεροι όταν οι ασκήσεις ενδυνάμωσης συνδυάζονταν με αεροβική άσκηση. Ενδεικτικά, υπολογίστηκε ότι ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 ήταν κατά 65% μικρότερος για όσες γυναίκες έκαναν γυμναστική αντίστασης συνδυαστικά με τουλάχιστον 120 λεπτά αεροβικής άσκησης την εβδομάδα.

Δείτε κι αυτό:

Tips για να κάψετε περισσότερο λίπος με το περπάτημα

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved