Ωτίτιδα στα παιδιά: Πόσες μέρες πρέπει να παίρνουν αντιβίωση και γιατί
Η ωτίτιδα είναι φλεγμονή του αυτιού που προσβάλλει περισσότερο τα παιδιά. Υπολογίζεται ότι μέχρι την ηλικία των 3 ετών, πάνω από το 80% των παιδιών θα έχουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο μέσης ωτίτιδας.
Τα μισά από αυτά, έχουν πάνω από τρία επεισόδια. Συνήθως το πρώτο επεισόδιο συμβαίνει γύρω στον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού.
Η ωτίτιδα μπορεί να είναι αποτέλεσμα κρυολογήματος, πονόλαιμου ή ίωσης και αποτελεί τη συχνότερη αιτία που τα παιδιά παίρνουν αντιβιοτικά.
Η χορήγηση αντιβίωσης για διάστημα μικρότερο των δέκα ημερών σε μικρά παιδιά με ωτίτιδα τελικά κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.
Επιστημονική ομάδα του Νοσοκομείου Παίδων του Πίτσμπουργκ, με επικεφαλής τον Δρ Αλεσάντρο Χόμπερμαν αξιολόγησαν 520 μικρά παιδιά με ωτίτιδες.
Τα παιδιά ήταν από εννέα έως 23 μηνών και με τυχαία επιλογή, είτε πήραν αντιβίωση για δέκα ημέρες ή για πέντε και τις υπόλοιπες πέντε ημέρες εικονικά σκευάσματα.
Ο κίνδυνος θεραπευτικής αποτυχίας ήταν 34% στην ομάδα της σύντομης θεραπείας και 16% στην ομάδα της 10ημερης αγωγής. Επιπλέον, τα παιδιά της πενθήμερης αντιβιοτικής αγωγής δεν είχαν μικρότερο κίνδυνο ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά ή παρενεργειών, όπως η διάρροια.
«Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ξεκάθαρα ότι η θεραπεία της ωτίτιδας στα μικρά παιδιά, με αντιβίωση πέντε ημερών δεν έχει όφελος ως προς τις ανεπιθύμητες ενέργειες ή την αντίσταση στα αντιβιοτικά. Συνεπώς, η 10ήμερη αγωγή σαφώς υπερτερεί θεραπευτικά» σχολιάζει ο Δρ Χόμπερμαν.
Διαβάστε επίσης: