ΥΓΕΙΑ

Τελικά το τρέξιμο κάνει κακό στα γόνατα;

Εάν το τρέξιμο είναι η μορφή άσκησης που προτιμάτε, πιθανότατα σας απασχολούν οι μακροπρόθεσμες συνέπειές του στις αρθρώσεις σας, ιδίως στα γόνατα.

Μια νέα επιστημονική μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Μπρίγκαμ Γιανγκ των ΗΠΑ έρχεται να δώσει απάντηση σχετικά με τον ρόλο του τρεξίματος στη σκελετική υγεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, το τρέξιμο μειώνει τις φλεγμονές στην άρθρωση του γόνατος –δεν τις αυξάνει, όπως πολλοί πιστεύουν. Μάλιστα, η επίδραση αυτή μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά ενάντια στη φθορά της άρθρωσης του γόνατος, μειώνοντας σε βάθος χρόνου τον κίνδυνο εκφυλιστικών παθήσεων όπως η οστεοαρθρίτιδα.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό έπειτα από ανάλυση δειγμάτων υγρού από το γόνατο, τα οποία έλαβαν από 6 υγιείς άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18-35 ετών πριν και μετά από τρέξιμο διάρκειας 30 λεπτών. Οι ερευνητές αναζήτησαν στα δείγματα δύο πρωτεΐνες (GM-CSF και IL-15) που υποδεικνύουν την ύπαρξη φλεγμονής και διαπίστωσαν ότι τα επίπεδά τους ήταν μειωμένα μετά το τρέξιμο.

Για να επιβεβαιωθούν βέβαια τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση European Journal of Applied Physiology, θα πρέπει να διεξαχθούν παρόμοιες μελέτες σε μεγαλύτερο δείγμα ανδρών και γυναικών και για τρέξιμο μεγαλύτερης διάρκειας.

Διαβάστε επίσης:

Τι να φάτε πριν και μετά το τρέξιμο για μέγιστη ενέργεια και αντοχή

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved