ΥΓΕΙΑ

Οι πιο hot εξελίξεις σε θέματα αντισύλληψης

Επιστήμονες και ειδικοί δίνουν απαντήσεις σε κάθε απορία

Κατερίνα Ηλιάκη

Τι ισχύει για την ορμονική αντισύλληψη; Ποιοι είναι οι μύθοι και ποιες οι αλήθειες; Υπάρχουν εναλλακτικές μέθοδοι αντισύλληψης που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με ασφάλεια; Τι είναι ο κολπικός δακτύλιος;

Πήραμε απαντήσεις για αυτά και πολλά ακόμη κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν σε ένα θέμα που απασχολεί και προβληματίζει πολλές νέες γυναίκες...

Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου παρακολουθήσαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για την αντισύλληψη και μάθαμε για μια καινοτόμο μέθοδο που αρχίζει να γίνεται όλο και πιο δημοφιλής και στη χώρα μας: τον κολπικό δακτύλιο.

Είναι οι νέοι στην Ελλάδα επαρκώς ενημερωμένοι γύρω από θέματα αντισύλληψης;

Ο καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας Ευθύμιος Κ. Δεληγεώρογλου1 μας καλωσόρισε στην επιστημονική εκδήλωση «Νεότερες απόψεις για τη χρήση αντισύλληψης» που διοργανώθηκε από τη ΒΙΑΝΕΞ στην Αίγλη Ζαππείου και μας εισήγαγε αμέσως στο κλίμα. Ξεκίνησε αναφέροντας τον σοκαριστικό αριθμό των εκτρώσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, ο οποίος ξεπερνά τα 41 εκατομμύρια, για να υποδείξει πόσο σημαντική είναι η ανάγκη της ενημέρωσης.

Από την άλλη πλευρά, οι αριθμοί των γεννήσεων στη χώρα μας αποδεικνύουν πως δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση γύρω από το κοινωνικό αυτό ζήτημα. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που παρέθεσε ο διακεκριμένος καθηγητής, σημειώνονται εννιά γεννήσεις νεογνών ανά 1.000 έφηβες ηλικίας από 15 έως 19 ετών, ενώ οι έξι από τις εννιά αφορούν σε κορίτσια κάτω των 17 ετών!

Ο καθηγητής ολοκλήρωσε την ομιλία του τονίζοντας την ανάγκη για ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα συμπεριλαμβάνει τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των νέων και θα τους ενημερώνει για τις επιλογές τους στην αντισύλληψη. Αναφέρθηκε στη μέθοδο της απόσυρσης, στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που ταλαιπωρούν πολλούς νέους αλλά και στις αναστρέψιμες μακροπρόθεσμες μεθόδους, οι οποίες συστήνονται από κολέγια μαιευτήρων-γυναικολόγων ως μέθοδος εκλογής, λόγω των χαμηλών ποσοστών αποτυχίας σε πραγματική χρήση.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν τα κατάλληλα κριτήρια για να επιλεγεί η προσφορότερη μέθοδος για κάθε γυναίκα, η οποία θα ανταποκρίνεται στις προσωπικές της ανάγκες. Αυτό μπορεί να γίνει αποκλειστικά σε συνεργασία με τον γιατρό της, ο οποίος, διαθέτοντας το ιστορικό της, θα ελέγξει για τυχόν προβλήματα υγείας και θα τη συμβουλεύσει αναλόγως...

Μύθοι και αλήθειες για την αντισύλληψη

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο αν. καθηγητής Σαλάκος Νικόλαος2, ο οποίος έθεσε ένα εύλογο ερώτημα: Υπάρχει ιδανική μέθοδος αντισύλληψης; Ο καθένας «κόβει και ράβει» ανάλογα με τις ανάγκες του... Σίγουρα, όμως, πρέπει να επιλέγεται μια μέθοδος ασφαλής και καλά ανεκτή από τη γυναίκα.

Έπειτα, ο καθηγητής αναφέρθηκε στα δισκία, τα οποία με το πέρασμα των χρόνων βελτιώνονται με σκοπό να γίνονται όλο και πιο «φιλικά» προς τα νέα κορίτσια. Μίλησε για ερωτήματα που προβληματίζουν τις νεαρές κοπέλες σχετικά με το αν και πώς η χρήση των δισκίων επηρεάζει το βάρος τους και την επιδερμίδα τους. Τόνισε, για μία ακόμη φορά, ότι ο γιατρός πρέπει να βοηθήσει στην επιλογή του κατάλληλου χαπιού που ταιριάζει σε κάθε κοπέλα, καθώς γνωρίζει καλύτερα τα συστατικά που περιέχουν και τις δράσεις τους.

Υπογράμμισε πως μια κοπέλα που λαμβάνει αντισυλληπτικά πρέπει να ελέγχεται τακτικά για να επιβεβαιωθεί ότι δρουν σωστά και δεν προκαλούν προβλήματα ή παρενέργειες, όπως για παράδειγμα ακανόνιστη κολπική αιμορραγία, ναυτία ή αύξηση βάρους.

Έπειτα επεχείρησε να καταρρίψει μερικούς από τους πιο γνωστούς μύθους που αφορούν στο θέμα, όπως ότι τα αντισυλληπτικά παχαίνουν, αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού ή ότι η χρήση τους δεν οδηγεί σε υπογονιμότητα, τεκμηριώνοντας τα με επιχειρήματα και ξεκαθαρίζοντας πολλές προκαταλήψεις και ανακρίβειες για τους κινδύνους της ορμονικής αντισύλληψης που συνεχίζουν να πιστεύουν ακόμη και σήμερα πολλές κοπέλες...

Η σημασία της ενημέρωσης πάνω σε θέματα αντισύλληψης

Τη σκυτάλη παρέλαβε ο αν. καθηγητής Πέτρος Δρακάκης3, ο οποίος παρουσίασε μερικά στοιχεία που αφορούν στις αμβλώσεις στην Ελλάδα και σοκάρουν, υπογραμμίζοντας το πρόβλημα που υπάρχει στη χώρα μας. Σύμφωνα με στοιχεία από τη EUROSTAT, στην Ελλάδα σημειώνονται 40.000 εκτρώσεις τον χρόνο από κορίτσια κάτω των 18 ετών, ενώ ένα στα τέσσερα κορίτσια ηλικίας 14-17 ετών έχει κάνει έκτρωση. Οι μισές από τις έφηβες αυτές δεν έχουν ενημερώσει καν τη μητέρα τους...

Σε ποια συμπεράσματα μας οδηγούν όμως αυτά τα στοιχεία;

Αφού προβλημάτισε το κοινό με την εισαγωγή του, μίλησε διεξοδικά για καθεμία από τις μεθόδους αντισύλληψης, παρουσιάζοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, ενώ αναφέρθηκε και στον κολπικό δακτύλιο, ο οποίος παρουσιάστηκε λεπτομερώς στην κορύφωση της εκδήλωσης.

Ο Πέτρος Δρακάκης υποστήριξε πως όλα σχετίζονται με την ενημέρωση. Οι γιατροί και οι αρμόδιοι για την αντισύλληψη οφείλουν να γνωρίζουν λεπτομερώς τις νέες μεθόδους αντισύλληψης ώστε στη συνέχεια να μπορούν να ενημερώσουν και να συμβουλεύσουν τις ασθενείς τους. Έτσι, μαζί θα επιλέξουν τη μέθοδο που είναι κατάλληλη για κάθε γυναίκα.

Επιπλέον, οι αντιλήψεις γύρω από το θέμα είναι δυνατό να αλλάξουν μέσα από την εκπαίδευση και την πληροφόρηση των εφήβων. Το σχολείο πρέπει να τους ενημερώνει και να τους συμβουλεύει προκειμένου να μπορούν να συζητήσουν ανοιχτά τα θέματα που τους απασχολούν και να λάβουν αποφάσεις που αφορούν στην υγεία τους...

Μια καινοτομία στην αντισύλληψη: ο κολπικός δακτύλιος

Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με τη μαιευτήρα-γυναικολόγο Αναστασία Βατοπούλου4, η οποία έλυσε κάθε απορία μας για τον κολπικό δακτύλιο.

Η κυρία Βατοπούλου ενημέρωσε το κοινό πως πρόκειται για μια καινοτομία στην αντισύλληψη, η οποία αποτελεί την καλύτερη επιλογή για τις γυναίκες που δεν θέλουν να θυμούνται το καθημερινό δισκίο. Πιο συγκεκριμένα, είναι ένα εύκαμπτο δακτυλίδι που περιέχει δύο δραστικά συστατικά, την αιθυνυλοιστραδιόλη και την ετονογεστρέλη. Είναι μοναδικά σχεδιασμένο και αποδεσμεύει συνεχώς χαμηλή δόση ορμονών.

Πώς χρησιμοποιείται;

Η γυναίκα εισάγει τον δακτύλιο μόνη της στον κόλπο της. Τοποθετείται γρήγορα και εύκολα μία φορά τον μήνα και συγκρατείται στον κόλπο από την επίδραση των μυών. Παραμένει εκεί για τρεις εβδομάδες, ενώ την τέταρτη εβδομάδα εμφανίζεται αιμορραγία, αφού προηγηθεί η αφαίρεσή του από την ίδια τη γυναίκα.

Είναι αισθητός από τη γυναίκα ή τον σύντροφό της;

Αν τοποθετηθεί σωστά δεν είναι αισθητός για τη γυναίκα. Ισχύει όμως το ίδιο και για τον σύντροφό της; Σύμφωνα με κλινικές μελέτες, οι άνδρες μπορεί να τον αισθάνονται ανεπαίσθητα κατά τη επαφή, όμως το 94% δηλώνουν ότι δεν ενοχλούνται από την επιλογή της συντρόφου τους. Ο δακτύλιος μπορεί να αφαιρεθεί για ένα διάστημα μέχρι τρεις ώρες και ακόμη να προστατεύει τη γυναίκα από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Επιπλέον, στο διάστημα αυτό δεν απαιτείται η χρήση προφυλακτικού.

Παρόλα αυτά, πρέπει να χρησιμοποιείται αδιαλείπτως και οι προσωρινές ή πολλαπλές αφαιρέσεις του πρέπει να ελαχιστοποιούνται, καθώς μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητά του. Συνεπώς, το διάστημα χωρίς δακτύλιο δεν πρέπει να παρατείνεται.

Αν όμως ο κολπικός δακτύλιος χρησιμοποιηθεί σωστά έχει αποτελεσματικότητα 99% στην αποφυγή της κύησης, όπως και το χάπι!

Οι ομιλητές της επιστημονικής εκδήλωσης «Νεότερες απόψεις για τη χρήση αντισύλληψης»

1 Ευθύμιος Κ. Δεληγεώρογλου
Καθηγητής Μαιευτικής & Γυναικολογίας
Ιατρικής Σχολής Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Διευθυντής Β΄ Μαιευτικής & Γυναικολογικής Κλινικής, «Αρεταίειον» Νοσοκομείο

2 Σαλάκος Νικόλαος, Αν. Καθηγητής
Β΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών

3 Πέτρος Δρακάκης, Αν. Καθηγητής
Α΄ Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική Παν/μίου Αθηνών

4 Αναστασία Βατοπούλου
Mαιευτήρας-Γυναικολόγος
IFEPAG Fellow
Πανεπιστημιακή Υπότροφος
Υπεύθυνη Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας
Α΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική ΑΠΘ
ΓΝΘ «Παπαγεωργίου», Θεσσαλονίκη

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved