ΥΓΕΙΑ

Περίοδος & ανησυχία στον ύπνο: 7 τρόποι αντιμετώπισης

Υπολογίζεται ότι το 70% των γυναικών αντιμετωπίζουν προβλήματα στον ύπνο στη διάρκεια της περιόδου λόγω συμπτωμάτων, όπως η ευαισθησία στο στήθος, το φούσκωμα στην περιοχή της κοιλιάς, οι κράμπες και οι πονοκέφαλοι.

Περίπου το 33% μάλιστα, δυσκολεύονται να κοιμηθούν έως και τρεις νύχτες πριν ξεκινήσει η περίοδός τους, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου των ΗΠΑ.

Μία βασική αιτία είναι οι μεταβολές στην προγεστερόνη, μια ορμόνη που εκκρίνεται κατά την ωορρηξία και έχει ηρεμιστικές ιδιότητες. Τα επίπεδά της πέφτουν ραγδαία ακριβώς πριν από την περίοδο, αυξάνοντας την επαγρύπνηση.

Τι μπορείτε να κάνετε

Αυξήστε την πρόσληψη υγρών

Τα υγρά θα βοηθήσουν το σώμα σας να απαλλαγεί από το επιπλέον νάτριο, το οποίο προκαλεί κατακράτηση υγρών και πρήξιμο, λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Πάρτε επιπλέον ασβέστιο

Έρευνα έδειξε ότι η λήψη 1.200mg ασβεστίου την ημέρα οδήγησε σε μείωση κατά 50% των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Συγκεκριμένα, μειώθηκε κατά 36% το φούσκωμα, κατά 54% οι λιγούρες και 46% τα ψυχολογικά συμπτώματα της περιόδου. Επιπλέον, το ασβέστιο έχει κατασταλτικές ιδιότητες, οι οποίες συμβάλλουν στην ποιότητα του ύπνου.

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο επηρεάζει τη διάθεση, καθώς ενισχύει τα επίπεδα της σεροτονίνης. Όταν συνδυάζεται με ασβέστιο, το μαγνήσιο λειτουργεί μυοχαλαρωτικά και διευκολύνει τον ύπνο.

Βιταμίνη Β6

Η Β6 είναι απαραίτητη για την φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, του νευρικού και του μυϊκού συστήματος. Παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των λιπών, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων των τροφών για την παραγωγή ενέργειας. Συμμετέχει επίσης στη σύνθεση πολλών νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη, βοηθώντας στη ρύθμιση των νοητικών διαδικασιών και της καλής διάθεσης. Συντελεί στη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην παραγωγή των προσταγλανδινών, που συμβάλλουν στην εξισορρόπηση των ορμονών.

Κόψτε την καφεΐνη

Η καφεΐνη είναι διεγερτική και μπορεί να προκαλέσει άγχος, γεγονός που δυσκολεύει τον ύπνο.

Ασκηθείτε νωρίς το πρωί

Αποφύγετε την άσκηση για τουλάχιστον τέσσερις ώρες πριν πάτε για ύπνο. Η άσκηση κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση. Αν όμως ασκηθείτε νωρίς το πρωί κάτω από το φυσικό φως του ήλιου, θα αυξηθούν τα επίπεδα της μελατονίνης το βράδυ και θα κοιμηθείτε πιο εύκολα.

Μην πίνετε αλκοόλ

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα σε σχέση με άλλες περιόδους του μήνα. Μπορεί το αλκοόλ να σας προκαλεί νύστα αλλά δεν σας επιτρέπει να κοιμηθείτε βαθιά και να αισθάνεστε αναζωογονημένοι το πρωί.

Διαβάστε επίσης:

Τέσσερα ασυνήθιστα συμπτώματα της περιόδου που επιβάλλουν την επίσκεψη σε γυναικολόγο

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved