ΥΓΕΙΑ

Χαμηλή τεστοστερόνη: Οι σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ανδρών

Η τεστοστερόνη είναι η βασική αντρική ορμόνη, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των φυλετικών χαρακτηριστικών του άντρα.

Η κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός δεν παράγει την ποσότητα της τεστοστερόνης που χρειάζεται ονομάζεται υπογοναδισμός.

Ο υπογοναδισμός μπορεί να υπάρχει κατά τη γέννηση ή να αναπτυχθεί αργότερα σε κάποια φάση της ζωής.

Νέα σημαντικά στοιχεία που προέκυψαν από μια αμερικανική μελέτη δείχνουν ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανδρών άνω των 45 ετών πάσχει από χαμηλή τεστοστερόνη, γεγονός που έχει αντίκτυπο τόσο στη συνολική τους υγεία, όσο και στη σεξουαλικότητά τους.

Η έρευνα έγινε από επιστήμονες στη Florida των Ηνωμένων Πολιτειών με τη συμμετοχή πάνω από 2.100 ανδρών μέσης ηλικίας. Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα τεστοστερόνης και περίπου οι 867 άνδρες, δηλαδή 4 στους 10, διαπιστώθηκε ότι είχαν πολύ χαμηλή τεστοστερόνη στο αίμα, κάτω από 300ng/dl.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, οι άνδρες που είχαν υψηλή πίεση, χοληστερόλη και τριγλυκερίδια, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία, πρόβλημα με τον προστάτη τους, άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλή τεστοστερόνη με υπογοναδισμό. Οι παχύσαρκοι μάλιστα είχαν πάνω από διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν χαμηλή τεστοστερόνη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η χαμηλή τεστοστερόνη συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης και κατάθλιψης. Όπως λένε οι ειδικοί, οι άνδρες που έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης είναι αδύναμοι, έχουν λιγότερη ενέργεια και ζωτικότητα.

Μέχρι σήμερα ο υπογοναδισμός και τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης είχαν υποτιμηθεί από τους επιστήμονες, όμως οι νέες έρευνες διαπιστώνουν ότι οι επιπτώσεις είναι πολλές για την υγεία των ανδρών μέσης ηλικίας.

Δεν ενδείκνυται πάντως η χορήγηση τεστοστερόνης σε αυτούς τους άνδρες διότι αν έχουν πρόβλημα μη διαγνωσμένου προστάτη, μπορεί να επιδεινωθεί η κατάσταση και να επιταχυνθεί η ανάπτυξη του όγκου.

Διαβάστε επίσης:

Υψηλή τεστοστερόνη: Με ποιες ασθένειες συνδέεται

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved