ΥΓΕΙΑ

Πώς επιδρά το αλκοόλ στη χοληστερίνη

Ο ρόλος του αλκοόλ στην υγεία –ειδικά την καρδιαγγειακή– αποτελεί εδώ και δεκαετίες ζήτημα αμφιλεγόμενο στους επιστημονικούς κύκλους. Ενώ μια μελέτη δείχνει ότι περίπου ένα ποτήρι αλκοόλ την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, μια άλλη προειδοποιεί ότι μόλις ένα ποτό την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.

Την κατάσταση έρχονται να περιπλέξουν ακόμη περισσότερο τα νέα ευρήματα επιστημόνων από το Νοσοκομείο Καϊλουάν της Κίνας και το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, τα οποία αφορούν τη σχέση μεταξύ αλκοόλ και χοληστερίνης.

Η πλάστιγγα αυτή τη φορά γέρνει υπέρ του αλκοόλ, αφού οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα με δύο ποτά την ημέρα διατηρούν υψηλά τα επίπεδα της «καλής» χοληστερίνης (HDL), σύμφωνα με το ΤΙΜΕ.

Η σχετική μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Νέα Ορλεάνη, περιέλαβε δείγμα 80.000 ανθρώπων χωρίς διαπιστωμένα προβλήματα υγείας. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για διάστημα έξι ετών, κατά το οποίο δήλωναν πόσο αλκοόλ καταναλώνουν και έδωσαν τέσσερις φορές δείγμα αίματος ώστε να μετρηθούν τα επίπεδα της HDL και να αξιολογηθούν η λειτουργία του ήπατός τους και οι δείκτες φλεγμονής στον οργανισμό τους.

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ –περίπου ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες– συσχετίστηκε με τη μικρότερη μείωση στα επίπεδα της HDL. Η HDL παρουσιάζει πτωτικές τάσεις με την πάροδο των ετών, ωστόσο αυτή η ομάδα του πληθυσμού κατάφερε να «αντισταθεί» σε αυτή την συνήθη επίδραση. Όσοι απείχαν εντελώς από την κατανάλωση αλκοόλ ή έπιναν περισσότερο δεν κατάφεραν να πετύχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Όπως αναφέρει ο Δρ Έρικ Ριμ, διευθυντής καρδιαγγειακής επιδημιολογίας από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ, τα νέα ευρήματα συνάδουν με άλλα παλαιότερα, τα οποία έχουν υποδείξει πως, ανεξαρτήτως ηλικίας, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα HDL. Η HDL χοληστερίνη θεωρείται καλή επειδή απορροφά την περίσσεια «κακή» χοληστερίνη LDL, μειώνοντας με τον τρόπο αυτόν τον κίνδυνο εμφράγματος.

Δείτε κι αυτό:

Αλκοόλ: Σε ποια ποσότητα είναι ευεργετικό για την υγεία ανδρών και γυναικών

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved