Ακμή: Τα θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην αντιμετώπισή της
Η ακμή είναι μία από τις πιο συνηθισμένες δερματοπάθειες. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD), το 85% των εφήβων και νεαρών ενηλίκων, ηλικίας 12 έως 24 ετών, πάσχουν από αυτήν, με το 25% να αποκτούν μόνιμα σημάδια εξαιτίας της.
Η ακμή μπορεί να προσβάλλει άτομα κάθε ηλικίας: Υπολογίζεται πως δύο στους δέκα ενήλικες έχουν ενεργό ακμή.
Παρότι η ακμή είναι ιάσιμη, μόλις το 11% των πασχόντων απευθύνεται σε έναν γιατρό, σύμφωνα με την AAD.
Η ακμή μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και εξωτερικά (λ.χ. με αλοιφές) και εσωτερικά (με χάπια). Το είδος της κατάλληλης θεραπείας εξαρτάται από κάθε ασθενή ξεχωριστά.
Ο ρόλος των βιταμινών
Υπάρχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ακμής, αλλά καλό είναι να λαμβάνονται έπειτα από τη συμβουλή ενός δερματολόγου, ώστε να ξέρει κανείς τι δόση χρειάζεται.
-Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (υπάρχουν κυρίως στα ψάρια, αλλά και ως συμπληρώματα) συνιστώνται για ταχύτερη επούλωση, καταπολέμηση της λοίμωξης και βελτιωμένη κυτταρική λειτουργία.
-Η βιταμίνη Α, που μειώνει την έκκριση σμήγματος (λίπος), έχει διαπιστωθεί πως είναι πολύ αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της ακμής, γι’ αυτό και προστίθεται σε πολλές συνταγογραφούμενες αλοιφές.
-Η βιταμίνη Ε σε υγρή μορφή μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των ουλών, αλλά επειδή είναι πολύ λιπαρή πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ.
-Ο ψευδάργυρος, τέλος, επίσης μπορεί να βοηθήσει γιατί διότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Η κατανάλωση άφθονων φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και ψαριών βοηθάει γενικά τον οργανισμό και όσο πιο υγιεινή είναι η διατροφή τόσο περισσότερο ωφελείται και το δέρμα.
Διαβάστε επίσης:
Σπυράκια: Ποια η αιτία τους ανάλογα με το σημείο που εμφανίζονται