ΥΓΕΙΑ

Ιώσεις: 5 τρόποι για να δυναμώσετε την άμυνα του οργανισμού

Το ανοσοποιητικό σύστημα διαθέτει τρεις βασικές γραμμές άμυνας.

Η πρώτη είναι μια ομάδα κυττάρων που λέγονται ουδετερόφιλα και μακροφάγα, τα οποία «καταπίνουν» και σκοτώνουν τα βακτήρια. Η άλλη είναι τα Τ-κύτταρα, τα οποία σκοτώνουν κάθε κύτταρο που μολύνεται από έναν ιό ή γίνεται καρκινογόνο. Η τρίτη γραμμή άμυνας είναι τα Β-κύτταρα, τα οποία βοηθούν τον οργανισμό να παράγει αντισώματα για να εμποδίσει την εισβολή των ιών μέσα στα κύτταρα.

Καθώς μεγαλώνουμε το σύστημα αυτό χάνει σταδιακά τις δυνάμεις του και μετά τα 65 είναι πολύ αδύναμο.

Όταν τελειώνει η αναπαραγωγική ηλικία, ο οργανισμός παράγει σταδιακά ολοένα και λιγότερα Τ-κύτταρα, τα αντισώματα που παράγει δεν είναι τόσο ισχυρά και τα ουδετερόφιλα είναι λιγότερο ικανά να εξολοθρεύουν τα βακτήρια.

Αυτό έχει μεγάλες συνέπειες στην υγεία, με πιο χαρακτηριστική την φθίνουσα ευκολία με την οποία αντιμετωπίζει ο οργανισμός τις λοιμώξεις καθώς μεγαλώνουμε.

Τι μπορούμε να κάνουμε; Οι έως τώρα μελέτες έχουν δείξει πως κάποιες συνήθειες αποδίδουν, σε όποια ηλικία κι αν τις βάλει κανείς στη ζωή του.

Μην χάνετε απότομα βάρος

Τα περιττά κιλά εξασθενούν τις φυσικές άμυνες του οργανισμού. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ορμόνες που εκκρίνει το σωματικό λίπος καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Κατ’ επέκταση, η μείωση του σωματικού λίπους μπορεί να επηρεάσει θετικά τη λειτουργία του. Ωστόσο, η απότομη απώλεια βάρους δεν είναι η λύση. Πρόσφατη αμερικανική μελέτη έδειξε ότι πειραματόζωα που υποβλήθηκαν σε αυστηρή δίαιτα είχαν περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν απ’ ό,τι άλλα ζώα που έχαναν βάρος αργά και σταθερά. Ο πλήρης αποκλεισμός ολόκληρων ομάδων τροφίμων, όπως οι υδατάνθρακες (ψωμί, ρύζι, πατάτα, ζυμαρικά, δημητριακά, φρούτα) και τα λίπη, μπορεί να αποδυναμώσει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ξεκούραση

Μόλις μία νύχτα κακού ύπνου αρκεί για να ελαττωθεί κατά το ήμισυ η αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, ανακάλυψαν αμερικανοί ερευνητές. Όταν υπάρχει έλλειψη ύπνου μειώνονται τα επίπεδα των προστατευτικών Τ-κυττάρων και αυξάνονται αυτά των κυττάρων της φλεγμονής, με επακόλουθο να αυξάνεται ο κίνδυνος να αρρωστήσουμε από κάποιον ιό – είτε της γρίπης είτε του κρυολογήματος ή κάποιας ίωσης.

Να περπατάτε

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η φυσική δραστηριότητα μπορεί να κάνει τη διαφορά στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Σχετική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι γυμνάζονται πέντε μέρες την εβδομάδα, μειώνουν έως 46% τις πιθανότητες να κρυολογήσουν τον χειμώνα. Μία άλλη μελέτη έδειξε ότι μισή ώρα αεροβική δραστηριότητα (όπως το περπάτημα με γρήγορο βήμα) την ημέρα, διπλασιάζει την αντίδραση του οργανισμού στο αντιγριπικό εμβόλιο.

Αποφύγετε το στρες

Όταν κάποιος είναι στρεσαρισμένος, ο οργανισμός εκκρίνει κορτιζόλη και το ανοσοποιητικό σύστημα υποφέρει.
Μελέτες έχουν δείξει ότι το στρες εμποδίζει τα ουδετερόφιλα κύτταρα να σκοτώνουν τα βακτήρια, με συνέπεια να καθίσταται ο οργανισμός ευάλωτος σε επικίνδυνες λοιμώξεις.

Προσοχή στη διατροφή

Η διατροφή αποτελεί «κλειδί» για την υγεία του ανοσοποιητικού. Ορισμένα τρόφιμα διεγείρουν τις φυσικές άμυνες του οργανισμού. Τέτοιες είναι το σελήνιο (καρύδια), ο σίδηρος (κόκκινο κρέας και όσπρια), ο ψευδάργυρος (οστρακόδερμα, δημητριακά και γαλακτοκομικά), η βιταμίνη Α (καρότα, κολοκύθια, πορτοκαλί ή κίτρινες πιπεριές), η βιταμίνη C (εσπεριδοειδή) και η βιταμίνη Ε (σπόροι και ελαιόλαδο).

Διαβάστε επίσης:

«Φρένο» στη γρίπη με την κατάλληλη διατροφή

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved