ΥΓΕΙΑ

Νυχτερινή υπογλυκαιμία: Τα 3 συμπτώματα που σχετίζονται με τον ύπνο

Μια κρίση υπογλυκαιμίας εκδηλώνεται όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα πέφτουν χαμηλότερα από το φυσιολογικό όριο. Για τα περισσότερα άτομα με διαβήτη, αυτό το όριο είναι τα 70 mg/dL, αν και είναι πιθανό να υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανά ασθενή.

Τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας εκδηλώνονται συνήθως ξαφνικά. Ορισμένοι ασθενείς βέβαια δεν εκδηλώνουν εμφανή συμπτώματα όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους μειώνονται σημαντικά.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο για τον Διαβήτη και τις Παθήσεις του Πεπτικού και των Νεφρών (NIDDK), τα συμπτώματα κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Τα σοβαρά συμπτώματα της υπογλυκαιμίας συνεπάγονται ότι ο ασθενής δεν μπορεί να δράσει μόνος του και χρειάζεται βοήθεια από άλλο άτομο. Η σοβαρή υπογλυκαιμία αποτελεί επείγουσα κατάσταση και είναι πιο συχνή στα άτομα με διαβήτη τύπου 1.

Στα ήπια συμπτώματα της υπογλυκαιμίας περιλαμβάνονται το τρέμουλο, η εφίδρωση, η πείνα, ο πονοκέφαλος, η θολή όραση, η υπνηλία, η ζαλάδα, ο αποπροσανατολισμός, η ωχρότητα στο πρόσωπο, η νευρικότητα, η δυσκολία συγκέντρωσης, η γενικευμένη αδυναμία και ο γρήγορος ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός.

Στα σοβαρά συμπτώματα της υπογλυκαιμίας περιλαμβάνονται η αδυναμία του ασθενή να φάει και να πιει, οι σπασμοί και η απώλεια των αισθήσεων.

Τρία συμπτώματα που σχετίζονται συγκεκριμένα με τη νυχτερινή υπογλυκαιμία και επηρεάζουν τον ύπνο είναι τα εξής:

- εφιάλτες και/ή φωνές,

- η έντονη εφίδρωση, σε σημείο που νοτίζονται οι πιτζάμες ή τα σεντόνια,

- το αίσθημα κούρασης, νευρικότητας ή σύγχυσης κατά το ξύπνημα.

Διαβάστε επίσης:

Κρίση υπογλυκαιμίας: Τι πρέπει να κάνετε

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved