ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης: Οι επιπτώσεις του στην υγεία των οστών

Οι επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει ο διαβήτης στα οστά είναι συχνά υποτιμημένες.

Αυτό συμβαίνει γιατί ο διαβήτης εξασθενεί τον σκελετό, παρά τα καλά αποτελέσματα που μπορεί να αποτυπώνονται στις μετρήσεις οστικής πυκνότητας.

Σύμφωνα με την Dr. Mishaela Rubin, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, η σκελετική επιδείνωση αποτελεί μια σοβαρή διαβητική επιπλοκή.

«Οι ασθενείς με αρρύθμιστα επίπεδα σακχάρου στο αίμα θα έχουν χειρότερη ποιότητα οστών και θα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατάγματος» αναφέρει.

Οι ερευνητές διαπιστώνουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των οστών των ασθενών με διαβήτη και αυτών χωρίς διαβήτη.

Υψηλής ανάλυσης τομογραφίες δείχνουν αλλοιώσεις του φλοιού των οστών σε διαβητικούς ασθενείς.

Επιπρόσθετα με τις μεταβολές στον οστικό μεταβολισμό, υπάρχουν και διάφοροι άλλοι παράγοντες οι οποίοι μπορεί να συμμετέχουν στην επιδείνωση της υγείας των οστών και να είναι εξίσου σημαντικοί όπως:

-Ο βαθμός της οστικής απώλειας μπορεί να διαφέρει ανάμεσα στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2.

-Ο οστικός μεταβολισμός μπορεί να επηρεάζεται από τις όψιμες επιπλοκές του διαβήτη π.χ. διαβητική νεφροπάθεια, αμφιβληστροειδοπάθεια.

-Ο κίνδυνος κατάγματος μπορεί να αυξάνεται από τις πτώσεις που αυξάνονται στους διαβητικούς ασθενείς λόγω των οπτικών διαταραχών, της νευροπάθειας ή των καρδιοεγκεφαλικών προβλημάτων.

-Εντοπισμένη οστική απώλεια που οφείλεται σε διαβητική νευροπάθεια μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος στα κάτω άκρα και συγκεκριμένα στον άκρο πόδα.

-Τέλος, φάρμακα που λαμβάνουν οι διαβητικοί μπορεί να επηρεάζουν τον κίνδυνο κατάγματος.

Διαβάστε επίσης:

Οστεοπόρωση: Οι 4 τροφές που απομακρύνουν τον κίνδυνο

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved