ΥΓΕΙΑ

Κρυολόγημα: Τα πρώτα συμπτώματα και πώς θα τα νικήσετε

Όταν το κρυολόγημα μας... χτυπά την πόρτα, ο οργανισμός αρχίζει να στέλνει τα πρώτα «σήματα» που μας προειδοποιούν ότι πρέπει να λάβουμε άμεσα μέτρα!

Πρέπει λοιπόν να δράσουμε αμέσως μόλις εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα του κρυολογήματος ώστε να μειώσουμε τη διάρκειά του και να περιορίσουμε την ταλαιπωρία.

Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να αντιμετωπίσετε εγκαίρως τα πρώτα σημάδια του κρυολογήματος.

1. Περισσότερος ύπνος για το αίσθημα κούρασης

Όταν το ανοσοποιητικό αποδυναμώνεται, εκδηλώνεται ένα γενικευμένο αίσθημα κούρασης και έλλειψης ενέργειας. Συνήθως αγνοούμε το σύμπτωμα αυτό και πιέζουμε τον εαυτό μας να φέρει εις πέρας τις καθημερινές υποχρεώσεις, όμως αυτό που πρέπει να κάνουμε κανονικά είναι να αφιερώσουμε λίγο παραπάνω χρόνο στον ύπνο. Οι άνθρωποι που απολαμβάνουν συστηματικά τουλάχιστον επτά ώρες ύπνου είναι πιο ανθεκτικοί στο κρυολόγημα και άλλες λοιμώξεις.

2. Επαρκής πρόσληψη υγρών για τη ρινική συμφόρηση

Μόλις αισθανθείτε ότι δεν μπορείτε να αναπνεύσετε τόσο άνετα όσο συνήθως, φροντίστε να αυξήσετε τα επίπεδα κατανάλωσης υγρών. Οι ιοί που προκαλούν το κρυολόγημα επιτίθενται στη ρινική κοιλότητα και χρειάζεται επαρκής παραγωγή βλέννας για να απομακρυνθούν αποτελεσματικά. Η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη για να παραμείνει η ρινική κοιλότητα ενυδατωμένη και η βλέννα να παγιδεύσει τους παθογόνους εισβολείς.

3. Γαργάρες με αλατόνερο για τον πονόλαιμο

Το αλατόνερο βοηθά να αντιμετωπιστεί η φλεγμονή και η συγκέντρωση βλέννας στον λαιμό και στο πίσω μέρος της ρινικής διόδου. Για να κάνετε τις γαργάρες, διαλύστε μισή κουταλιά αλατιού σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό.

4. Κοτόσουπα για τον πόνο στα ιγμόρεια

Ο ήπιος πόνος ή το αίσθημα πίεσης στα ιγμόρεια είναι ένα ακόμη σημάδι ότι πλησιάζει το κρυολόγημα. Η κοτόσουπα είναι το ιδανικό «γιατροσόφι» στην περίπτωση αυτή, αφού ενυδατώνει τον οργανισμό, παρέχει ηλεκτρολύτες, δρα ενάντια στη ρινική συμφόρηση και έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

5. Ήπια σωματική άσκηση για το σφίξιμο στο στήθος

Λίγη χαλαρή γυμναστική ή ένας σύντομος περίπατος βοηθούν ώστε να τονωθεί το ανοσοποιητικό και να απομακρυνθούν παθογόνοι ιοί από τους πνεύμονες και τους αεραγωγούς του σώματος.

Πηγή: Reader’s Digest

Δείτε κι αυτό:

Γρίπη vs. κρυολόγημα: Πώς θα ξεχωρίσετε τα συμπτώματα

Κρυολόγημα: Βασικά tips για να μην κολλήσετε

Τι τρώμε όταν έχουμε κρυολόγημα ή πυρετό

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved