ΥΓΕΙΑ

Η επίσκεψη στον οδοντίατρο μέτρο πρόληψης της πνευμονίας!

Η επίσκεψη στον οδοντίατρο δεν είναι απαραίτητη μόνο για να διατηρήσουμε την υγεία των δοντιών και των ούλων αλλά και για να αποφύγουμε την πνευμονία, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του πρόσφατου συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Λοιμωδών Νοσημάτων.

Η πνευμονία πλήττει σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, εκ των οποίων 50.000 χάνουν τη ζωή τους από αυτή. Είναι συνηθέστερη στους ηλικιωμένους και στα άτομα με πνευμονικές παθήσεις ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση των στοιχείων, τα οποία αφορούσαν πάνω από 26.000 άτομα, όσοι δεν κάνουν ποτέ οδοντιατρικό τσεκ-απ είναι 86% πιο πιθανό να εκδηλώσουν πνευμονία σε σύγκριση με όσους πηγαίνουν στον οδοντίατρό τους δύο φορές τον χρόνο.

«Υπάρχει μια τεκμηριωμένη σχέση μεταξύ στοματικής υγείας και πνευμονίας» αναφέρει η Μισέλ Ντολ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που πραγματοποίησε τη μελέτη, προσθέτοντας πως «η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί η καλή στοματική υγεία». Σύμφωνα με την ίδια, «δεν είναι δυνατό να απαλλαγούμε εντελώς από τα βακτήρια του στόματος, ωστόσο η καλή στοματική υγιεινή μπορεί να περιορίσει την παρουσία των βακτηρίων».

Το ανθρώπινο σώμα κουβαλά 10 φορές περισσότερα μικρόβια (βακτήρια, μύκητες και ιούς) απ’ όσα κύτταρα διαθέτει. Ορισμένα από αυτά τα μικρόβια είναι ακίνδυνα, όμως άλλα είναι βλαβερά και μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένειες κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Για παράδειγμα, βακτήρια (π.χ. στρεπτόκοκκος, αιμόφιλος, σταφυλόκοκκος) μπορεί να φτάσουν μέσω της εισπνοής ή μέσω αναρρόφησης στους πνεύμονες και να προκαλέσουν πνευμονία. Η καλή στοματική υγιεινή, πάντα με τη συμβολή και υπό την καθοδήγηση του οδοντιάτρου, μπορεί να περιορίσει την παρουσία αυτών των βακτηρίων και να μειώσει τον κίνδυνο πνευμονίας.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε πόσο κινδυνεύετε από γρίπη, κρυολόγημα ή πνευμονία ανάλογα με τις ώρες που κοιμάστε

Οι 6 τύποι βήχα και τι δείχνει ο καθένας

Επικίνδυνη για την καρδιά η πνευμονία μετά τα 45

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved