ΥΓΕΙΑ

Τελικά χρειαζόμαστε 8 ποτήρια νερό την ημέρα;

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS) αποκαλύπτει για πρώτη φορά τους μηχανισμούς που ελέγχουν την πρόσληψη υγρών στον ανθρώπινο οργανισμό και πώς αυτοί προστατεύουν από την υπερενυδάτωση. Τα νέα στοιχεία αμφισβητούν τον παραδοσιακό κανόνα που λέει ότι πρέπει να πίνουμε καθημερινά 8 ποτήρια νερό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Μονάς της Αυστραλίας, διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος προωθεί την ενεργοποίηση μιας λειτουργίας που ονομάζεται «αναστολή κατάποσης» όταν η πρόσληψη υγρών ξεπερνά τα φυσιολογικά επίπεδα. Η λειτουργία αυτή εξασφαλίζει επαρκή ενυδάτωση και παράλληλα προστασία από την υδατική δηλητηρίαση.

«Πρέπει απλώς να κάνουμε αυτό που απαιτεί το σώμα μας, δηλαδή να πίνουμε υγρά με βάση το πόσο διψάμε και όχι με βάση κάποιο περίπλοκο πρόγραμμα ενυδάτωσης» αναφέρει ο καθηγητής Μάικλ Φάρελ από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ανακαλύψεων του Πανεπιστημίου Μονάς, σύμφωνα με το Science Daily.

Σύμφωνα με τα πειράματα που πραγματοποίησαν οι ερευνητές, όταν πίνουμε νερό με το ζόρι –για παράδειγμα επειδή πιστεύουμε ότι πρέπει– τότε καταβάλλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια κατά την κατάποση. «Το αντανακλαστικό της κατάποσης αναστέλλεται όταν υπάρχει επάρκεια νερού στον οργανισμό» δηλώνει ο Φάρελ.

«Έχουν καταγραφεί περιστατικά όπου αθλητές-μαραθωνοδρόμοι κατανάλωσαν υπερβολική ποσότητα νερού και έχασαν τη ζωή τους λόγω αυτού». Ο θάνατος από υπερβολική κατανάλωση νερού –ο οποίος είναι βέβαια εξαιρετικά σπάνιος– οφείλεται στη λεγόμενη υπονατριαιμία, κατάσταση στην οποία τα επίπεδα νατρίου στο αίμα πέφτουν υπερβολικά, προκαλώντας συμπτώματα όπως ο λήθαργος, η ναυτία και οι σπασμοί.

Διαβάστε επίσης:

Δηλητηρίαση από νερό – Κι όμως γίνεται! (βίντεο)

Νερό & γυμναστική: Πόσο να πίνετε πριν, μετά και κατά τη διάρκεια

Πόσα κιλά θα χάσετε εάν πίνετε δύο ποτήρια νερό πριν από κάθε γεύμα

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved