ΥΓΕΙΑ

Πόσο αθώα είναι τελικά τα τατουάζ και τα μελάνια; Δεδομένα από το Συνέδριο Δερματολογίας EADV

Μπορεί να είναι η απόλυτη μόδα για άνδρες και γυναίκες τα τελευταία χρόνια, ωστόσο τα τατουάζ, κάθε άλλο παρά αθώα μπορούν να χαρακτηριστούν.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Διότι εκτός από τις μολύνσεις, τις αλλεργίες την παροδική τοξικότητα που εμφανίζουν όσοι φέρουν ένα τατουάζ, είναι πολύ πιθανό μακροπρόθεσμα να προκύψουν και άλλα σοβαρά θέματα υγείας. Αν και δεν έχει αποδειχθεί πως ένα τατουάζ ενοχοποιείται για καρκίνο του δέρματος, ωστόσο η επιστημονική κοινότητα είναι σε εγρήγορση, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν επιδημιολογικά στοιχεία για καρκινογένεση (υπάρχουν μόνο 15 αναφορές μέχρι στιγμής) ωστόσο, δεν αποκλείεται μακροπρόθεσμα να συνδεθεί η πιθανότητα καρκίνου με το τατουάζ.

Τα παραπάνω επεσήμανε μεταξύ άλλων, η καθηγήτρια δερματολογίας Dr. Christa De Cuyper, από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Sint-Jan της Μπριζ, στο Βέλγιο, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου που έγινε στο πλαίσιο του Πανευρωπαίκού Συνεδρίου Δερματολογίας (EADV) στη Βιέννη. Η Dr Cuyper είναι υπεύθυνη για το CEN 435, μια Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τους κανόνες υγιεινής, που πρέπει να διέπουν την τεχνική του τατουάζ.

Το σημαντικότερο στην ιστορία των tattoo – τα οποία έχουν κατακτήσει στην κυριολεξία πολλούς ανθρώπους με αποτέλεσμα όσοι δεν έχουν «χτυπήσει» να νοιώθουν ενίοτε ... άβολα- είναι τα μελάνια, σύμφωνα με την καθηγήτρια και αυτά είναι που θέλουν μεγάλη προσοχή. Για τον λόγο αυτόν, όπως υπογράμμισε απαιτείται μεγάλη ενημέρωση τόσο στους tattoo artists, όσο και στο κοινό, εκτός από την ενημέρωση σε θέματα ασφάλειας και υγιεινής των studio και του εξοπλισμού.

Το body art είναι ριψοκίνδυνο σημείωσε η καθηγήτρια, σημειώνοντας ότι πολλοί που το έχουν πράξει έχουν μετανοιώσει τελικά.

«Υπάρχει επιτακτική ανάγκη να εγκριθούν ορισμένα συστατικά, που περιέχονται στα μελάνια, προκειμένου να διασφαλιστεί η κατά το δυνατόν μικρότερη επιβλαβής επίδραση σε όσους κάνουν τατουάζ. Το ζήτημα των ασφαλών μελανιών είναι πολύ σοβαρό αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Πάρα πολλά είναι αμφιβόλου ποιότητας, καθώς περιέχουν χημικές ουσίες και είναι τοξικά. Αποτελούν "περίεργους" συνδυασμούς ουσιών, από σταθεροποιητές, συντηρητικά και γλυκερίνη. Την ίδια ώρα, ανθίζει το διαδικτυακό εμπόριο ακατάλληλων μελανιών από τη «μαύρη αγορά» της Ασίας και ειδικά από την Κίνα, ενώ οι tattoo artists – πειραματίζονται στην κουζίνα του σπιτιού τους, όπως είπαν χαρακτηριστικά οι ξένοι ειδικοί στη συνέντευξη τύπου.

Η καθηγήτρια Dr Cuype έδειξε μάλιστα στους δημοσιογράφους, ένα βίντεο το οποίο κατέληγε με την φράση: «think before ink». Και η απόφαση εν κατακλείδι είναι δική σας!

Διαβάστε ακόμη:

Τατουάζ: Σε ποιες περιπτώσεις αντενδείκνυται

Τατουάζ: Οι κίνδυνοι που δεν περνούν από το μυαλό σας

Καινούργιο τατουάζ; Πώς θα καταλάβετε αν έχει μολυνθεί

Μπορεί να δώσει αίμα κάποιος που έχει τατουάζ;

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved