ΥΓΕΙΑ

Ανοσοποιητικό: 5 συνήθειες που το αποδυναμώνουν

Η έλλειψη ύπνου, το στρες, οι εξαντλητικές δίαιτες και το φορτωμένο καθημερινό πρόγραμμα επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είστε πιο ευάλωτοι σε μολύνσεις και ασθένειες.

Αλλάζοντας κάποιες από τις συνήθειές σας, θα ενισχύσετε το ανοσοποιητικό και θα θωρακίσετε τον οργανισμό σας.

Αλκοόλ

Η χρόνια υπερκατανάλωση αλκοόλ, ακόμη και όταν γίνεται περιστασιακά, πέρα από τις νοητικές ικανότητες, επηρεάζει σημαντικά και το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, διαπίστωσαν ότι το αλκοόλ ρίχνει τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στις λοιμώξεις. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ θα πρέπει να προσέχουν ώστε να μην προκαλέσουν βλάβες στο ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Ακραίες δίαιτες

Η υγιεινή διατροφή είναι σίγουρα ωφέλιμη για την υγεία σας αρκεί να ακολουθείται με μέτρο. Οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει ότι άνθρωποι που ακολουθούν ακραίες δίαιτες, όπως αυτές που περιλαμβάνουν πολύ λίγους υδατάνθρακες ή πολύ λίγες θερμίδες, έχουν την τάση να αρρωσταίνουν συχνότερα. Η αιτία βρίσκεται στην έλλειψη πολύτιμων βιταμινών και μετάλλων, όπως ο ψευδάργυρος, το σελήνιο το μαγνήσιο. Για να αποφύγετε αυτές τις επιπτώσεις πρέπει η δίαιτά σας να είναι ισορροπημένη και να καλύπτει όλο των φάσμα των τροφών και των θρεπτικών στοιχείων.

Συχνά επαγγελματικά ταξίδια

Πολλοί άνθρωποι που ταξιδεύουν συχνά για επαγγελματικούς λόγους, υποφέρουν από χρόνια κόπωση και έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό. Ο λόγος είναι η έκθεσή τους σε μικρόβια και άλλους ρυπογόνους παράγοντες που υπάρχουν σε αεροπλάνα και ξενοδοχεία. Επίσης η έλλειψη ύπνου και η άστατη διατροφή λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων, συμβάλλουν στην αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού τους.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν να προσπαθείτε να ακολουθείτε τη ρουτίνα σας ακόμη και όταν ταξιδεύετε.

Μοναξιά

Η κοινωνική απομόνωση και η χρόνια μοναξιά βλάπτουν τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική υγεία.
Το γεγονός οφείλεται στο ότι η μοναξιά αυξάνει το στρες και «ρίχνει» το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού κάνοντάς τον ευάλωτο σε επιθέσεις «εχθρών» όπως οι ιοί. Μάλιστα λόγω του αυξημένου στρες, τα μοναχικά άτομα τείνουν να παράγουν περισσότερες φλεγμονώδεις κυτοκίνες - παράγοντες που φαίνεται να συνδέονται με την εμφάνιση καρδιακών νοσημάτων και άλλων χρόνιων παθήσεων.

Αντιόξινα

Η κατάχρηση φαρμάκων που ανακουφίζουν ενοχλήσεις του στομάχου, μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία. Οι λεγόμενοι «αναστολείς αντλίας πρωτονίων» (ΡΡΙ), που λαμβάνονται για τη βαρυστομαχιά και τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μετά το φαγητό, εμποδίζοντας την παραγωγή στομαχικών οξέων που προκαλούν καούρες, βλάπτουν το ανοσοποιητικό του εντέρου αλλά και συνολικά το ανοσοποιητικό σύστημα.
Έρευνα της Mayo Clinic διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που παίρνουν πολλά αντιόξινα έχουν λιγότερη ποικιλομορφία σε βακτήρια του εντέρου τους και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μολύνσεων. Επίσης κάποιες ανεπάρκειες βιταμινών έχουν συσχετιστεί με τη λήψη αντιόξινων λόγω της μειωμένης απορρόφησης των θρεπτικών ουσιών σε χαμηλής οξύτητας περιβάλλον. Η Β12, ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη C και ο σίδηρος που είναι απαραίτητα για το ανοσοποιητικό, επηρεάζονται από τα αντιόξινα.

Διαβάστε επίσης:

Σημάδια ότι το ανοσοποιητικό σας χρειάζεται... ενίσχυση

Τι να βγάλετε από τη διατροφή σας για να μην αρρωσταίνετε

Κάντε «ολική επαναφορά» στο ανοσοποιητικό σας σε 3 μέρες

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved