ΥΓΕΙΑ

Άνοια: Παράγοντες κινδύνου και μέτρα πρόληψης (γράφημα)

Η άνοια πλήττει περίπου 47 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ωστόσο τα ακριβή αίτια που συμβάλλουν στην εκδήλωση της νευροεκφυλιστικής πάθησης παραμένουν μέχρι και σήμερα ασαφή.

Η Δρ Ρουθ Πίτερς, νευροψυχολόγος στο Αυτοκρατορικό Κολλέγιο του Λονδίνου, είναι μία εκ των επιστημόνων που ερευνούν με ζήλο την άνοια σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τους μηχανισμούς που εμπλέκονται στην εμφάνισή της.

Το ερευνητικό της έργο εστιάζει στους παράγοντες κινδύνου για την άνοια, κυρίως στους παράγοντες κινδύνου που μπορούν να ελεγχθούν και να τροποποιηθούν, όπως το βάρος, τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και η κατανάλωση αλκοόλ.

Αξιοποιώντας τα πιο πρόσφατα δεδομένα από κλινικές δοκιμές και μελέτες σχετικά με την άνοια, η Πίτερς δημιούργησε ένα συνοπτικό γράφημα που παρουσιάζει ποιοι παράγοντες μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας και ποιοι όχι.

Μεταξύ των ευρημάτων των τελευταίων επιστημονικών ερευνών, όπως απεικονίζονται στο παραπάνω γράφημα, είναι ότι η υπερβολική κατανάλωση λιπαρών και η διαβίωση σε περιοχές με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης αποτελούν δύο παραμέτρους που πιθανώς αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας. Αντιθέτως, η συστηματική σωματική άσκηση και η διατήρηση της χοληστερόλης εντός των φυσιολογικών ορίων μειώνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης άνοιας.

«Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν όλο και πιο έντονα ότι η διατήρηση της ομαλής κυκλοφορίας του αίματος στο σώμα αποτελεί παράμετρο ζωτικής σημασίας για τη μείωση του κινδύνου άνοιας» εξηγεί η Πίτερς, κάτι που συνεπάγεται πως «ό,τι είναι καλό για την καρδιά είναι καλό και για το μυαλό».

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας

- Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

- Κακή διατροφή

- Κάπνισμα

- Υπερβολικό βάρος

- Υπέρταση

- Υψηλή χοληστερόλη

- Διαβήτης

- Εγκεφαλικό

- Ατμοσφαιρική ρύπανση

Παράγοντες που μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας

- Σωματική άσκηση

- Καφεΐνη

- Κοινωνική ενσωμάτωση & χόμπι

- Εκπαίδευση του νου (σταυρόλεξα, κουίζ κ.λπ.)

Δείτε κι αυτό:

Ποια είναι τα στάδια της άνοιας

Οι τρεις συνήθειες που σας προστατεύουν από το Αλτσχάιμερ

Πώς θα ξεχωρίσετε τη φυσιολογική απώλεια μνήμης από το Αλτσχάιμερ

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved