Υπερβολική πρόσληψη λιπαρών στην εγκυμοσύνη: Πώς επηρεάζει το μωρό
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μια γυναίκα πρέπει να προσέχει τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα των τροφών που καταναλώνει.
Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Genome Medicine υποδεικνύει ότι η υπερβολική πρόσληψη λιπαρών στην εγκυμοσύνη μπορεί να βλάψει μελλοντικά το γαστρεντερικό σύστημα του παιδιού.
Στο πλαίσιο της μελέτης, ερευνητές από το αμερικανικό Κολλέγιο Ιατρικής Μπέιλορ μελέτησαν 157 γυναίκες και τα νεογέννητα μωρά τους. Συλλέχθηκαν δείγματα κοπράνων από κάθε μητέρα και κάθε παιδί σε διάστημα 24-48 ωρών μετά των τοκετό και ξανά μετά από 4-6 μήνες. Αφού ανέλυσαν τα δείγματα, οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα με τις απαντήσεις που είχαν δώσει οι γυναίκες σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες στην εγκυμοσύνη (πρόσθετη ζάχαρη, λιπαρά, φυτικές ίνες κ.α.).
Η αυξημένη πρόσληψη λιπαρών συνδέθηκε με χαμηλότερα επίπεδα Βακτηριοειδούς στο έντερο των παιδιών, ένα βακτήριο-κλειδί που διασπά τους υδατάνθρακες και αντλεί ενέργεια από αυτούς. Μακροπρόθεσμα, αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί σε ανεπαρκή επεξεργασία των υδατανθράκων από το γαστρεντερικό σύστημα του παιδιού.
Όπως επισημαίνει η ερευνήτρια Kjersti Aagaard, οι διατροφικές παρεμβάσεις στην εγκυμοσύνη εστιάζουν παραδοσιακά σε μικροθρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος και το φυλλικό οξύ, φαίνεται όμως ότι αντίστοιχο βάρος πρέπει να δίνεται και στα λιπαρά.
Διαβάστε επίσης:
Διατροφή για εγκυμοσύνη: Η βιταμίνη που προστατεύει από την παιδική παχυσαρκία