ΥΓΕΙΑ

Τροφική δηλητηρίαση στα παιδιά: Πώς αντιμετωπίζεται ανάλογα με την ηλικία

Το καλοκαίρι ο κίνδυνος τροφικών δηλητηριάσεων είναι μεγαλύτερος λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αλλοιώνουν τα τρόφιμα.

Tα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις τροφικές δηλητηριάσεις, γι' αυτό απαιτείται μεγάλη προσοχή.

Όταν ένα παιδί δεν αισθάνεται καλά, είναι δύσκολο να περιγράψει με σαφήνεια τι τού συμβαίνει. Γι' αυτό πρέπει να γνωρίζετε τα συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν δηλητηρίαση.

Αυτά είναι τα εξής:

-Κάψιμο στο στόμα και στα χείλη του

-Δυσκολία στην αναπνοή

-Δύσοσμη αναπνοή

-Ξαφνική υπνηλία

-Έντονη σιελόρροια

-Εμετός

-Πόνος στην κοιλιά

-Zάλη

Αν το παιδί παρουσιάσει σπασμούς χωρίς να έχει πυρετό ή χάσει τις αισθήσεις του, είναι πιθανό να έχει πάθει πολύ σοβαρή δηλητηρίαση.

Πώς θα δώσετε τις πρώτες βοήθειες

Aν το παιδί είναι έως 1 έτους:

-Aπευθυνθείτε αμέσως στον παιδίατρο.

Aν το παιδί είναι από 1 έως 10 ετών:

-Διαπιστώστε από ποια τροφή προκλήθηκε η δηλητηρίαση. Υπάρχει περίπτωση το θύμα να έχει υποστεί αλλαντίαση (από αλλοιωμένα αλλαντικά ή κονσέρβες) και τότε η κατάσταση είναι εξαιρετικά επείγουσα και επιβάλλεται η άμεση μεταφορά του στο πλησιέστερο νοσοκομείο, ακόμη και αν δεν έχουν εκδηλωθεί συμπτώματα, όπως διαταραχές στην όραση, αδυναμία κατάποσης, ίλιγγος, βραχνάδα, καθώς αυτά μπορεί να εκδηλωθούν από 12 έως 36 ώρες αργότερα.

-Οι διάρροιες και οι εμετοί μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση στο θύμα. Για να αποφύγετε αυτό το ενδεχόμενο, κάθε 15-20 λεπτά πρέπει να του δίνετε να πίνει 5-6 κουταλιές της σούπας χλιαρό μαύρο τσάι.

-Aν πρέπει να δώσετε στο παιδί σιρόπι ιπεκακουάνας προκειμένου να κάνει εμετό, περιορίστε τη δόση σε τρία κουταλάκια του γλυκού.

-Σε όλες τις περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης, το θύμα απαγορεύεται να πάρει καθαρτικό ή οποιοδήποτε άλλο φάρμακο προτού συμβουλευτεί γιατρό.

-Επικοινωνήστε με γιατρό, προκειμένου να σας δώσει οδηγίες για την αντιμετώπιση του περιστατικού.

Διαβάστε επίσης:

Τροφικές δηλητηριάσεις: Συμβουλές για να τις αποφύγετε το καλοκαίρι

Παιδική δηλητηρίαση: Τι πρέπει οπωσδήποτε να έχετε στο σπίτι

Εσείς πόσα δηλητήρια έχετε στο σπίτι σας;

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved