ΥΓΕΙΑ

Καθηγητής Ν. Σιαφάκας: Η Ελλάδα διαθέτει ανώτερους πνευμονολόγους από την Ευρώπη, αλλά φεύγουν...

Περισσότερους ανθρώπους- περίπου 3,5 εκατ. - και από μία πολεμική σύρραξη ακόμη σκοτώνει η ΧΑΠ κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο, γεγονός που πρέπει να μας αφυπνίσει καθώς αποτελεί σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα κοινωνικό και οικονομικό.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Σήμερα σε όλον τον κόσμο νοσούν από ΧΑΠ 450 εκατ. άνθρωποι και 400 εκατ. από άσθμα, ενώ οι θάνατοι από άσθμα σημειώνονται κυρίως στην Αφρική καθώς υπάρχει σοβαρή έλλειψη φαρμάκων.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Ομότιμο Καθηγητή Πνευμονολογίας κ. Νικόλαο Σιαφάκα, νοσούν από ΧΑΠ 500.000 άνθρωποι εκ των οποίων οι 200.000 δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από την νόσο. Επίσης, στην Ελλάδα έχουμε περίπου 500.000 ασθματικούς ασθενείς.

Το παράδοξο με την χώρα μας, τονίζει ο καθηγητής, είναι ότι μία μεγάλη μερίδα ασθενών, εκτιμά ότι τα συμπτώματα της ΧΑΠ είναι φυσιολογικά. Επίσης από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια είναι πιθανό να κινδυνεύσουν και παθητικοί καπνιστές, οι οποίοι απειλούνται και από καρκίνο του πνεύμονα.

Συναντήσαμε τον καθηγητή, λίγο μετά από το συνέδριο Breathing, μία επιστημονική εκδήλωση που αποτελεί καινοτομία της Novartis Global σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία στην Ελλάδα με στόχο την καλύτερη προσέγγιση στη ΧΑΠ και στο άσθμα μέσω χρήσης νέων τεχνολογιών στην ιατρική εκπαίδευση υψηλού επίπεδου και την δυνατότητα αλληλεπίδρασης με εμπειρογνώμονες του εξωτερικού, ενισχύοντας την εξωστρέφεια των ελλήνων ιατρών. Εκτός από το θέμα της ΧΑΠ του άσθματος και της εκδήλωσης Breathing, ο καθηγητής, βρήκε την ευκαιρία να μας μιλήσει για το υψηλό επίπεδο πνευμονολόγων που διαθέτει η Ελλάδα, αλλά συνεπεία της παρατεταμένης ύφεσης, πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν τον δρόμο της ξενιτιάς. Μία οδυνηρή μετανάστευση, που τον πονάει αλλά ταυτόχρνα πονάει την Ελλάδα και την οικονομία.

Τα αναπνευστικά νοσήματα, είναι τα πλέον ακριβά στον κόσμο τονίζει ο καθηγητής με κόστος που αγγίζει τα 380 δισ δολάρια τον χρόνο στις ΗΠΑ. Ακολουθούν τα καρδιαγγειακά νοσήματα με κόστος 190 δισ δολάρια και ο διαβήτης με 90 δισ. Δολάρια. Και γιατί είναι ακριβά, συνεχίζει, διότι έχουν χρόνια νοσηλεία και φροντίδα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Να σημειωθεί ότι οι ΧΑΠίτες - όπως τους ονομάζουμε- μπαινοβγαίνουν περίπου δύο με τρεις φορές τον χρόνο στα νοσοκομεία, πράγμα που κοστίζει χρόνο και χρήμα, αναφέρει ο συνομιλητής μας.

Στην συνέχεια αναφερόμενος στην κατάσταση στο ΕΣΥ αλλά και στην ΠΦΥ από πλευρά πνευμονολόγων, ο κ. Σιαφάκας, τονίζει ότι δυστυχώς η ΠΦΥ δεν διαθέτει καθόλου την ειδικότητα αυτή, ενώ στα νοσοκομεία υπάρχει έλλειμμα πράγμα που σημαίνει ότι οι ασθενείς, δεν θεραπεύονται σωστά, ή είναι αδιάγνωστοι.

Η παρατεταμένη ύφεση που βιώνει η χώρα, έχει άραγε αυξήσει τα περιστατικά, ρωτάμε τον συνομιλητή μας:

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΔΥ, πράγματι έχει αυξηθεί η ΧΑΠ στα χρόνια της κρίσης και αυτό, διότι υπάρχει έλλειψη συστηματικής θεραπείας και μη συμμόρφωση στην θεραπεία.

Αναφορικά με τις θεραπείες, που έχουν στην διάθεσή τους οι ασθενείς, σύμφωνα με τον καθηγητή Σιαφάκα, υπάρχουν πλέον νέες στοχευμένες και εξειδικευμένες θεραπείες όπως μονοκλωνικά αντισώματα δηλαδή βιολογικοί παράγοντες . Ειδικότερα για την ΧΑΠ, η φαρμακευτική φαρέτρα, διαθέτει συνδυασμένες θεραπείες, και έτσι αυξάνεται και το αποτέλεσμα της θεραπείας.

Όσον αφορά την επιστημονική εκδήλωση Breathing, ο συνομιλητής μας σχολιάζει τα εξής:

Αποτελεί έναν καινούριο τρόπο επικοινωνίας των νέων επιστημονικών εξελίξεων – Αθήνα, Πράγα, Γιοχάνεσμπουργκ – όπου παρακολουθούμαι μέσω τηλεδιάσκεψης (video conference) τις ομιλίες και τοποθετήσεις των επιστημόνων. Φυσικά όπως αντιλαμβάνεστε το πλεονέκτημα είναι μεγάλο και συγκεντρώνεται σημαντικός αριθμός συμμετεχόντων. Επιπλέον, οι διαλέξεις αυτές, συμβάλλουν στο να είναι ένας επιστήμονας ενημερωμένος και χωρίς υπερβολή είναι σαν να πηγαίνει σε συνέδριο των ΗΠΑ. Δηλαδή, ενισχύεται σημαντικά η εξωστρέφεια των Ελλήνων επιστημόνων. Η Novartis αξίζει συγχαρητηρίων, διότι είχε οργανώσει άψογα την εκδήλωση.

Στην συνέχεια ο συνομιλητής μας, αναφέρεται στο υψηλό επίπεδο των Ελλήνων πνευμονολόγων αλλά και στην τεράστια πληγή της χώρας μας που είναι η μετανάστευση λαμπρών μυαλών, ή το brain drain.

Η Πνευμονολογική ειδικότητα της Ελλάδας είναι πολύ ψηλά στην Ευρώπη και ο μέσος Έλληνας πνευμονολόγος, είναι πολύ καλύτερος από τον Γερμανό και τον Γάλλο, τονίζει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, ότι το Ελληνικό Δημόσιο πληρώνει 700.000 ευρώ για να γίνει ένας Έλληνας ιατρός, και ένα ξένο κράτος τον ... «απαγάγει» από την πατρίδα μας, χωρίς ούτε ένα σεντ. Μάλιστα ο καθηγητής, μας αναφέρει ότι χωρίς υπερβολή, δίνει κάθε χρόνο 50 με 60 συστατικές επιστολές προκειμένου νέοι επιστήμονες να πάνε στο εξωτερικό και να εργαστούν. Με πονάει αφάνταστα αυτό, σαν να είναι παιδιά μου.

Διαβάστε ακόμη:

Αναπνευστικά νοσήματα: Το τεράστιο κόστος για κοινωνία & οικονομία και τα εμπόδια του ΕΟΠΥΥ για τις θεραπείες

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved